Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Wolff Károly csak Pesten ébredő

Ugy-e ismerik az esetet: Simon Péter, a Zebedeus fiak, elkisérte Jézust Hanaan palotájába, de a főpap cselédjének kérdésére, hogy ismeri-e Jézust, Simon Péter a leghatározottabban azt felelte, hogy sose látta őt. És mire a kakas a hajnalhasadást jelezte, Simon Péter háromszor megtagadta mesterét.

 

Wolff Károly is elmene Ostendébe a főváros kölcsönügyének tárgyalására, és itt, a reggelinél megkérdeztetvén egy belga bankártól, hogy ő is ébredő-e. Wolff Károly eként felelte: nem is ösmerem őket. Ha azonban az utókor számára történeti hüséggel akarjuk följegyezni ezt a kis epizódot, akkor Wolff Károly válaszát igy kell megformuláznunk: Nem, nem vagyok ébredő.

 

A kurzus evangéliumába igy kell följegyezni Wolff Károlynak, a kurzus apostolának szavait, de az evangelista hozzáfüzheti majd, hogy Wolff Károly ezzel a tagadással többet használt Budapestnek, mint minden eddigi nyilatkozatával, amelyekben büszkén ébredőnek vallotta magát. Mert ki tudja, hogyan döntenek a főváros külföldi hitelezői, ha Wolff úr az ostendei fehér asztalnál ugyanolyan önérzetesen vallja magát ébredőnek, mint a hordók tetején.

 

Wolff Károly sulyos dilemma előtt állt és a kölcsön kedvéért megtagadta ébredő mivoltát. Ez nagy áldozat volt és mi a hozott áldozat fejében igérjük, hogy sose fogjuk szemére vetni ezt a tagadást, ha csak nem akkor, amikor figyelmeztetni akarjuk, hogy van valami jó még az az ő életében is és ezt akkor követte el, amikor egy pillanatra megtagadta politikai hitvallását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98