Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

Új állami bank felállításáról tárgyal Korányi Frigyes báró Párisban

Bud János pénzügyminiszter az indemnitás vitájában mondott beszédében felsorolta azokat az összegeket, amelyeket a kormány beruházások céljaira fordít. E tételek között szerepelt egy nagyobb összeg amelyről a pénzügyminiszter csak annyit mondott, hogy ezt az összeget egy pénzintézet alapítása érdekében vették föl. Utánajártunk ennek a kérdésnek és a pénzügyminiszter környezetéből a következő érdekes felvilágosítást kapta a Hétfői Napló munkatársa:

– A kormány legújabb beruházási programjában
nagyobb összeget szánt a mezőgazdasági és ipari hiteligények kielégítésére. Ezt a célt egy új állami pénzintézet fogja szolgálni, amelynek felállítására tízmillió aranykorona áll rendelkezésre, amit a kölcsön fel nem használt részéből vesz igénybe a kormány a népszövetség felhatalmazása alapján.

Azok a tárgyalások ugyanis, amelyek a külföldön olyan irányban folytak, hogy jelzáloglevelek alapján folyósítsák az akcióba bevont európai bankok a hitelt a gazdáknak és iparosoknak, – nem vezettek eredményre. Ezért határozta el a kormány, hogy új állami pénzintézetet alapít, amelynek főfeladata ezeknek a mezőgazdasági és ipari hitel üzleteknek lebonyolítása lesz.

Ennek a pénzintézetnek a terve – külföldön merült föl.
Azok a bankok, amelyek a hiteltárgyalásokban érdekelve voltak, bejelentették, hogy zálogleveleket nem fogadnak el, ellenben ilyen célú bank felállítását javasolják.

Egyelőre még nincs döntés arról, hogy Budapesten, Párizsban, Londonban alakul-e meg ez a pénzintézet.

Minden attól függ, hogy mit kívánnak azok a bankok, amelyek az intézet felállítása esetén hajlandók a hitelüzleteket lebonyolítani és a szükséges pénzt folyósítani.

Az új pénzintézet felállításáról Korányi Frigyes báró párizsi magyar követ most folytat tanácskozásokat.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Indemnitás
Szabóné Fricska Anna

Az indemnitás országgyűlési felhatalmazást ad a kormány számára arra, hogy az új költségvetés elfogadásáig az előző évi költségvetés alapján gazdálkodjék.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98