Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

Reggeltől délig a rendőrség panaszfelvevőjében

Miért jelentik föl egymást az emberek?

Apró kis mozaikképeket mutatunk be.


Egyik kerületi kapitányság panaszfelvevő hivatalát, amelyikbe a kisemberek könnyei, panaszai és fájdalmai ömlenek össze, amelyik pontos tükrét adja, hogy mi minden történik a nagyvárosban, az uccán, az udvarokban és a lakásokban. Szegénységről, nyomorról és bűnről beszélnek itt, imitt-amott csillan csak egy kis humor, szomorú korszakunk fakó kis humora.


Reggel nyolc órakor kezdődik a hivatal. Akkorra már ott feküsznek azok a jelentések, amelyeket a rendőrök éjszaka tettek. Ezekből megtudjuk, hogy a kerületben éjszaka négy kocsmai verekedés volt. Két verekedőt, akik nem tudták magukat igazolni előállították.

 

Három kocsist és egy sofőrt jelentettek fel a rendőrök, hogy kivilágított lámpa nélkül hajtottak az uccán, két kocsis és három sofőr viszont szabálytalanul hajtott.

 

Egy embert botrányt okozó részegség miatt előállítottak, egyet éjjeli csendháborítás miatt jelentettek fel, hármat pedig szemérem elleni kihágásért.

 

Két kocsmáros a záróra rendelet ellen vétett, egy fiatalkorút behoztak, mert a gyümölcsöskofa kocsijáról lopott, egy férfit, egy nőt és egy fiatalkorú fiút csavargás miatt állítottak elő. Egy házmestert is följelentettek, mert a lakót nem akarta ezer korona kapupénzért beereszteni.


Amíg a rendőrkapitány az aktákat átnézi és megteszi intézkedéseit, azalatt egyre gyülekeznek az ajtó előtt a panasztevő felek.


Öreg, töpörödött anyóka jön be elsőnek. Elcsukló zokogásából alig érteni meg, hogy mi a baja. Két fia van, akik cselédként tartják, ütik-verik és az este kidobták a lakásból is. A szegény asszony a folyosón az ajtó előtt aludt. Pedig a lakás az ő tulajdona, az ő nevén is van. A kapitány azonnal detektívet ad az asszony mellé, kísérje haza és csináljon rendet a gonosz fiúkkal.


Néhány sablonos cselédügy következik. Nagyságákat otthagyta a cseléd, a cselédet dobta ki a nagysága. A panaszokat fölveszik, a cselédkönyvek ott maradnak a jegyzőkönyvvel.


Tollaskalapos úrihölgy fölháborodással állít be. Az első emeleten lakó cselédlány elcsábítja az ő cselédjét, a háta mögött „őrmester úrnak” csúfolja és a lépcsőházban mindig szemtelenül a szeme közé nevet. Azonnali erélyes intézkedést követel a cselédlány ellen. A rendőrkapitány fölvilágosítja, hogy ilyen ügyekbe nem avatkozhat bele. Az úrihölgy nagy méltatlankodással vonul ki, hogy helyet adjon egy tagbaszakadt munkásembernek, akit szégyen ide, szégyen oda megvert a felesége.
- Itt akar válópört indítani?
- Bizony kérem! Rendőrkézre való az ilyen boszorkány!
Lopás miatt jelenti föl egy asszony a szomszédját. A lemosott ágydeszkákat kitette száradni a
Folyosóra és egy deszka eltűnt.
- Honnan tudja, hogy a szomszéd lopta el?
- Más nem vihette el.
- Miből gondolja?
- Azok mindig olyan „lopós népségek”.
Egy úr szintén a szomszédját akarja följelenteni, mert az a kutyájába belerúgott. Egy lakatosmester kéri, hogy a fiát küldjék a javító intézetbe, mert ő nem bír vele. Fűszeres inas következik, aki az ágytársát és kollégáját jelenti föl, hogy a cipőjét ellopta.


Úrhölgy jön most, hogy a házmester ellen tegyen panaszt. A házmester már féltízkor betiltja porolást és most azt is megtette, hogy féltízkor egyszerűen ledobálta az udvarra a porolásra kitett szőnyegeket. Fiatalember sikkasztás miatt jelent föl egy szabómestert, mert sem a saját posztóját, sem a ruhát nem tudja megkapni tőle.


Négy síró, rívó poronttyal állít be egy anya. A gyermekeket a sétatéren megverték az idősebb gyermekek. Egy kocsis fölhajtott a járdára és betört egy kirakatot. A kárvallott kereskedő a kocsis azonnali letartóztatását követeli. Túlérett, romlott görögdinnyét adott el egyik asszony a másiknak. A korpus deliktit, a dinnyét is magával hozta és olyan mérgesen teszi le az asztalra, hogy a lé összefröcsköli a kapitányt és az összes iratokat.


Tizenkétéves leányka szepegve mondja el, hogy az anyja rosszul bánik vele. Mindig üti és éhezteti. Kéri, hogy vegyék el az anyjától és helyezzék el patronázsban. Ismét öreg anyóka totyog be. A házbeliek közül valaki elvágta a csirkéje nyakát és a véres tetemet az ajtója elé dobta.


Két embernek a pincéjét törték föl, egynek a konyhájából loptak fát. Ismeretlen tettes ellen tesz följelentést egy varrónő, hogy az ablakában lévő muskátlis cserepeket az éjszaka összetörték.


A viciné a szabályszerű szemétpénz helyett többet követel és nem hordja le a szemetet. Egy esztergályos följelenti a szomszéd ház gyermekeit, mert az ablakon át mindig leköpnek a műhelyébe. Egy anya két fiatalember ellen tesz panaszt, hogy a leányával szemben tolakodóan viselkednek és illetlen szavakat használnak.


Négy zsebtolvajlást és egy ridikül lopást jelentenek be rövid egymásután. Becsületsértés miatt jelenti föl egymást két asszony. Egyszerre jönnek be, a kapitány előtt is folytatják a nyelvelést és olyan patáliát csinálnak, hogy alig lehet kituszkolni őket.
Előleget adtam zsírra egy embernek és az megszökött a pénzzel – panaszkodja egy elkeseredett háziasszony.
Minden fehérneműm eltűnt a padlásról –sírja egy másik

Két óra felé jár az idő. Összesen száztizenhét följelentést tettek.
Ennyi minden történt a főváros egyik kerületében. És így van ez minden kerületben. 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A mozi és az orosz udvar A mozi és az orosz udvar
Az orosz belügyminisztérium a háborúra való tekintettel igen érdekes...
A Nobel-díjas Carrell hallhatatlanná teszi az emberi test egyes részeit, a szervátültetés A Nobel-díjas Carrell hallhatatlanná teszi az emberi test egyes...
Néhány nappal ezelőtt bejárta a világsajtót a hír, hogy Carell, a...
A szent jobb csodája A szent jobb csodája
Most, augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján volt kerek 895...
Apróságok
Ma este hat órakor a kormányzó gépkocsija – amelyben Horthy...
Madzsar Józsefet, egy Baumgarten-díjas költőt, két orvost, tizenhét hivatalnokot és diákot kommunistaszervezkedés gyanúja miatt előállítottak a főkapitányságra Madzsar Józsefet, egy Baumgarten-díjas költőt, két orvost, tizenhét...
Vasárnap virradó éjjel a főkapitányság politikai osztálya hosszú idő...
Olympia
Sportkörök figyelmét méltán leköti az 1908. évi olympiádra való...
Leleplezték Greta Garbo ellopott és megkerült szobrát a Corvin-szinházban Leleplezték Greta Garbo ellopott és megkerült szobrát a...
Vasárnap délben szokatlan ünnepély színhely volt egyik köruti...
Arcképvázlat Schöpflin Aladárról Arcképvázlat Schöpflin Aladárról
Mikor e regényről írandó bírálatot kezdtem szövegezni magamban,...
Eugen Stepat, a rádió híres balalajka énekese mámoros állapotban balesetet szenvedett Eugen Stepat, a rádió híres balalajka énekese mámoros állapotban...
Vasárnapra virradó hajnalon türelmetlen csöngetés riasztotta fel az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98