Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

A GyOSz a magyar-lengyel szerződés ellen

A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége Bíró Pál dr. alelnök elnöklésével ülést tartott, amelyen a Lengyelországgal kötött kereskedelmi szerződés ügyét tárgyalták. 

Bacher Emil kifejtette, hogy az a körülmény, hogy e szerződés megkötésénél mellőzték a magyar malomipar érdekeinek érvényesítését, a magyar malomiparra s ezzel együtt a magyar mezőgazdaságra is felbecsülhetetlen kárt jelent.

Galicia a közös vámterületen is a magyar malomipar fogyasztási területe volt és a folyó évben, amikor Lengyelország a buzát is, a lisztet is vámmentesen engedte be, a magyar malmok oda jelentős exportot értek el. 

Fenyő Miksa ügyvezető-igazgató ismertette a lengyel kereskedelmi szerződést s megállapítja, hogy ebben a szerződésben Magyarország részéről olyan áldozatot hoztak, mely semmiképen sem állt arányban Lengyelországnak részünkről biztosított kedvezményekkel.

Igy jelesül teljesen feláldozták a szerződésben a magyar petróleumfinomító-ipar érdekeit s napirendre tértek a legrégibb magyar iparág felett, mely nagy inveszticiókkal évtizedeken át ez országban magasrangu hivatást töltött be.

Megjósoltam, hogy nemcsak az ország vesztett
ez iparág tönkretételével, hanem a mezőgazdaság is sajnosan tapasztalni fogja, hogy mit jelent majd a teljes kiszolgáltatottság a külföldi érdekeknek s mit jelent az, hogy az ország ellátása e cikkben teljesen Romániától fog függni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Petroleum források furására felállitott furótornyok A nyers petroleumból a finomitógyárakban lepárolással különféle termékeket készitenek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98