Dtum
Login with Facebookk
1926 | Február

Szerződésről, adókról, beruházásokról a nemzetgyűlésben

A nemzetgyűlés fontos kérdésekkel van elfoglalva.
Megkezdette a Franciaországgal kötött kereskedelmi szerződésnek a tárgyalását. Erős támadásokkal illetik a baloldalról ezt a szerződést, mert olyan iparcikkek számára is utat nyit hozzánk, amelyeket idehaza is gyártanak.

Az egyoldalú birálat nem állja meg a helyét, mert nekünk kell ugyan védeni iparunkat, hiszen ez is a legfontosabb közgazdasági ágaink közé tartozik, de viszont el kell ismerni mindenkinek, hogy mezőgazdaságunk érdekeit is szem előtt kell tartanunk.

A javaslatnak tárgyalását félbe kellett szakítani, mivel a költségvetési törvénnyel kapcsolatos appropriációs javaslat letárgyalását a megkívánt időre az ellenzék nem akarta megengedni.

Sajnos, hogy itt megint a pártérdeket az országos érdekek fölé helyezték.
A kormány belátva, hogy az ország pénzügyi helyzete megengedi, az adózó polgárok terhein könnyíteni kíván azáltal, hogy eltörölni javasolja a kincstári házhaszonrészesedést, rendezni kívánja a jövedelmi adók igazságtalanságait, meg akarja könnyíteni a bortermelők helyzetét a fogyasztási adó leszállításával, egyszerűsíteni óhajtja a forgalmi adók kezelését, azt kérte az ellenzéki pártoktól, hogy ne nyujtsa az erre vonatkozó javaslat letárgyalását felesleges beszédekkel, hanem tegye lehetővé, hogy ebből február 1-je előtt törvény lehessen.

Fontos megbeszélések folynak abban a bizottságban is, melyet a Kisgazdapárt abból a célból küldött ki, hogy a bortermelő gazdák és vidékek súlyos helyzetével foglalkozzon. Mivel közeleg a tavaszi munkák ideje, s mivel a bor a legtöbb pincében eladatlanul hever, tárgyalásokat kezdett a pénzügyi kormánnyal, hogy valami úton-módon tegye lehetővé, hogy a bortermelők könnyebb, olcsóbb hitelekhez jussanak, hogy ez a fontos mezőgazdasági termelési ág tönkre ne menjen. A tárgyalások sikerrel biztatnak, így kilátás van arra, hogy a bortermelők hitelkérdése kedvező megoldást fog nyerni.

Az állami beruházások kérdése is megvalósulás előtt áll.
Az építkezések megindítására – mely hivatva van a nagy munkanélküliségen enyhíteni – minden intézkedés megtörtént. Igy remélhető, hogy a tavasz megérkezése ezen a téren is nagy könnyebbséget fog hozni.

Megjelent a cukor kincstári haszonrészesedésének leszállítása is, kilogrammonként 1425 koronával. Kiváncsian várjuk, hogy a cukorgyárakban is lesz-e annyi belátás, hogy ők is mérsékelik nyereségvágyukat s nemcsak az állam által elengedett összeggel, hanem azon túlmenőleg is leszállítják ennek a nagyon fontos közélelmezési cikknek az árát!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98