Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

A malomipar a textilvámok leszállitását követeli

A tulzott vámvédelem árt a nagyiparnak is

Az önálló gazdasági berendezkedés első állomásául a kormány az autonóm vámtarifának erősen védővámos alapon való megalkotását tekintette, s ezeket az autonóm tételeket a kereskedelem tiltakozása dacára január 1-én életbe is léptette.

Az élet azonban csakhamar igazolta, hogy e tárgyalási alapnak szánt, de gyakorlatilag még a gyáripar szempontjából is tulzott vámtételek teljesen megakasztják a gazdasági élet vérkeringését, mert indokolatlanul fokozzák a drágaságot, s csökkentik a fogyasztóképességet. 

Emellet ezek a tulzott vámtételek a kereskedelmi szerződések megkötését is megnehezitik, mert a külföld nem hajlandó ezeket a sok tekintetben ésszerütlen tilalmi jellegü vámokat tárgyalási alapnak elfogadni, s amint már ilyenkor történni szokott, megkezdődik a vámháborunak az az enyhébb, de nem kevésbé káros módszere, amidőn a makacskodó féllel szemben az ellenfél is az elzárkózás fegyveréhez nyul, s vagy behozatali tilalmat állit fel, vagy felemeli a saját vámtételeit. 

A Csehország és Magyarország között létesitendő kereskedelmi szerződés tárgyalásainak jelenlegi stádiumában is ez a helyzet állott elő. Csehország nem hajlandó tárgyalási alapnak elfogadni az autonóm vámtételeket, s miután lényeges eredményeket nem kapott, a Csehországba irányuló magyar export elé, főleg pedig a magyar lisztkivitel elé gördit akadályokat. Ezzel védeni kivánja saját malomiparát is, a főcél mégis az, hogy a magyar kormányt birja engedékenységre. 

A magyar malomipar természetesen mindent elkövet arra, hogy a kormányt a textilvámok mérséklésére és ezzel a Csehországba irányuló lisztexport akadályának elháritására rábirja és kétségtelenül helyesen érvel azzal, hogy az ujonnan keletkezett textilipar érdekeivel szemben a 300 éves világhirü magyar malomipar érdekeit sorrendi elsőbbség illeti meg. 

A hazai textilipar nem fog tönkremenni, ha 100 százalékos vámvédelméből lényeges eredményeket tesz, a magyar malomipar kivánságának teljesitése pedig nemcsak e régi hazai ipart védené és nemcsak kereseti alkalmakat teremtene, hanem a külföldi textiláruk vámleszállitásával a fogyasztók millióinak is szolgálatot tenne.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Régi malmok: a kunszentmiklósi szárazmalom Régi malmok: a kunszentmiklósi szárazmalom belsejének teteje
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98