Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

Zárt kapuk

Ezerkilencszázhuszonöt február 13-án, péntek este nem gyulladnak föl a rivaldák villanyégői a magyar királyi Operaház függönye előtt. A kapuk zárva maradtak, a nézőtér üres álomba merült, az orchester hiába várta a zenekart, csak a pénztárfülkében dolgoztak: visszaváltották az előre megvásárolt jegyeket.


Mindenki tudja, hogy mi történt. A zenekar fizetésemelést kért, az igazgatóság elutasitotta a kérelmet, a zenészek nem jártak a próbákra, - az igazgatóság elbocsátotta a zenekar valamennyi tagját és bezárt az Operát.


Mindkét félnek igaza van és egyiknek sincs igaza. Ez bizonyos. Az Operaház muzsikusai nem mesteremberek, hanem művészek. Művészei a hegedünek, cellónak, rézfuvóknak és minden egyéb zenekari instrumentumnak. Művészek, akik estéről-estére a legsulyosabb zenei feladatokat végzik. És a havi fizetésük egymilliónégyszázezer koronától négymillióig terjed.

 

Kétségtelen, hogy a kereseti lehetőségek ma szigoruan korlátozottak, de mégsem vitatható, hogy művészi munkáért, művészi teljesítményért ezek a fizetések alacsonyak voltak. Viszont százöt zenész kért egyszerre fizetésemelést az igazgatóságtól és e kérelem teljesitésére a legminimálisabb számitás szerint is, milliárdokra lett volna szükség. Ezek az összegek természetesen nem állottak az igazgatóság rendelkezésére s igy valóban semmi értelme nem lett volna annak, hogy hosszasabban tárgyaljanak a teljesithetetlen kérelem fölött.


Az Operaház igazgatósága azért zárta be a szinházat, hogy uj zenekart szervezzen. Azonban csak természetes, hogy az Opera zenészei a legkiválóbb, legnagyobb tudásu szinházi muzsikusok voltak. Hogyan akarja pótolni őket az igazgatóság? És mit gondol, mi lesz addig az Operaházzal? Volt idő, amikor az Operaház nem örvendett valami nagy népszerűségnek. Üres nézőterei állandó anyagot szolgáltattak a vicclapoknak.

 

De üres nézőterek előtt is felhangzott a nyitány és a tenorista akkor is énekelt, amikor nem volt kilátás vastapsokra. A magasabbfoku zenei kultúra a háboru alatt hóditotta meg a szélesebb tömegeket. Először csak divat volt az Operába járni, később lelki szükséglet lett. Wagner Richardnak ma legalább annyi hive van Pesten, mint Shakespearenak. Tizenöt évvel ezelőtt talán észre sem vették volna, hogy az Operaház nem tart előadásokat a főszezonban. Ma ez a kényszerü szünet – kulturhiba.


Kulturhiba, mert a magyar királyi Operaház egyik legfontosabb kulturális intézménye Magyarországnak. A vigasztaló, felemelő, nemesitő zeneművészet első csarnoka, hazánkban. Az anyagi okok miatt szünetelő művészet – kulturbotrány. És ezt el kellett volna kerülni mindenáron és mindenkinek.


A szegénység nem szégyen és nem titkolni való. Az Operaház az ország kulturáját szolgálja, amikor megőrzi és átadja a zenét. Ha az államnak nincs pénze e kulturális munka szükségszerü deficitjének fedezésére, talán át kellene adni magánosoknak az Operát, olyanoknak, akik vállalnák a ráfizetést.
Mert inkább magánkézben legyen az Operaház, mint némán, zárt kapukkal, tehetetlenül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyar emlékek Krakóban Magyar emlékek Krakóban
Bár hazánk már Árpádházi királyaink alatt élénk politikai...
Az állócsillagok hőállapota
Nordmann francia csillagász igen alkalmas módját találta ki annak,...
Japán és szovjetorosz ütközet a mandzsu határon Japán és szovjetorosz ütközet a mandzsu határon
A kvantungi hadsereg közli: A japán csapatok a szovjet tűzőrségének...
Ölel mindjájatokat: Balázs Béla Ölel mindjájatokat: Balázs Béla
Kedves Ignotus! Menetközben égő falu tüzénél írom, hogy gondolok...
Ma leplezik le a tavaszi divatot Párizsban Ma leplezik le a tavaszi divatot Párizsban
Csakugyan. Mégpedig az 1937-es tavaszi ruha lép ma ki öt világrész...
A hatodik magyar - olasz atlétikai verseny A hatodik magyar - olasz atlétikai verseny
A hatodik magyar-olasz nemzetek közötti atlétikai mérkőzés 72:69...
Lesz olimpia! Lesz olimpia!
Döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság A Nemzetközi Olimpiai...
Hírek a trónörökösről Hírek a trónörökösről
Ferencz Ferdinánd trónörökös egyszeriben az események homlokterébe...
Légoltalom világszerte, az óvóhelyek használata Légoltalom világszerte, az óvóhelyek használata
A spanyol polgárháború és a Távol Kelet háborúja már eddig is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98