Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | Szeptember

Oroszországot elismerik a Népszövetségben egyesült összes államok

Páris. Szeptember 12.
 A mai nap eseménye: Herriot Oroszországgal tárgyalásokat kezdett! Köztudomásu, hogy Lenin alatt Oroszország mindinkább áttért a polgári államok gazdasági és kormányzati rendszerére.
Dacára azoknak az erős ellentéteknek és forradalmi kilengéseknek, amelyek Oroszországot jellemezték, helyzete kialakulásában részben ugyanazta a tendenciát látjuk, mint a francia forradalomnál.

 

A világ forradalmosítására irányuló törekvésen kívül, mint jóformán az előbbi kísérlet természetes reakcióját, erősen nacionalista és imperialista expanzióra való törekvést. Bár Oroszország gazdaságának és kereskedelmének helyzete ezidő szerint még nagyon távol áll a békebeli színvonaltól, az európai nagyhatalmaknak el kellett ismerni hogy milyen hatalmas nemzetközi faktor Oroszország. Még emlékezetes az a riadalom, amelyet a génuai konferencia során kötött orosz-német szerződés a franciáknál és az angoloknál okozott. Ezzel az időponttal kezdődik az európai nagyhatalmak versengése az oroszok barátságáért.


Ugyanekkor válik nyilvánvalóvá, hogy az oroszokkal való szerződések megkötésének bizonyos ára van és az oroszok csak kétoldalú szerződések megkötésére hajlandók. Még a mult év folyamán Olaszország kötött nagyon alapos és a legapróbb részletekre kiterjedő egyezményt Oroszországgal. Azután folytatódtak a két évvel ezelőtt megkezdett és időközben gyakrabban félbeszakított tárgyalások Anglia én Oroszország között. Ezek a tárgyalások a legutóbbi napokban sikeresen befejeződtek. Éspedig ugy, hogy mind a két fél hozott áldozatot. MacDonald angol miniszterelnök azonban genfi beszéde során.

 

Kijelentette, hogy az oroszokkal kötött szerződésben látja először tanújelét annak, hogy Szovjetország be akar kapcsolódni a többi államok közösségébe és azokkal együtt, egy uton kíván haladni. A Népszövetség ezévi ülésszakának két legkimagaslóbb esemény MacDonald angol és Herriot francia miniszterelnökök nagyszabásu beszédei voltak. Mind a két államférfiu beszédéből kitűnik, hogy a Népszövetséget a jövőben lényegesen meg akarják erősíteni, tekintélyét és befolyásai növelni és uj, a Népszövetség jegyében álló irányzatot akarnak teremteni.

 

Ennek föltételeként mind a két kormányelnök Oroszország, Németország és esetleg az Amerikai Egyesült Államoknak a Népszövetségbe való belépését jelezték. Hogy ez azonban megtörténhessék, annak elengedhetetlen előföltétele Oroszországnak a Népszövetségben egyesült összes államok által történő elismerése.


Mert milyen ferde helyzet alakulhatna ki, ha Oroszország a Népszövetség tagjai közé fölvétetnék anélkül, hogy a Népszövetség valamennyi tagja által el lenne ismerve. Ezek után
biztosra vehető, hogy a kis államok köztük Magyarország, október hónap közepéig dönteni fognak az Oroszországgal való kapcsolatok fölvétele mellett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Séta bölcsőhelyem körül - Ady Endre Séta bölcsőhelyem körül - Ady Endre
Ezt itt a Bencze, látod-e, Szelid, széles domb s méla lanka. Tán...
Kézjóslás és tudomány Kézjóslás és tudomány
A czigányasszonyok s egyéb jósnők ősrégi tudományát, mely már a régi...
Mednyánszky kiállítás Mednyánszky kiállítás
Mednyánszky különös, bonyolult lélek volt. Élete folytonos hányódás,...
Forradalmi mozgalmak Oroszországban Forradalmi mozgalmak Oroszországban
A rendesen jól értesült német félhivatalos lap, a „Kölnische...
A három perc, a homokóra A három perc, a homokóra
Beszélgetés, különösen telefonbeszélgetés nehéz megfigyelni a három...
A karácsonyfára A karácsonyfára
Mikulás bácsi meglengette fölöttünk szakállát és eltünt. Utána rohanó...
A lovasrendőr gyilkosa A lovasrendőr gyilkosa
A fővárosi rendőrségre titkos följelentés érkezett a minap, hogy az...
A hasbeszélés, a kutya és gazdája A hasbeszélés, a kutya és gazdája
Ausztria egyik városkájában az emberek az uccákon csoportosulva...
Főiskolai bajnoki verseny Főiskolai bajnoki verseny
Május elsején, szerdán rendezte a M.A.F.C. a Főiskolai Sportszövetség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98