Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

Megérkezett

Talán még sohasem várt vissza olyan izgalommal miniszterelnököt a magyar politikai világ és a magyar közvélemény, mint most Bethlen István grófot, aki vasárnap este, kétheti nehéz és el kell ismerni, eredményteljes munkásság után, Genfből hazaérkezett.

 

Fásult, kiábrándult, nyugodt nemzetgyülést hagyott itt, üres padsorokat, bóbiskoló követeket, gondokban fölőrölt, letargikus közvéleményt és a tenger sima és fáradt tükre helyett egy orkánt lát viszont. Kétségtelen: Beniczky vallomása, az "Az Ujság" betiltása, a Somogyi-Bacsó-ügy parlamenti tárgyalása, ahogy a politika tolvajnyelvén mondják, fölboritotta a helyzetet, Bethlen István tehetségén, emberségén, taktikai érzékén mulik, hogy rendet teremtsen, helyreállitsa a politikai békét, mert enélkül azok a sikerek is veszendőbe mennek, amelyeket Genfben kivivott az országnak.

 

Borus és homályos fellegek ülik meg a magyar közéletet. Ez a felleg sóhajaink párnájából, gondunk és gyászunk sötétségeiből ment és gyülekezett föl az égre. Minden olyan fojtott, kisérteties és megalázó, mintha Svájc levegő nélkül volna, mintha a tenger víz nélkül volna, mintha a karról hiányozna a kézfej, mintha herélt volna a vőlegény. Nincs sajtószabadság, mert minden lap fölött ott függ a betiltás Damokles kardja. A porban fekszik a legszebb szabadságjogunk, amely mint a márciusi nemzeti zászló röpködött, búskomoran csüng és szinei kifakultak.

 

A szabadság nyugalmát és biztonságát, miniszterelnök úr; ez a kenyér, az ipar, a boldogulás zsiros, porhanyós termőföldje. Szabadság nélkül elrothad az iró üditő és gyógyitó kritikája; elhervad a villogó festék a piktor ecsetjében, nincs zseni, nincs életláz, nincs megmaradás a földön, ahol nincs tiszta levegő, szabadság! A mérnökben visszafejlődik a temperamentum, amellyel kinyilalott volna a magyar találmány … A zene nem bizsereg, el fog tudni aludni … Micsoda kín és gyötrelem ez a tisztesség, bátorság, önzetlenség és tehetség számára, mily ujjongás a tolvajnak, gonosznak, ostobának és árulónak.

 

Nincsen szabadság, nincsen! Te halhatatlan, kemény és fényes istenasszony, te nem a könnyek csillogását szereted, hanem a kardok vércsöppjeit; a te füled nem állja a beteg kutya szükölését, mert az oroszlánorditás a te zenéd: hová sülyedtünk mi: nem merünk a szemedbe nézni, szerelmetes, üdvösséges patrónánk. Tudjuk, hogy világrengető kérdések dübörögnek a Nyugaton, itthon is iszonyatos, mennyi a munka a mi boldogságunk gépházában. A munkát és felelősséget a gondolat irányitja.

 

Miniszterelnök Úr! A gondolat nem tür klotürlámpát. Látás nélkül csak a vakondok tud élni, a föld alatt. Mi a földön vagyunk; urak, nektek is, nekünk is világosság kell, mert élünk és csak ha meghaltunk, akkor megyünk a föld alá!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen István A genfi konferenciáról. Balról jobbra Briand, de Leon, sir Eric Drummond, a Népszövetség főtitkára és Chamberlain látható Smith Jeremiás, népszövetségi főbiztos, aki a konferencián döntő jelentőségű nyilatkozatot tett Magyarország mellett
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Németország vezet a súlyemelő Európa-bajnokságban Németország vezet a súlyemelő Európa-bajnokságban
A hatodik súlyemelő Európa-bajnoki verseny szombat este a tíz nemzet...
Uj magyar területgyarapitás Uj magyar területgyarapitás
A honvédvezérkar főnöke közli április 13-án 12 órakor: A baranyai...
A nemzetgyülés október 15-én megkezdi az uj pénzről szóló javaslat tárgyalását A nemzetgyülés október 15-én megkezdi az uj pénzről szóló javaslat...
A valutareform ügyében még e héten végleges döntés történik. Bud...
Pofozkodás a tőzsdén Pofozkodás a tőzsdén
Grosz Imre az ismert tőzsdebizományos, akit legutóbbi zavarából a...
Meleg Ilonka megjavította a 200 méteres hátúszás rekordját Meleg Ilonka megjavította a 200 méteres hátúszás rekordját
Meleg Ilonka a III. ker. TVE kitűnő hátúszó rekordere, aki csak nem...
Thunberg nyerte Európa 1932. évi gyorskorcsolyázó bajnokságát Thunberg nyerte Európa 1932. évi gyorskorcsolyázó bajnokságát
Thunberg győzelme után a gyorskorcsolyázó Európa-bajnokság 500 és...
Ősz a kikeletnek - Lampérth Géza Ősz a kikeletnek - Lampérth Géza
Mosolygó követit Napod borúltan is napfényes szivednek: Virágokat...
A török országgyűlés megnyitása A török országgyűlés megnyitása
Deczember 17-én nyilt meg a török parlament, a mire már olyan régóta...
A debreceni Markos góljával 1:0-ra vertük a csehszlovákokat A debreceni Markos góljával 1:0-ra vertük a csehszlovákokat
A csehszlovákok négy óra előtt két perccel még nem voltak a pályán....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98