Dtum
Login with Facebookk
1925 | Január

Bethlen és Vass minisztertanács utáni vitája a választójog titkosságáról

Tekintettel arra, hogy a költségvetés parlamenti vitája, az ellenzék távollétében, Scilovszky házelnök véleménye szerint is csak legföljebb 8-10 napig tarthat, Rakovszky Iván belügyminiszternek most már gondoskodnia kell a választójogi törvényjavaslat mielőbbi benyujtásáról és igy a minisztertanács pénteken már véglegesen dönt az uj választójog alapelveiről.


Annak ellenére azonban, hogy az uj választójog hivatalosan csak pénteken kerül a minisztertanács napirendjére, a szavazás titkosságának kérdése már a mult heti minisztertanács utáni fesztelen beszélgetésben is élénken foglalkoztatta a kormány tagjait.


Értesülésünk szerint Vass József népjóléti miniszter hozta szóba a pénteki minisztertanács után ezt a fontos kérdést.


Előrebocsátotta, hogy a kormány tagjainak, mint minden kérdésben, ugy itt is szolidárisaknak kell lenniök egymással és éppen ezért el van szánva a nyilt szavazás megszavazására is, mégis minden tekintetben kivánatosnak tartaná, ha a kormány választójogi javaslata nem a nyilt, hanem titkos szavazásról tartalmazna intézkedést, ami nemcsak a külföldön tenne jó hatást és nemcsak a passziv ellenzék részvételét biztositaná a költségvetési vitában, hanem a közvélemény jelentékeny részének helyeslésével is találkoznék. Az egész ügyet továbbra is nyilt kérdésnek lehetne meghagyni, ha tehát a nemzetgyülés többsége a javaslat intézkedése ellenére is a nyilt szavazást iktatná törvénybe, a felelősség ezért nem a kormányra, hanem a nemzetgyülésre hárulna.


Ha pedig a titkos szavazás hivei kerekednének fölül, ennek veszedelmét az általános szavazati jog szükitésével lehetne csökkenteni. Vass miniszter fölszólalása után a kormány több tagja hozzászólt ehhez a kérdéshez – legkevésbé Mayer miniszter idegenkedett a népjóléti miniszter javaslatától -, a vitának pedig Bethlen István gróf miniszterelnök fölszólalása vetett véget, aki kijelentette, hogy meggyözödése ellenére nem terjeszthet titkos szavazásról intézkedő javaslatot a nemzetgyülés elé.


Politikai körökben nagy jelentőséget tulajdonitanak ennek az érdekes és bizalmas eszmecserének, mert ebböl nyilvánvaló, hogy a titkosság legalább részbeni érvényesülésének ügye a kormányon belül is támogatókra talál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Bethlen István miniszterelnök Vass József, népjóléti miniszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98