Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

Bethlen váratlan hazatérése Genfből, Bud pénzügyminiszter optimizmusa

Bethlen István gróf miniszterelnök szombaton délután váratlanul hazaérkezett Genfből Budapestre, vasárnap reggel pedig – anélkül, hogy előzően valakit is fogadott volna Gödöllőre utazott, ahol részletesen referált genfi utjáról Horthy Miklós kormányzónak, majd résztvett a gödöllői vadászaton.


A miniszterelnök váratlan hazaérkezéséhez politikai körökben a legfantasztikusabb kombinációkat füzik. Az egyik hir szerint azért utazott volna el ilyen hirtelen Genfből, mivel jelenlétével sem akarta támogatni. Klebersberg grófot, amikor a kultuszminiszter védelmére kel a Népszövetség Tanácsa előtt a numerus claususnak.

 

Más verzió szerint általános és lelki depressziója miatt hagyta ott a genfi tanácskozásokat, de vannak olyan hírek is, amelyek szerint Vass József helyettes miniszterelnök szólaltatta volna sürgősen haza, tekintettel arra, hogy a Petrichevich-ügy fejleményei veszedelemmel járhatnak a kormánypárt egységére nézve.

 

A politikai helyzet feszültsége tette volna szükségessé azt is, hogy a kormány tagjai nyomban a miniszterelnök hazaérkezése után, vagyis szombaton este rögtönzött miniszteri tanácskozásra üljenek össze a miniszterelnöki palotában. Mindezekről a hirekről megkérdeztük Vass József helyettes miniszterelnököt, aki egész vasárnap délelőtt bent dolgozott hivatalában és munkatársunknak a következőket jelentette ki:
Mindenekelőtt meg kell állapítanom, hogy a tegnap esti „rögtönzött” miniszterei tanácskozásról szóló hirek éppen olyan alaptalanok, mint a miniszterelnök hazaérkezéséhez füzött egyéb kombinációk. A miniszterelnök urral, amióta Budapestre visszaérkezet, még nem is találkoztam, annyit azonban a leghatározottabban kijelenthetek, hogy a miniszterelnök teljesen egészséges és a nyilvánosság elől való ideiglenes elzárkózásból helytelen volna egészségi állapotának megrendülése következtetni.


Ha valaki 36 órát utazik egyfolytában, attól igazán nem lehet rossznéven venni, hogy mindenekelőtt ki akarja pihenni utazásának fáradalmait. Ez az oka annak, hogy ma még én sem tárgyaltam a miniszterelnök urral, de hétfőn délelőtt már mindenesetre keresi fogom az alkalmat, hogy találkozzam és megbeszéljem vele az időszerű politikai kérdéseket. A helyzet azonban olyan - fejezte be szavait mosolyogva a helyettes miniszterelnök -, hogy sok tanácskozásra semmiesetre sem lesz szükségünk.


Tekintettel arra, hogy a miniszterelnök betegségéről elterjedt hírek nemcsak politikai körökben, hanem az egész közvéleményben sok szóbeszédre adtak alkalmat. Szükségesnek tartottuk, hogy beszéljen ebben az ügyben Bud János pénzügyminiszterrel is, aki a miniszterelnökkel együtt érkezett haza Budapestre és kérdésünkre a következőket mondotta:
- A miniszterelnök ur nemcsak, hogy egészséges, hanem minden tekintetben kitünően érzi magát és egész genfi tartózkodása alatt rendkívül friss és jókedvü volt. És erre meg is volt minden oka, mert a genfi tanácskozásokon olyan ritka jó eredményeket értünk el, amelyekkel az egész ország meg lehet és véleményem szerint meg is lesz elégedve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Gróf Bethlen István miniszterelnök úr Bud János, pénzügyminiszter Gróf Klebersberg Kunó, kultuszminiszter Petrachevich-Horváth Emil államtitkár
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98