Dtum
Login with Facebookk
1919 | November

A Földön mozgó testek súlya 3.

A mérleg forgatásakor az előzők értelmében a nyugat felé mozgó kar nehezebb, a kelet felé mozgó pedig könnyebb lesz s ennek megfelelőleg a mérleg kibillen. Szóval forgás közben a mérlegre egyenlő időközben is ismétlődő lökések, impulzusszerű hatások hatnak, a melyek azonban nagyon kicsinek. E kis hatások kimutatására Eötvös a ráhangzás (resonantia) elvét alkalmazta.

Ha ugyanis a mérleget oly sebességgel forgatjuk, hogy keringési ideje a mérlegrúdnak (a forgás közben érvényes) teljes lengésidejével egyenlő legyen, akkor az impulzusok mindig oly időközökben ismétlődnek, hogy a mérlegrudat egyre nagyobb lengésbe hozzák. A módszer lényegében hasonló ahhoz, a mikor a nyugvó hintát kis lökésekkel nagy kilengésekbe hozzuk, ha e lökéseket mindig kellő időpontokban alkalmazzuk.

Ily módon tehát e kis hatást megsokszorozhatjuk, multiplikálhatjuk, és végeredményben tetemes nagy kilengést, egy maximális amplitudók kapunk, a melyet az impulzosok nagyságán kívül, a mérleg élén nyilvánuló surlódás, a levegő ellenállása, szóval a csillapító erők szabnak meg. A maximális amplitudo alapján a nehészségi erőben létrejövő változás nagyságának meghatározása nehézkes és nem elég pontos.

Ezért Eötvös a lemérendő hatást akként határozta meg, hogy azt egy ismert és jól mérhető erővel, még pedig elektromágneses erővel ellensúlyozta. E czélból mindenek előtt alkalmasan elhelyezett mágnesekkel a mérleg helyén a földi mágneses erő zavaró hatását megszüntette. A mérlegrúdra függélyesen elhelyezett kis mágneseket erősített, melyeket a rajzon vastag fekete vonalkákkal tüntettünk elő. A mérleg közelében E tekercset helyezte el akként, hogy annak tengelye észak-dél irányában és vízszintesen álljon.

Ezután a tekercsen elektromos áramot vezetvén keresztül, annak intenzitását addig változtatgatta, a míg a forgómérleg lengései teljesen megszünnek, a mikor is a tekercs által kifejtett mágneses erő a forgásból származó hatást teljesen lerontotta. Ismerve az ellensúlyozó áram intenzitását, továbbá a tekercsre és a mérlegrúdon lévő mágnesekre, valamint ezek kölcsönös elhelyezésére vonatkozó adatokat, ezek alapján a meghatározandó hatás nagyságát kiszámíthatjuk, s ezzel a nehézségben létrejött változást meghatározhatjuk.

Ily módon Eötvös laboratóriumi kisérlettel közvetetlenül igazolta Hecker észlelésére tett megjegyzésének helyességét, vagyis hogy a Földön mozgó testek nehézsége, illetve súlya valóban megváltozik, és pedig a kelet felé mozgók könnyebbek, a nyugat felé mozgók pedig nehezebbek lesznek. Amint azt már az előzőekben említettük, a létrejövő változás az észlelőhely forgássebességétől is függ, s így a változás nagyságából az észlelőhely földrajzi szélességének ismerete alapján, a Föld forgássebességét is meghatározhatjuk.

A kisérlet tehát egyszersmind a Föld forgásának egy újabb fényes bizonyítéka. Jelentőségében még fontosabb, min Foucault-nak a párisi Pantheonban végzett klasszikus ingakisérlete, mely bár teljesen más módon, de ugyancsak a Föld forgását mutatja ki. Eötvös forgómérlegkisérlete különösen nagyjelentőségű azért, mert az első olyan kisérlet, a mely a nehézséget a mozgással hozza összefüggésbe. Ez alapon közvetlenül érinti a fizika legújabb elméleteit, valamint mindazokat a problémákat, a melyek a világrendszer fölépítésére és szerkezetére vonatkoznak.
Dr. Pekár Dezső.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Eötvös féle kisérleti berendezés Eötvös Loránd Eötvös gravitáció
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Török testvéreink Török testvéreink
Mikor legdühösebben törtek ránk ellenségeink, a derék török nemzet...
Apróságok Apróságok
Heltai Jenő, a debreceni szinház volt igazgatója, megvette az Astra...
A rádium A rádium
A kémiai technika általános elterjedése soha olyan lendületet nem...
Hogyan lett Sztalin müveletlen és névtelen forradalmárból Oroszország mindenható diktátora Hogyan lett Sztalin müveletlen és névtelen forradalmárból Oroszország...
Az arca az első pillantásra félelmetes: félig ázsiai, félig európai...
Magyar kutató a dzsungel romvárosában,  a mayák birodalma Magyar kutató a dzsungel romvárosában, a mayák birodalma
Az alábbiakban Kelemen Pál magyar archeológus és műtörténész...
Magyar tornászgyőzelem hollandok és belgák ellen Magyar tornászgyőzelem hollandok és belgák ellen
Szombaton este vívták az itteni Apolló teremben 5000 főnyi közönség...
A mágneses emelődarukról A mágneses emelődarukról
Bizonyára nem egy gyereknek a képzeletében, a mikor mágnessel...
A tőrdöfés-elmélet
A Ludendorff és Hindenburg hadvezetése által meghirdetett utolsó nagy...
Az állásháború
A lövészárok fedezékében rejtőző, géppuskával vagy gyorstüzelő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98