Dtum
Login with Facebookk
1925 | Október

A Sporthirlap Jubiláris kerékpárversenye

Egyszer Rommel, egyszer Bániczky győzött a motorvezetéses versenyben. A 100 kilométeres verseny végeredményben Rommel fölényes győzelmével végződött, de a második futamban Bániczky 150 méterrel legyőzte őt.

A verseny befejezése után a Bániczky győzelmétől megittasult tömeg beözönlött a pályára és súlyos baleseteknek lett okozója. – Rommel felbukott és könnyebben megsérült, két néző súlyos sérüléseket szenvedett.

Magyarország 25 kilométeres bajnoka Grimm János lett.

A válogatott futballmérkőzés ellenére mintegy 10.000 főnyi közönség özönlött ki az újpesti stadionba, hogy megtekintse a Sporthírlap jubiláris kerékpáros versenyét. A nagy érdeklődésre rá is szolgált versenyünk, mert magyar pályán még soha nem voltak olyan izgalmas lefolyású és nagyszerű küzdelmekben bővelkedő versenyek, mint amilyenek a Sporthírlap versenyén adódtak.

Rommel Alfréd, a legkiválóbb német motorosvezetés versenyző és T. Vermcer hollandus exbajnok vendégszereplése, illetve küzdelme a magyar versenyzőkkel a legkényesebb ízléseket is kielégítette. Sajnos az orkánszerű szélvihar károsan befolyásolta a 100 km-es motorvezetés versenyt, amelynek első előfutamában Rommel abszolút fölénnyel, játszva győzött.

A második futamban azután könnyelműen fogta fel a dolgát és még akkor is kedélyesen diskurálgatva rótta a köröket, amikor Bániczky már két kör előnnyel vezetett. Rommel meglepetten nézte a magyar ellenfelének lankadatlan sebességét, de hiába feszítette meg minden erejét, szédületes gyorsaságával hiába vetette magát Bániczky után, bekövetkezett az a csoda, amelyet senki sem remélt: Bániczky legyőzte Rommelt.

A második futam izgalmas küzdelme azután valósággal megőrjítette a közönséget. Különösen az utolsó körök gyilkos hajszája volt idegfeszítő és a közönség egy részét annyira elragadta Bániczky győzelme, hogy amikor a magyar rekorder átrobogott a célvonalon, meggondolatlanul a pályára lódultak, hogy elsőnek üdvözöljék. A többi motor még vészesen dübörgött és ebből kifolyóan csaknem végzetes szerencsétlenség történt.

A pályára özönlött sereg elsodorta a még teljes sebességben haladó Rommelt, aki eszméletlenül terült el. Két fiatalember pedig Hörtrich dübörgő motorjának rohant neki és mindhármukat ugyancsak eszméletlenül vették a mentők gondjukba. Rommelt és a két sérült nézőt a gróf Károlyi-kórházba szállították. Az orvosok megállapítása szerint Rommel könnyebb sérülést szenvedett a koponyáján és két-három napon belül elhagyhatja a kórházat.

A baleset kizáróan a közönség fegyelmezetlensége miatt történt, mert a mámoros extázisban őrjöngő tömeget még akkor sem lehetett volna visszatartani, ha minden ember mellé egy rendőrt állítottak volna. Rommel és Bániczky pompás küzdelme tehát sajnálatos fináléval fejeződött be.

A 25 km-es pályabajnokságot nagyszerű küzdelem után Grimm nyerte Mazák és Uhareczky előtt. Grimm megérdemelten jutott a büszke címhez. Mazák meglepően jól szerepelt, pedig a délelőtti nehéz svábhegyi versennyel a lábában állt starthoz. Uhareczkyn meglátszott a tréninghiány.

A versenyben három országos rekordot állítottak fel, ami rendkívül erős tempónak és a vezetődíjért folyt küzdelemnek az eredménye. A vezetődíjat Reichert nyerte Vida előtt. A kezdők versenyében Gross, a haladókéban Herrer jeleskedett, végül a Vida Henrik-emlékversenyt Mazák nyerte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Grimm János (1.) és Mazák (2.) Rommel (1) és Bániczky (2) a motorvezetéses versenyben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 A higany átalakítása arannyá A higany átalakítása arannyá
Közlönyünk előbbi füzetében (236. lap) olvashattuk azt a híradást,...
A rendőrség keresi Ruzics ügyvédet A rendőrség keresi Ruzics ügyvédet
A Ruppert Rezső nemzetgyülési képviselő interpellációja révén nagy...
Rövidek Rövidek
Bárdossy László bűnperében a Népbíróság ma reggel kilenc órára tűzte...
Cetvadászhajó Cetvadászhajó
Amint a biblia elmondja, Jónás prófétát elnyelte egy cethal. Sokezer...
Medve és pulykatáncz Medve és pulykatáncz
A jövő farsangon már ujfajta tánczokat fogunk látni a mulatságokon,...
A világegyetem tágulása, a tér görbülése A világegyetem tágulása, a tér görbülése
Hogy a valóságnak kielégítő leírásához az Einstein-féle általános...
Exner Sándor - El a felülettől!
Én egy vagyok a felület atomcsordájából, de ez lenni többé nem...
Procter őrnagy, angol konzervatív képviselő nyilatkozata
Magyarország egyik legrégibb barátja, Henry Procter őrnagy, angol...
Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem
Ragyogó fiatal szépség a hercegnő: sárga haj, piros száj. Huszonhét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98