Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

A levegő felső rétegeinek összetétele

 VEGARD, az északi sarkfény jelenségeinek kiváló kutatója, eddigi megfigyeléseiből a levegő felső rétegeinek összetételét akarja megállapítani úgy, hogy más légköri jelenségekkel megegyezésben maradjon. Az északi fény színképében a sokat emlegetett zöld vonalon kívül két kék és egy ibolyántúli vonal egészen biztosan nitrogéntől származik.

VEGARD az utóbbi megfigyelésekben különösen arra törekedett, hogy különböző magasságokból kapjon színképet. Valóban sikerült a sarkfény alsó határától felfelé számítva 50 és 80 km-ig eső rétegben színképeket megfigyelnie. Azelőtt azt sejtették, hogy a zöld vonal hidrogéntől vagy héliumtól ered, mert ezek könnyű gázok és így azt várták, hogy a felső rétegekben ezek túlnyomóak.

De a zöld vonal fényessége a többi nitrogénvonalhoz képest felfelé még kissé gyengült. A színképelemzésből is azt következteti VEGARD hogy ez a vonal hidrogétől vagy héliumtól nem származhat és bár a nitrogén laboratóriumi színképében előállítani nem sikerült. VEGARD mégis azt hiszi, hogy a nitrogén kelti. A megfigyelésekből annyit mindenesetre lehet következtetni, hogy a felső rétegekben a nitrogén túlnyomó. Arra nézve, hogyan maradhat meg a nitrogén a nehézségi erővel szemben 100—150 km magasságban.

VEGARD azt a föltevést állítja fel, hogy elektromos erő hajtja a nitrogén-molekulákat felfelé. De elektromos gázréteg nem valószínű, mert különben a gáz az elektromos erő folytén elhagyná a légkört. A nitrogén az itt uralkodó hőmérsékleten, amely valószínűleg közel van az abszolút nullaponthoz, a Napból jövő ionokon apró kristályokban lecsapódik. A Nap sugárzása pedig fényelektromos jelenséget kelt, a részecskéket negatív elektronok hagyják el, tehát a kristályok elektromosak lesznek.

BOHR felfogása szerint a színképben annál több vonal keletkezik, mennél meszszebb esnek a molekulák egymástól, vagyis mennél nagyobb a ritkítás. De a felső rétegekben keltett színkép csak kevés vonalból áll, pedig a ritkítás nagyfokú. Tehát ez is valószínűvé teszi, hogy a színképet nem gázmolekulák, hanem molekula-csoportok létesítik.

Ahol a Napból kiinduló elektromos sugárzás a nitrogénport éri, ott a zöld vonal a színképben uralkodó. Ha pedig a sugárzás közönséges nitrogéngázba jut, akkor a nitrogén szokásos színképe áll elő, melyben a vörös sávok a legerősebbek. Ha a Napból erős sugárzás jön a felső légrétegbe, akkor ennek bombázása a kristályokat szétrobbantja és így itt is a vörös színkép mutatkozik. A sarkfényben látszó színváltozásokat tehát elég valószínűen tudja VEGARD megmagyarázni.

A színváltozás magassága a nitrogénkristályok alsó határát jelzi. Ilyen színváltozást valóban meg lehet figyelni. A meteorok színe először zöldes, utóbb hirtelen vörös lesz. Mint látjuk, VEGARD egészen átalakítja a felső levegőrétegekre vonatkozó felfogásukat, mert szerinte hidrogén- és héliumréteg, mint eddig hittük, nincs.

Mende Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Légi közlekedés Légi közlekedés
Ismeretes, hogy Németországban már a világháború kitörése előtt volt...
Tombolva tüntettek Párisban a francia-német barátság és a világbéke mellett Tombolva tüntettek Párisban a francia-német barátság és a világbéke...
Vasárnap este az „Amitié Internationale” hatalmas...
Báró Eötvös József  emlékezete. Báró Eötvös József emlékezete.
KÖLTŐNEK, IRÓNAK méltóbb emlékjelet nem állíthat nemzete, mint...
Apponyi Albert gróf Ottó királyságáról Apponyi Albert gróf Ottó királyságáról
Apponyi Albert grófot percekig tartó lelkes óvációkban részesített a...
Liszt Ferencz  levele - Vörösmarty Mihályhoz Liszt Ferencz levele - Vörösmarty Mihályhoz
Teleki Sándor gróf útján arról értesülök, hogy Tekintetességed azzal...
A néma tanú A néma tanú
Úgylátszik van valami történelmi metamorfózis, amelynek a törvényeit...
Anglia és Amerika hasznot akar huzni - a riff-kabilok győzelmeiből Anglia és Amerika hasznot akar huzni - a riff-kabilok győzelmeiből
A marokkói visszavonulás hire leirhatatlan zürzavart támasztott a...
Viták a nagy támadás előtt  (Mi legyen Belgiummal? ) Viták a nagy támadás előtt (Mi legyen Belgiummal? )
Németország a liberális-alkotmányos monarchiákban teljesen szokatlan...
Tüntetés a választójogért Tüntetés a választójogért
A mult héten hétfőn az általános választói jog érdekében nagy tüntető...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98