Dtum
Login with Facebookk
1926 | Február

Magyarország – Belgium 2:0 (0:0)

Brüsszel – Darling Club pályája. – 28.000 néző. – Bíró: Mutters (Hollandia.)

A Darling Klub pályája 35.000 néző befogadására épült, amit természetesen nem tölthetett meg a közönség február közepén. Azonban, hogy mégis 28.000-en keresték fel a nagy találkozás színhelyét, bizonyítja, hogy a belgák is rendkívüli sporteseménynek tekintették a magyar csapat szereplését.

A körülbelül négyezer embert befogadó első és a kétezer-ötszáz nézőre számított második tribün színültig telve van, ami azt mutatja, hogy a sporttársadalomnak előkelő rétegei télen feltétlenül tanúi akartak lenni a magyar-belga mérkőzésnek.


Amikor a magyar csapat autója kiér, rendőrök nyitnak utat a tömegben, amely felismeri a vendégeket és harsány vivátozással fogadja.

Szemmel igen szép, de puha talajú pályán állanak fel a csapatok a következő összeállításban:
Magyarország: Fischer (VAC) – Grosz (VAC), Dudás (KAC) – Fuhrmann (FTC), Búza (UTE), Rebró (MTK) – Rémay III. (NSC), Molnár (MTK), Rémay II. (NSC), Pipa (33 FC), Szidon (UTE)

Belgium: Caudron (SC Anderlechi) – Demol (Union St. Gilloise), Swaertenbroscky (Darling Club Bruxelles) – Bressman (ARA is Gantoise), Cootmans P. (Berchem Sport), Braine (Berschoot AC) – D. Bastin (Roy. FC. Antw.), Thys (Berschoot AC), Grimminprez (RC Geng), E. Braine (Berschoot AC), Gillis (St. Cl. de Liege)

A belga csapat hatalmas lendülettel fekszik neki a küzdelemnek és elementáris erővel támad, úgy hogy védelmünk csak teljes energiájának latba vetésével tudja parírozni az ostromot. Különösen a két szélső Bastin és Gillis vezetik a veszélyes támadásokat, miközben Fischernél ismételten kell rávetéssel védeni.

 

Az egyik védése alkalmából kiejti a labdát és ebből egymást követően több veszélyes helyzet támad, amelyeket azonban szerencsésen rendre paríroz.

Most a magyar csatársor is kiszabadul a Molnár, Pipa, majd Rémay egymásután jut lövő helyzetbe, labdájuk azonban vagy mellette, vagy felette kerülik el a belga kaput. Ismételten belga támadásnál Grosz II. megcsúszik, Thys lövőhelyzetbe kerül, de élesen kapu mellé lő. Az agilis belga támadások közben Fuhrmann faultot.

A megítélt szabadrúgást Bastin a kapu mellé lövi. Majd Búza lép közbe és szerel le jól induló belga támadást. Búza akciójának Rémay III. és Molnár által vezetett magyar támadás a következménye, amelyet Molnár kapásból hajszálnyira a kapu mellé küldött lövése fejez be.

A belgákat Demol felszabadító rúgása hozza ismét frontba és támadásuk a közönség lelkes biztatásával kisérve, már-már sikert ígér, ám Grimmonprez éles lövése a kapu mellé kerül. A következő percben Rebro mellett Thys jut labdához és hajszálnyira kapu mellé lő.

Ismét a magyar csapat jut szóhoz. Rémay III. lefut, de hibás centerezése után újra belga támadás következik. A 20-ik perctől változatossá lesz a játék. A fürge belga csatársor veszélyesebb, míg a magyarok játéka a tetszetősebb.

A 28. percbe B. Braine hatalmas lövést küld a magyar kapura, a labdalécről pattan vissza, közben Fischer összefut Demollal, de az üres kapu felé haladó labdát Buza kifejeli.

 


A 30. percben Gilis egyéni játékkal tör előre, de Fuhrmann leszereli. Pipa és Rémay II ügyes összjátékát Demol zavarja szét, de nem tudja megakadályozni, hogy a magyar csatársor aktivitását meg ne tartsa, bár a közönség hangos biztatással buzdítja a belgákat ellenállásra.

A 40. percben Szidon labdájából Molnár kapásból csodaszép lövést küld kapura, de a belga kapus kornerre védi, a kornert pedig ugyancsak Molnár a kapu fölé fejeli.

A második félidő.
Belga kezdés után a magyar csapat fölényes offenzívát kezd, amelyet csak rövid időre szakít meg a belga szélső, Gillits és Bastin támadása. Csakhamar szembeötlik, hogy a belga fedezetsor fogytán van erejének és ezt a magyar csatársor igyekszik is kihasználni. Támadásaik a 3. percben kornert hoznak amelyet Molnár a kapu fölé fejel.

A 4. percben Rémay III. kitűnő helyzetet készít elő Molnárnak, de ő a biztos helyzetben megkésik, Pipa azonban szemfülesebb, kiugrik a labdára és váratlanul gólt lő. A közönség dermedten fogadja az eredményt, de a következő pillatanban feleszmél és tüzes biztatással sarkalja csapatát a kiegyenlítésre.

Hiábavalót azonban a kétségbeesett buzdítás, a magyar csapat támadásban marad és a 6. percben Szidon gyors lefutását Demol csak önfeláldozó akcióval tudja leszerelni. Pár percre most ismét szóhoz jut a belga csapat és Grimmonprez center jó helyzetbe kerül, de közvetlen közelről a kapu mellé lő.

 

A 12. percben magyar támadás pompás kombinációkkal és Molnár bombájával, amelyet azonban a kapus elvetéssel ment.

A 15. percben belga támadás fejeződik be azzal, hogy Thys fejel, de Dudás szereli. Ez akció közben a két játékos összeütközik, megsérül, de mindkettő tovább játszik. A 18. percben Buza faultjáért szabadrúgás, a 20. percben pedig belga korner veszélyeztet.

Az újabb magyar támadást a 22. percben Pipa offszájtja szakítja meg, majd a 23. percben Grosz II. szereli a belga balszárny támadását. A 26. perctől kezdve a belgák lábra kapnak és hol Thys, hol pedig Gillis támadása ad munkát a magyar védelemnek.

Az egyre hevesebbé való küzdelemben még egyszer visszavívják fölényüket a magyarok. Előbb Rémay II. lő kapásból a kapu fölé, majd a Rémay III. – Molnár támadás marad eredménytelen, ezután pedig Fuhrmann kettős szabadrúgása ejti kétségbe a közönséget. Az első esetben a kapu fölé kerül a labda, a második szabadrúgást a kapus fogja.

A 30. percben Szidon kerül jó helyzetbe, de beadása nem sikerül, majd Buza csak faulttal tud szerelni. Már-már meddőnek látszik a küzdelem, amikor a 32. percben újabb eredményt hoz. Szidon nagy lendülettel int le, pompás beadására Rémay III. rössol rá és ideális fejessel megszerzi a magyar csapat második gólját.

A siker most kielégíti a magyar csapatot és erejét inkább a gyönyörű eredmény megtartására fordítja. Erre szükség is van, mert a belgák utolsó erőfeszítéssel és nagy elkeseredéssel dobják magukat támadásba. A 36. percben Redro ment, a 37. percben pedig Fischer bravúros védéssel az egy lépésről küldött lövést hárítja el kapujától.

A hátra lévő percek is belga támadásokkal telnek el. A mérkőzés befejezését jelző sípszóra a közönség, amely lelkesen és bizakodóan ment ki a mérkőzésre, apatikus lehangoltságban hagyta el.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vermeeren (1), a belga szövetség alelnöke átveszi Fischer Mórtól (2), az MLSz alelnökétől a szövetség selyemzászlóját A belga kapus hárítja a centerezést A kapus védi Molnár lövését
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98