Dtum
Login with Facebookk
1925 | Július

Sopron megkapja a titkos szavazati jogot

Mielőtt Rakoszky Iván belügyminiszter megkezdte nyári vakációját, az egységes párt több tagjával tanácskozott arról, miképen lehetne jóvátenni vagy legalább is enyhíteni a négy törvényhatósági város, Sopron, Komárom, Székesfehérvár és Baja titkos szavazati jogát megsemmisítő nemzetgyűlési határozatot.


Ezekkel a tanácskozásokkal kapcsolatban az a hir terjedt el, hogy a kerületi beosztásról szóló törvényjavaslatban, amelyen most dolgozik a belügyminisztérium törvényelőkészítő osztálya, a környező községekkel ugy ki fogják bőviteni az egy képviselőt választó törvényhatósági városok szavazókerületét, hogy a jövőben egy helyett két képviselőt küldhetnek a parlamentbe és igy az uj választójogi törvény értelmében ezeket is meg fogja illetni a titkos és lajstromot szavazás joga.
Munkatársunk beszélt erről a megoldott tervezetről Rubinek Istvánnal, a választójogi törvény egyik előadójával, aki a következőket jelentette ki.


— Meg kell állapítanom, hogy egyesegyedül csak Sopron városára nézve merült föl az a gondolat, hogy a város szavazóterületéhez hozzá kell csatolni a környező községeket és ezáltal lehetővé tenni, hogy a soproniak ne nyíltan válasszanak egy képviselőt, hanem titkosan és lajstromoson kettőt. Komáromra, Székesfehérvárra és Bajára nézve ez a megoldási terv szóba nem került, bizonyosra vehető tehát, hogy ez a három törvényhatósági város a kerületi beosztásról szóló törvény intézkedései segítségével sem jut titkos szavazati joghoz. Sopron szavazóterületének kibővítéséről azonban már meg is állapodtunk az előzetes tanácskozásokon és azt hiszem, joggal számíthatunk arra, hogy ezt a megoldást a kormány is magáévá teszi.


A kerületi beosztásról szóló törvényjavaslat, amely erről intézkedni fog, valószinüen még az őszi kampányban a nemzetgyűlés elé kerül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98