Dtum
Login with Facebookk
1926 | Április

Litvinow külügy népbiztos bejelentette a német-orosz szerződést

Moszkva, április 25.
Az Orosz Távirati Iroda jelenti: A központi végrehajtóbizottság záróülésén, amelyen gróf Brockdorf-Rantzau német nagykövet is megjelent, Litvinow nagy tetszés mellett bejelentette a német-orosz szerződés létrejöttét.

 

A szerződés semmiféle titkos záradékot nem tartalmaz és semmiféle titkos jegyzőkönyvek sem egészitik ki. A szerződés voltaképen nem más, mint a rapallói szerződés formája. Annak a kérdésnek az eldöntése, hogy ez a szerződés ellentétben van-e Loearno szellemével, attól függ, mi a célja a locarnói megállapodásnak.

 

Ha Locarnóban Európa pacifikálására törekedtek, akkor a német-orosz szerződés megkötését mindenkinek a legmelegebben kell üdvözölnie.

 

Ha azonban Locarnónak az volt a célja, hogy szovjetellenes blokkot hozzon létre, akkor a Berlinben aláírt szerződés csakugyan ellentétes ezzel a locarnói szellemmel.

 

Az Egyesült Államokban erősödik a szovjetunió melletti irányzat. Az Angliához való viszony, sajnos, változatlan. A Lengyelországgal való megegyezést belső és külső befolyások sajnálatosan akadályozzák.


Berlin, április 25.
A külügyminiszterium kedden hozza nyilvánosságra a német-orosz szerződés szövegét, de beavatott helyen máris ismerik annak rendelkezéseit.

 

Diplomáciai körökben elterjedt hirek szerint a szerződésben mindkét állam semlegességet biztosit egymásnak minden olyan támadás esetére, amelyet nem a szerződő felek valamelyike idézett elő. A semlegesség a gazdasági hadviselés valamennyi módjára vonatkozik.

 

A rapallói szerződésben megkötött német-orosz baráti viszonyt a kölcsönös gazdasági összeköttetések előmozditásával tovább fejlesztik. Esetleg fölmerülő nehézségek kiegyenlitésére döntőbirósági fórum alakitásában is megállapodás történt. A mellékletben a szerződés egyes pontjainak magyarázata következik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Litvinow Brockdorff-Rantzau Kresztinszky, berlini orosz követ, egyes politikusok szerint a szerződés az ő diadalát jelentette Stresemann, német külügyminiszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98