Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

Ujabb miniszteri rendelet a közüzemek megszüntetése végett

Amig a belügyminisztérium belátja az iparosok jogos harcát a közüzemek ellen, addig a városok, községek, hivatalok és egyéb hatóságok fittyet hánynak ezen jogos polgári törekvéseknek, sőt a miniszteri rendeleteket sem hajtják végre.

Éppen ezért a belügyminisztérium ismét egy ujabb körrendeletet bocsátott ki, amelynek szövege világosan rámutat az iparosok jogos sérelmeire és a közüzemek megszüntetését ismét elrendeli.

Ezt a legujabb rendeletet a belügyminisztérium szét küldte
a vidéki városoknak és Budapest székesfőváros polgármesterének. Az ujabb körrendelet utal arra, hogy az iparnak jelenlegi nyomasztó helyzete különösen szükségessé teszi, hogy most már a városok haladéktalanul és minden késedelem nélkül szüntessék meg azoknak az üzemeknek a müködését, amelyek az ipar vagy kereskedelem érdekeit sértik. Igen megszivlelésre méltó a többek között a belügyminiszter legúuabb körrendeletének következő indokolása:

– Ugy a középipar, mint a kisipar terén fennálló nagyfoku munkanélküliség és üzlettelenség által sujtott iparosság részéről mind szélesebb körben és figyelmen kivül nem hagyható elkeseredéssel hangzik fel a panasz a hatósági üzemek müködése ellen.

Ezek az ipari üzemek sok esetben dijtalanul vagy aránytalanul olcsó lakbérrel rendelkezésre bocsájtott helyiségekben, világitási és fütési kedvezményekkel, közpénzekből eredő olcsó kölcsönökkel, előlegekkel, részben közalkalmazott munkaerőkkel, esetleg rendkivül olcsó délutáni közalkalmazott munkaerőkkel nem egy esetben az áruszállitás, kocsifuvar olcsóságban nyilvánuló szintén nem csekély előnnyel, továbbá közintézmények, ugymint közraktárak, fütőházak, községi mezőgazdasági üzemek, különböző irányu igénybevételével is a legkülönbözőbb kedvezményekkel müködnek anélkül, hogy üzemüket adók terhelnék.

Boldogulásuk alapja abban rejlik, hogy éppen hatósági jellegük kivételes összeköttetéseket és elbirálást jelent számukra, ami a többek között a közszállitások odaitélésénél is érvényre juthat.

A rendelet további részében a belügyminiszter utal arra, hogy a hatósági ipari üzemek versenye legtöbb helyen nagyon kiélesiti a helyzetet, amely a pénzügyi szanálás s egyéb ismert körülmények okozta átmeneti gazdasági pangás következtében már oda fejlődött, hogy az adóterheket nem biró iparosok kénytelenek iparukat beszüntetni.

Előáll az a különös helyzet, hogy a város, amelynek éppen arról kellene gondoskodnia, hogy adófizető polgárainak jóléte növekedjék, polgárainak erős igénybevételével őket állandóan kárositja.


Ily körülmények között érthető, – mondja tovább a belügyminiszter körrendelete – hogy a hatósági üzemek által felidézett ellentétek gazdasági és társadalmi, sőt már politikai téren is egyre nagyobb elégedetlenséget váltanak ki.

Ezen rendeletet hihetőleg a közüzemek sürgős megszüntetése fogja követni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A fővárosi villamosvasutak Hungária-úti nagy kocsiszíne A fővárosi villamosvasutak Pálffy-téri áramfejlesztője
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98