Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

Gazdasági ügyek a nemzetgyűlésben

Nagy várakozás kisérte a miniszterelnököt genfi útjára s erről az útról a nemzetgyűlésben tartotta meg beszámolóját. Mindazt megkaptuk, amit kértünk.

A beruházásra húszmillió aranykoronát, az 1926-27. évi költségvetés jóváhagyását s akkorra újabb ötvenmillió beruházási összeget, a nyugdíjasokra nézve pedig megoldási lehetőséget.

Általában véve nem annyira a szorosan vett pénzügyi kérdések kedvező elbirálása a legfontosabb, hanem az, ami ezeknek a nyomában jár, a külföld bizalmának megnövekedése, a barátságos érzéseknek velünk szemben való megerősödése s annak a hitnek a meggyökereztetése, hogy értékes nemzet vagyunk, melynek, mint eddig, úgy ezután is befolyása lesz Középeurópa sorsának intézésére. Bethlen István gróf miniszterelnök nagyhatású beszédéből a reménykedés, bizakodás szava csendült ki minduntalan a magyar jövővel szemben s az megnyugtató számunkra, hogy ez a bizakodás teljesen indokolt s megalapozott.

Bud János pénzügyminiszter az indemnitási javaslattal kapcsolatban a genfi eredmények pénzügyi-közgazdasági vonatkozásait ismertette. Különösen és részletesen a beruházások kérdését tárgyalta, bejelentvén, hogy vasuti vonalakat és utakat kíván a kormány elsősorban építeni, mert a jó közlekedés az előfeltétele az élénk gazdasági életnek.

A mezőgazdasági termények értékesítésének a megszervezése is államérdek, ezért sürgősen kell kiépíteni a közraktárak intézményét, mezőgazdasági hitelt kell nyujtani, iskolákat kell építeni, küzdeni kell a tüdővész ellen, egységes alapokra kívánja fektetni a községi, városi és vármegyei háztartásokat.

A vadvizeket le kell csapolni, az adóterheket összhangba kell hozni s az igazságtalanságokat meg kell szüntetni.

Bőséges tennivaló, sokat felölelő munkaterv s annak betöltését várjuk, mert hiszen ez fogja a magyar gazdasági életet meggyógyítani.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter nagy beszéde volt a politikai hét kimagasló eseménye. Ami magát a nemzetgyűlés munkáját illeti, az indemnitás elfogadásából s rokkantak dijának fölemelését célzó adójavaslat törvényerőre emeléséből állott.

A földmívelésügyi költségvetés letárgyalása után meg kellett szakítani az általános költségvetés tárgyalását, mert ennek törvényerőre emeléséhez már kevés volt az idő. Mivel pedig a jogfolytonosságot be kell tartani, a nemzetgyűlés fölhatalmazást adott a kormánynak három hónapra.


A rokkantak segélyezése a mai gazdasági viszonyoknak nem felel meg.
Ennek fölemeléséről kellett gondoskodni. Mivel a mostani keretek között erre az állam bevételei fedezetet nem nyujtanak, erre a célra külön adót szavazott meg a nemzetgyűlés, mely hasonló a régi hadmentességi adóhoz, de természetesen nem azonos vele. Egyúttal fényes tanubizonyság amellett, hogy a nemzet a rokkantakkal, hadiárvákkal szemben teljesiti kötelességeit s annak még súlyos áldozatok árán is eleget kiván tenni.

Ennek a javaslatnak tárgyalásánál nagy felháborodást keltett a szociáldemokrata Kéthly Anna felszólalása, aki a háborúról beszélve, megtámadta az egyházakat, hogy miért imádkoztak a győzelemért s megtámadta a munkásságot, hogy miért nem tagadta meg az engedelmességet. Ezt a hazafiatlan beszédét mindenki a legnagyobb felháborodással utasította vissza, mert a hazáért mindenki köteles utolsó csepp vérét is áldozni. Ime a szocialisták hazafiassága igy nyilvánul meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Indemnitás
Szabóné Fricska Anna

Az indemnitás országgyűlési felhatalmazást ad a kormány számára arra, hogy az új költségvetés elfogadásáig az előző évi költségvetés alapján gazdálkodjék.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen István, miniszterelnök. Bud János, pénzügyminiszter.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Életbiztosítás Zeppelinek ellen Életbiztosítás Zeppelinek ellen
Az angolok meglehetősen félnek a bombát dobáló Zeppelin léghajóktól s...
Sallay és Fürst holttestének kirablása miatt letartóztatták a sírásókat Sallay és Fürst holttestének kirablása miatt letartóztatták a...
Mintegy két héttel ezelőtt a főváros által adományozott díszsírhelyen...
Nagy regények. - Irodalom és művészet Nagy regények. - Irodalom és művészet
Nagy regények. Két olyan regény jelent meg most jó magyar...
Történetek Liszt Ferencz gyermekkorából Történetek Liszt Ferencz gyermekkorából
Liszt Ferencz atyja testestül-lelkestül magyar ember volt, anyja...
Egységes magyarság Egységes magyarság
Egységes magyarság, egységes magyar szellem, irodalom; van-e,...
Külföldi lapvélemények Külföldi lapvélemények
Érdekesek a német és osztrák lapok véleménye a parlamenti...
Az éneklő fémrúd és a lármagép Az éneklő fémrúd és a lármagép
Termen orosz technikus, aki a rádió-telefón tökéletesítésén...
Nagyvárad turistái Nagyvárad turistái
A nagyváradi prem. főgimn. Testgyakorló Körének turisztikai...
Esterházy Tamás megváltozott Esterházy Tamás megváltozott
Vasárnap terjedt el a híre, hogy milyen szenzációs indoklással...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98