Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Őszi szerenád Bethlen ablaka alatt

Az esték már hűvösek. Munka kevés. Jön a házbér, a tél, a gond. A drágaság több, mint a kereset. A hideg kályha, a gazdasági züllés, a kilátástalan élet rossz tanácsadó.


Ilyen kritikus időkben, mint a mostani, a kormányzatnak elhatározottnak, megingathatlannak kell lennie, nyílt sisakkal állnia az ország előtt teljes programmal; tudja a hazának minden polgára, hogy mit akar a kormány és érezze a hazának minden polgára, mit cselekszik a kormány az ő árvasága és nyomorúsága érdekében. A Bethlen kormányról nem tudjuk, mit akar és nem érezzük, mit cselekszik. Az érzékünk az, hogy egyáltalában nem cselekszik.

 

Gazdasági politikájában hiba van. Ettől sajog mindnyájunk zsebe. Mi vagyunk a világ legdrágább országa. A hus, a liszt, a tej kétszerannyiba kerül, mint egy kődobásnyira, idegen földön; a ruházkodás, a legelemibb kulturszükségletek több gonddal és pénzzel szerezhetők be, mint máshol a dusgazdagság luxuscikkei.

 

A munka értéke együtt romlott a munka becsületével. Most már nézzük a belső politikáját. Hullámos vonal. Szélsőségek között hintázó lélekvesztö. Ma kitárja karját egy boldogabb, szabadabb, emberibb jövő felé, holnap fáradtan, keserűen vagy cinikusan lankad el tettvágya. Bethlen nagy posszibilitása, hogy nincsen utódja, lassan halványul és helyet ad a kiábrándulásnak.

 

Kétségtelenül nehéz csatákat vívott és nyert külföldön. Viszont egyik pozícióját a másik után adja föl belföldön. Késlekedik, habozik, retirál. Tisza Istvántól megkérdezték a forradalom definícióját. Nem is gondolkozott, megfelelt: Forradalom az, ha a legitim hatalom meghátrál. Hányszor hátrált meg a legitim hatalom Magyarországon az elmúlt évek alatt!

 

Ne fessük az ördögöt a falra. Nem vagyunk forradalomban, de olyan jelenségeket látunk, amelyektől a hátunkon végigfut a hideg. Az őszi hideg, az októbervégi és a tavaszi borzongás, a, márciusvégi. Egyrészről a bolsevisták vakmerőségére, magabizottságára és lelketlenségére emlékeztető demagógia, másrészről dermedt paszszivitás, elnéző bonhomia és - szánalmas kacsingatás az indiánus jelszavakra. Kecskeméten Kossuth Lajost emlegetik és mi a hirös város másik vendégére gondolunk: Vágó Béla vörös népbiztosra, aki szintén kataszterrel és az autókból a szegénységre köpködő burzsujokkal izgatott.

 

A kormány pedig ingatag, mint az asszony és néma, mint a megszanált Opera szfinksze. Az angol választások eredményétől függ a meggyőződése. A liberális ellenzék, mintha máris passzivitásban állna, páholyból nézi, mint gvujtogat egy kis társaság, hogy az ország üszkein megsüsse a maga zsiványpecsenyéjét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Székesfehérvár történelmi napja Székesfehérvár történelmi napja
Szent István emlékének hódolt Székesfehérvárott a magyar...
Orosz haderő és hadigazdaság a felbomlás állapotában
1917. tavaszán és nyarán Oroszország súlyos nehézségek között...
A Kisfaludy-Társaság közülése A Kisfaludy-Társaság közülése
Kisfaludy Károly születésének napját követő első vasárnapon a...
15 millió K értékü arany egy vasuti vonatban
Amerika legelső városa dicsekedhetik azzal, hogy nemrég a...
A második magyar hadikölcsön A második magyar hadikölcsön
A mai nappal lezáródik a jegyzés a második hadikölcsönre. Teljes...
Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a bombavetők fogvatartását Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a...
Az Erzsébetvárosi Kör elleni pokolgépes merénylet aktáit vasárnap...
Az amerikai nevelésügyi nemzetközi intézet elnöke Budapesten Az amerikai nevelésügyi nemzetközi intézet elnöke Budapesten
Mr. Wickliffe Rose, az amerikai nevelésügyi nemzetközi intézet...
Majdnem botrányba fulladt a váltóbajnokság… Majdnem botrányba fulladt a váltóbajnokság…
A stafétabajnoki versenyen a BBTE teljes diadalt aratott, mert a hat...
A Kormányzó és kíséretet szombaton este elutazott Németországba A Kormányzó és kíséretet szombaton este elutazott Németországba
Bécsben, Linzben és mindenütt német földön lelkesen és a magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98