Dtum
Login with Facebookk
1926 | Február

Rövidek

De Jouvenel francia főbiztos megnyitotta Sziria parlamentjét
Damaszkusz, február 7.
De Jouvenel francia főbiztos a népképviselet előtt beszédet mondott, amelyben kifejtette, hogy a meghódolás szükséges előföltétele a szabadságnak és elérkezet az óra, amikor mindenkinek viselnie kell a reáháramló felelősséget. A maga részéről nem vállalná a felelősséget azért, hogy Damaszkuszt és Sziriát erős kormány nélkül hagyja. Legfőbb ideje megkezdeni Damaszkuszt és Sziria talpraállítását és ha az előkelőségek vonakodnak errenézve a kezdeményezést megtenni, akkor ő maga fogja a dolgot, önélkülük is foganatba venni.

Anglia és Olaszország titkos szerződést kötöttek?

Páris, február 7.
Egy francia lap munkatársa beszélgetést folytatott MacDonalddal az angol-olasz pénzügyi egyezményről. MacDonald szerint ez az egyezmény az Angliával szemben fönnálló olasz tartozásnak valósággal törlését jelenti. Ilyen rossz megállapodást csakis titkos szerződéssel kapcsolatban lehetett kötni. Hogy ezek a titkos megállapodások mire vonatkoznak, pontosan nem tudja, de sejti, hogy Moszulról és a Földközi tengerre vonatkozó olasz igényekről volt szó. Valószinünek tartja, hogy Anglia és Olaszország megegyezése Franciaország rovására történt.

Briand lokalizálni szeretné a frankügyet és megnyugtatta Korányi bárót
Páris, február 14.
Benoist és Doulcet, akik pénteken megérkeztek, a Sureté Generalnak kimerítő jelentést tettek budapesti nyomozásuk eredményeiről, Doulcet vasárnap Berlinbe utazott. Weiss kormánytanácsos, a berlini bünügyi rendőrség főnöke, aki jelenleg itt tartózkodik, kijelentette, hogy Schulze nem sokkal a február 4-i házkutatás után tünt el Berlinből. A Quai d’Orsay-n két ellentétes fölfogást lehet fölismerni.


Briandnak az a szándéka, hogy a lehetőség szerint lokalizálja a frankügyet és e részben meg is nyugtatta Korányi magyar követet. Ezzel szemben Larochbéau, a francia külügyminiszterium politikai igazgatója a cseh álláspontnak igyekszik érvényt szerezni.


Hogy a két fölfogás közül melyik fog fölül kerekedni, ez Bethlen gróf magatartásától függ.


M. B.

A versaillesi békeszerződés revizióját követeli egy amerikai szocialista képviselő a washingtoni kongresszustól
London, február 21.
Washingtoni jelentés szerint Berger Viktor szocialista képviselő határozati javaslatot terjesztett a kongresszus elé, amelyben a képviselő a versaillesi békeszerződés megváltoztatását követeli Coolidgetől.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mecset Damaszkuszban Ramsay Macdonald És Aristide Briand Coolidge
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98