Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

Nepenthes-kancsók

Legújabban P, van Oye vizsgálta meg Nepenthes melamphora Reinu, kancsóiban található élőlényeket. Ez az érdekes növény Jávában él s kancsóinak tartalmát agyon sokféle élőlény használja fel lakóhelyéül. A növény-világot csak egysejtű moszatok képviselik, még pedig leginkább azok a fajok, amelyek csak a félig világos helyeket kedvelik.

Annál több állat él azonban a kancsók váladékában. Az egysejtű állatok (Protozoa) közül többfajta él ott, melyek mind megegyeznek abban, hogy puha testüket kemény burok veszi körül. A kancsókban élő Amoebák is teljesen alkalmazkodtak a Nepenthes-kancsókhoz egész életüket annak váladékéban élik . Van Oye egy egészen új Amoeba-fajt is leírt, mely csak az említett Nepenthes-kancsóban található.

De többsejtű állatok (Metazoa) is nagy számmal fordulnak elő a Nepenthes kancsóinak váladékában. Így Fonálférgek (Nematoda), Atkák, Legyek. Légylárvák, sőt parányi Pillangóknak lárvái is élnek benne. Milyen viszonyban van egymással sokféle apró élőlény? Van Oye úgy hiszi, hogy egyszerű életközösségben (biocönosis) vannak. Ha az életközösséget WEBER M. értelmezésében fogjuk fel, mely szerint a biocönosis különböző fajú élőlényeknek azonos életfeltételek között való tár együttélése, akkor a Nepenthes kancsóinak váladékában élő lényekre csakis ez illik.

A kancsók váladékát úgy képzelhetjük tehát, mint valami parányi tavacskát. A legrövidebb életű tócsában is az élőlényeknek egész serege találja meg az életéhez szükséges feltételeket. Csak egy vízcsöppet kell tennünk a mikroszkóp alá. hogy meggyőződjünk a benne élő lények sokaságáról és sokféleségéről. Együtt élnek itt alsóbbrendű növények és állatok, egysejtűek és soksejtűek, helyhez kötöttek és szabadon úszók egyaránt.

Látjuk az apró, különféle ráklárvákat, kerekes férgeket, legyek és szúnyogok lárváit stb., melyek úgy élnek a rövidéletű tócsában is, mint a soha ki nem száradó mély tavak vizeiben. Sőt megállapítható, hogy a rövidéletű tócsákban aránylag sokkal nagyobb fajszámban és nagyobb egyedszámban élnek az élőlények, mint az örökéletű tavakban.

Ilyen parányi tócsának képzelhető el a Nepenthes kancsóinak váladéka is. Rendkívül érdekes kérdés az, hogyan élnek meg ezek abban a folyadékban, mely más élő lényeket elpusztít, megemészt? Erről azonban még semmit sem tudunk. Azt az anyagot, mely a Nepenthes kancsóinak lakóit s azok szervezetét az emésztő-folyadék hatalmával szemben megvédelmezi, még nem ismerjük. Valószínűleg valamiféle enzim lesz az.

Dr. Varga Lajos.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98