Dtum
Login with Facebookk
1926 | Augusztus

Az istállótrágya kockás kezelése

Amikor a gazda vállára annyi nyomasztó teher nehezedik és amikor, hogy többtermelését elősegítse, oly sok pénzt kell kiadnia műtrágyákért, helyénvaló lesz szétnézni a portáján, hogy megtett-e mindent a talaj erejének fenntartása és így jövedelmének gyarapítása érdekében.

Bajorországban széltében elterjedt egy trágyakezelési eljárás, amely olcsósága mellett különösen kisgazdaságokban nagyon bevállt. Magyarul kockás trágyakezelési módnak nevezhetjük. Ott is lehet alkalmazni, ahol trágyatelep nincs. Ilyenkor döngölt agyagra rakjuk a trágyát. A ledöngölt részt felosztjuk másfél méteres kockára.

Mindig csak egy kockára hordjuk a trágyát, addig, míg az a két méteres magasságot el nem érte. Ha ez megvan, akkor huszonöt-harminc centiméteres földréteget rakunk a tetejére, az oldalait pedig sárral tapasztjuk be.

Utána a mellette levő kockára hordjuk a trágyát, ledöngöljük, s ha elérte a két méteres magasságot, tetejét és oldalait az előzőhöz hasonlóan födjük. Igy végezzük ezt minden kockánál. Arra ügyeljünk, hogy úgy osszuk be a telepet, hogy egy kockát egy-két hétnél tovább ne rakjuk.

Több helyen a szalmát szecskázzák, ami fokozza ezen eljárás előnyeit. Ha tőzeg helyben van, vagy olcsón beszerezhetjük, akkor célszerű a telep aljára azt tenni, hogy esős időben a vizet felszívja. Különben kissé lejtősen csináljuk az alját, hogy a víz a trágyakútba folyjon.

Ezen kockás eljárás elterjedését annak is köszönheti, hogy ilyen kezelés mellett a trágyát locsolni nem kell és a kihordásnál a legérettebbet vihetjük ki mindig, így a táblák egyformán érettel trágyázhatók.

Németországban nagyobb gazdaságok ezen eljárás jó tulajdonságainak emelésére, költséget nem sajnálva különleges épületeket is emelnek, amint az a mellékelt képen látható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az istállótrágya kockás kezelése. Az istállótrágya kockás kezelése (egy trágyaérlelő vázlatos rajza)
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98