Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

Bethlen váratlan hazatérése Genfből, Bud pénzügyminiszter optimizmusa

Bethlen István gróf miniszterelnök szombaton délután váratlanul hazaérkezett Genfből Budapestre, vasárnap reggel pedig – anélkül, hogy előzően valakit is fogadott volna Gödöllőre utazott, ahol részletesen referált genfi utjáról Horthy Miklós kormányzónak, majd résztvett a gödöllői vadászaton.


A miniszterelnök váratlan hazaérkezéséhez politikai körökben a legfantasztikusabb kombinációkat füzik. Az egyik hir szerint azért utazott volna el ilyen hirtelen Genfből, mivel jelenlétével sem akarta támogatni. Klebersberg grófot, amikor a kultuszminiszter védelmére kel a Népszövetség Tanácsa előtt a numerus claususnak.

 

Más verzió szerint általános és lelki depressziója miatt hagyta ott a genfi tanácskozásokat, de vannak olyan hírek is, amelyek szerint Vass József helyettes miniszterelnök szólaltatta volna sürgősen haza, tekintettel arra, hogy a Petrichevich-ügy fejleményei veszedelemmel járhatnak a kormánypárt egységére nézve.

 

A politikai helyzet feszültsége tette volna szükségessé azt is, hogy a kormány tagjai nyomban a miniszterelnök hazaérkezése után, vagyis szombaton este rögtönzött miniszteri tanácskozásra üljenek össze a miniszterelnöki palotában. Mindezekről a hirekről megkérdeztük Vass József helyettes miniszterelnököt, aki egész vasárnap délelőtt bent dolgozott hivatalában és munkatársunknak a következőket jelentette ki:
Mindenekelőtt meg kell állapítanom, hogy a tegnap esti „rögtönzött” miniszterei tanácskozásról szóló hirek éppen olyan alaptalanok, mint a miniszterelnök hazaérkezéséhez füzött egyéb kombinációk. A miniszterelnök urral, amióta Budapestre visszaérkezet, még nem is találkoztam, annyit azonban a leghatározottabban kijelenthetek, hogy a miniszterelnök teljesen egészséges és a nyilvánosság elől való ideiglenes elzárkózásból helytelen volna egészségi állapotának megrendülése következtetni.


Ha valaki 36 órát utazik egyfolytában, attól igazán nem lehet rossznéven venni, hogy mindenekelőtt ki akarja pihenni utazásának fáradalmait. Ez az oka annak, hogy ma még én sem tárgyaltam a miniszterelnök urral, de hétfőn délelőtt már mindenesetre keresi fogom az alkalmat, hogy találkozzam és megbeszéljem vele az időszerű politikai kérdéseket. A helyzet azonban olyan - fejezte be szavait mosolyogva a helyettes miniszterelnök -, hogy sok tanácskozásra semmiesetre sem lesz szükségünk.


Tekintettel arra, hogy a miniszterelnök betegségéről elterjedt hírek nemcsak politikai körökben, hanem az egész közvéleményben sok szóbeszédre adtak alkalmat. Szükségesnek tartottuk, hogy beszéljen ebben az ügyben Bud János pénzügyminiszterrel is, aki a miniszterelnökkel együtt érkezett haza Budapestre és kérdésünkre a következőket mondotta:
- A miniszterelnök ur nemcsak, hogy egészséges, hanem minden tekintetben kitünően érzi magát és egész genfi tartózkodása alatt rendkívül friss és jókedvü volt. És erre meg is volt minden oka, mert a genfi tanácskozásokon olyan ritka jó eredményeket értünk el, amelyekkel az egész ország meg lehet és véleményem szerint meg is lesz elégedve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Gróf Bethlen István miniszterelnök úr Bud János, pénzügyminiszter Gróf Klebersberg Kunó, kultuszminiszter Petrachevich-Horváth Emil államtitkár
Cikk-ajánló
Sztalin elutasitotta az angol-amerikai kérést Sztalin elutasitotta az angol-amerikai kérést
A barcelonai angol konzul most kifejezetten megerősitette azt a...
Hogy lett Arany János gazdag ember? Hogy lett Arany János gazdag ember?
A szalontai csonkatoronyban levő Arany-múzeumban a sok kedves,...
Az angliai drágaság Az angliai drágaság
A semleges államok sajtójában – angol lapok nyomán –...
Az osztrák kormány kiáltványa Az osztrák kormány kiáltványa
A választások előtt álló Ausztria népéhez kormánya kiáltványnyal...
Egy magyar ifjú találmánya
Az utóbbi napokban hazai és külföldi lapokban sokat lehetett olvasni...
Apró okok – nagy háború Apró okok – nagy háború
Az emberek nem szívesen hiszik el, hogy nagy eseményeknek apró okai...
Ellentétes következtetések Ellentétes következtetések
Cambrai körüli harcokból a szemben álló felek ellenkező...
Az új iskola Az új iskola
A székesfőváros tanácsa Festetics Géza grófnak, a közoktatási...
A Devizaközpont megszünteti a külkereskedelmet A Devizaközpont megszünteti a külkereskedelmet
Koronánk gyors leromlása megzavarta a pénzügyi kormányzat csendes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98