Dtum
Login with Facebookk
1925 | Február

Megbízhatók és megbízhatatlanok

Kik kapják a fegyvert?


Nem régen a Magyar Ugar-ban egy cikket közöltem „Megbízhatók és megbízhatatlanok” címen. Ma, amidőn egy szomoru esemény adja kezembe a tollat, ismételten visszatérek azon cikkem igazságához. Kárhoztatnom kell azt a rendszert, amelynek talajából ilyen torzhajtások fakadnak.


Tisztességes polgáremberek, tanyákon lakó földmívesek, méhészek, akiknek saját megvédésére valóságos életkérdés a fegyvertartás, nem kaphatnak még forgópisztolyra sem vásárlási engedélyt. Miért? Mert ellenzéki érzelmü polgárok és ott ég homlokukon a megbízhatatlanság bélyege. Ezért kell bunkósbottal szembeszállniok a fegyveres rablókkal.


Másrészről viszont éretlen tacskók, 18-20 éves kamaszok, akiket bizonyos egyesületekbe tömöritett az ébredő eszme maszlaga: el vannak látva ismétlőfegyverekkel, Frommer- és Stájer-pisztolyokkal. Hogy ez a rendszer milyen káros államra és társadalomra egyaránt, fényesen igazolja az alábbi eset.


Február 8-án, este az Olvasókör termeiben bált rendezett az Öcsényi Tüzoltótestület. Ezen a mulatságon megjelent Budai Mihály rokkant katona utkaparó családjával. Éjféltájban javában folyt a mulatság, amidőn Budai felesége észrevette, hogy leányuk nincs a táncteremben. Budai keresésére indult. Az udvaron egy legénykével, a huszéves Szili Péterrel beszélgetve találta lányát. Budai felszólította gyermekét, hogy kövesse őt, jöjjön be a bálterembe. Erre a legény előrántva Frommerét és hasba lötte Budait, aki halálos sebbel terült el.


Levelem zártakor nem halt ugyan még meg, de felgyógyulásához semmi remény sincs, mert a kapott lövés után egy percre sem tért magához. Szerencsétlenné lett családja, felesége és három kiskoru gyermeke.


De ez a pisztolylövés nemcsak az áldozat családját taszította nyomorba. Nyomorba döntötte az a merénylő fiu szüleit is, akik most egyfelől fiuk letartóztatásán, másfelől kis vagyonuk, esetleges pusztulásán keseregnek.


Bizony, bizony, jó lenne az ilyen torzhajtásokat lenyesegetni és a fegyvert azoknak adni, akiknek szükségük van arra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98