Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | December

Keserü tanulságok

Budapest hat polgári ellenzéki képviselőt választott. A fővárosban tehát, ahol titkosan szavaztak, nem érvényesült az a rendszer, amely a vidéki kerületekben legázolta a kormánnyal szembenálló jelölteket. Itt tehát nyilt sisakkal, határozott programmal, férfias elszántsággal és minden egyéni érdek megvetésével küzdő, a közös nemzeti célokban összeforrott ellenzéknek ennél örvendetesebb, lelkesitőbb, tiszteletreméltóbb eredményt kellett volna elérnie.

 

Budapest ebben a csatában nemcsak önmagáért, a saját becsületéért és jövőjéért indult rohamra, hanem a magyar vidékért is, amelyet, finoman szólva, alkotmányos kötelességének gyakorlásában bizonyos körülmények feszélyeztek. Az ellenzéki listának leghangosabb agitátora Vázsonyi Vilmos néma sirja volt. De szárnyat adtak a fővárosi ellenzéki mozgalomnak mindazok, akik hősiesen elbuktak a nyilt kerületekben. Andrássy, Horváth Zoltán, Farkas Tibor, Nagy Vince, Pallavicini, Rupert példaadó küzdelme és dicsőséges elhullása olaj lehetett volna az ellenzéki máglyákra, ha lobognak és nem pislognak.

 

Sajnos, nem láttuk azt az elszántságot, önföláldozást, az ügyért végsőkig való helytállást, mint a vidéki egyenlőtlen és embertelen viadalokban. A fővárosi agitáció nem tudta dermedt közönyükből fölrázni azokat a polgári rétegeket, akikben megrendült a bizalom, ingataggá lett a hit, akikben alkura lépett a meggyőződés az egyéni érdekkel. Igy történt, hogy huszonöt-harmincezer demokratikusan érző választó le sem szavazott.

 

Jórészük már akkor kiábrándult vagy dezertált, amikor hat napig és hat éjszakáig töprengtek és marakodtak vezérei a listák összeállitásán és személyi sorrendjén. Ez az oly gusztustalanul eltékozolt idő bizony megbosszulta magát! Ezren és ezren, akik egész szivükkel az ellenzékkel éreztek, távolmaradtak az urnáktól, mert az ellenzéki listákról nem sugárzott rájuk elejétől-végig a rettenthetetlen harcosok szuggesztiója. Hiába hadonászunk olyan karddal, amelyiknek papirból van a pengéje és rongyból a markolata!

 

Aki a víz tetején szánt, a barázdáját betemeti a hullám. Fájdalommal látta a főváros népe, hogy a demokratikus ellenzék a sorsdöntő verseny startjától lekésett, mert határozott programját, nyilegyenes célkitüzéseit föláldozta személyi határozatlanságoknak és egyenetlenségeknek. Keresü igazságok, keserü tanulságok ezek, de a független ujság hivatása éppen az, hogy elmondja, amit százezrek az öntudatuk alatt éreznek.

 

Legalább két mandátummal több jutott Budapesten a kormánynak, mert az ellenzék későn eszmélt rá arra, hogy a legjogosabb ambicióknak is szégyenültek kell elkullogniok, az egyetemes nemzeti érdekek korbácssuhintása elől.

 

Egyébként pedig a történelmet agyonütni nem lehet és az életföntartási ösztönöket sem lehet egy nemzetből kidisputálni. A haladás utját föl nem tartóztathatja sem az emberi akarat, sem az intézmények korlátja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Bethlen Kecskeméten mondta el első agitációs beszédét Egy kispesti ellenzéki nagygyűlés hallgatósága. Ők titkosan szavazhattak
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pompás győzelmet aratott a Hungária Lilleben Pompás győzelmet aratott a Hungária Lilleben
Hungária – Olimpique Lille 7:0 A Hungária FC vasárnap délután...
A Magyar Cukorgyárosok Országos Egyesületének közgyülése A Magyar Cukorgyárosok Országos Egyesületének közgyülése
A Magyar Cukorgyárosok Országos Egyesülete báró Kuffner Károly...
Különös fogatok  2. Különös fogatok 2.
Honfoglaló őseink lóháton jöttek be az uj hazába. De a vitéz...
A középosztály álmodik A középosztály álmodik
Tisza Kálmán emelte közhivatalokba a magyar középosztályt és Hegedüs...
Magyarország – Hollandia 6:2 Magyarország – Hollandia 6:2
6:2-re vertük a hollandusokat és e hatalmas győzelemmel újabb...
Északi játékok Északi játékok
A Stockholmban tartandó sportünnepről a következőket jelenthetjük....
Zavarok és félreértések az élelmiszerjegyekről szóló rendelet körül Zavarok és félreértések az élelmiszerjegyekről szóló rendelet...
Amikor a kormány Budapest területére a zsírjegyet és az egész ország...
Gólzápor az Üllői-úton Gólzápor az Üllői-úton
Ferencváros – Salgótarján 13:0 (8:0) 3000 néző foglalta el az...
Rákosi Jenő Rákosi Jenő
A magyar nemzeti évezredes történelmében sohasem volt olyan nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98