Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Éjjeli beszélgetés az erdélyi magyarság vezérével a keleti pályaudvaron

 Szombaton este ź 11 órakor tiszteletreméltó „vendég” érkezett Kolozsvárról Budapestre: Ugron István v.b.t.t., az erdélyi Magyar Párt elnöke. Az egész napi utazástól fáradtan száll ki a kolozsvári gyorsból a 60 év körüli, gondterhelt arcu, előkelő székely úr, de nyomban fölélénkül, amikor munkatársunk üdvözli és megkéri, beszéljen valamit szép Erdélyországról, árva magyarokról…


- Nekem, aki mint az erdélyi Magyar Párt elnöke, igen exponált helyzetben vagyok -, mondja szabadkozó mozdulattal Ugron István- nagyon óvatosnak kell lennem nyilatkozataimban, amelyek akaratlanul is félreértésre adhatnak alkalmat. Különben sem mint politikus vagyok uton, hanem mint az erdélyi református egyház főgondnoka utazom Stockholmba, a Keresztény Egyházak Világszövetségének kongresszusára.

 

- Pesten csak egy éjszakát töltök, senkivel sem fogok politikáról tárgyalni és vasárnap reggel már folytatom utamat Berlinen keresztül Stockholm felé, ahol szerdán kezdődik a kongresszus, amelyre az összes keresztény egyházak a világ minden országából küldöttek megbizottakat a katolikus egyház kivételével. Magyarország részéről Raffay Sándor, Ravasz László püspökök és Boér Elek főgondnok vesznek részt a tiznapos kongresszuson, amely dogmatikus kérdések kizárásával, főleg szociális kérdésekről fog tárgyalni és megkisérli egymáshoz közelebb hozni a keresztény egyházakat. Stockholmi utamnak semmi politikai célja nincs, csak az erdélyi reformátusok szempontjából van jelentősége. Utazásommal kapcsolatban tehát nem beszélhetek politikáról, de Erdélyben amugy sincsen semmi ujság…

 

- Arról már biztosan hallottak, hogy a kézdivásárhelyi és dési szenátorválasztások miatti peticiónkat visszautasitották. Most a gazdasági kamarai választásokra készülünk, amelyek ősszel lesznek. A különböző erdélyi politikai pártokkal sikerült olyan megállapodásokat létesitenünk, amelyek előreláthatóan egyrészt a Magyar Párt jelöléseit, másrészt a magyarság érdekeinek védelmét biztosítják a gazdasági kamarai választásokon. Igy lépésről lépésre haladva, dolgozunk jogainkért, az osztályok, felekezetek, nemzetiségek közötti békéért, megértésért, egyenlőségért.


- Az erdélyi Magyar Párt nem elég erős ahhoz, hogy egymagában eredményes akciókat fejthessen ki, ezért megegyezésre lépünk és együtt működünk bizonyos kérdésekben más pártokkal. Legközelebb az Avarescu-párt programja áll hozzánk, ennek megvalósulásától várhatjuk a legtöbbet, azután a Nemzeti Párt Goga Octávián pártja.


- Élünk, dolgozunk mi, erdélyi magyarok!


- A nyelvrendelet? – kérdezzük.


- Kényes, nehéz kérdés – hárítja el a feleletet -, ne beszéljünk róla.


Közben kitértünk a keleti pályaudvar üvegcsarnokából az érkező, induló vonatok lármájából és itt a szabadban már keményebben csendül Ugron István hangja, amelyet szárnyára kap az esti szél és elvisz a lepihenő város felé: „Dolgozunk jogainkért, a békéért…élünk, dolgozunk, mi erdélyi magyarok…”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Erdély címere Avarescu Goga Octávián
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98