Dtum
Login with Facebookk
1926 | Január

Szükséges a nemzetgyűlési felhatalmazás

A beruházások és a tervezett adócsökkentések csak törvényhozási úton intézhetők el, ezért a kormány az ellenzéktől azt kérte, hogy az e célból benyujtandó appropriációs javaslatot engedjék gyorsan letárgyaltatni, ne húzzák el annak vitáját, mert fontos államérdekek követelik ezeknek a munkáknak mielőbb való keresztülvitelét.

Az ellenzék azonban erre nem volt hajlandó, így indemnitási javaslatot terjeszt a kormány a nemzetgyűlés elé, melyben kéri a szükséges intézkedések végrehajtásához a nemzetgyűlés felhatalmazását.

Hogy melyek azok az intézkedések, melyek miatt sürgős a törvényes jóváhagyás, azt Bud János ismertette először a kisgazdapárt értekezletén.

Ezek a következők:
1. Eltörlése 1926 február 1-től a kincstári házhaszonrészesedésnek, amely a fizetett lakbér 12,5%-a volt.
2. A cukornál szedett állami haszonrészesedés csökkentése, amely kilogrammonként 1427 koronát jelent. Vagyis ennyivel olcsóbbodik ez a fontos közélelmezési cikk.
3. A jövedelmi adóalapnak kétszázezer aranykoronáról egy millió koronára való felemelése, ami azt jelenti, hogy a jövedelmek megadóztatásánál alacsonyabb kulcsot lehet alkalmazni, mert a legmagasabb adózást nem a kétszázezer aranykoronánál, hanem csak az egymilliónál éri el.
4. A forgalmi adónál befizetési könnyebbséget akar adni a kormány azáltal, hogy az eddigi előlegezési rendszert megszünteti.
5. Egy új jelzálogkölcsöntipust kíván bevezetni, amely a rövid és hosszúlejáratú jelzálogkölcsönök mellett egy körülbelül ötéves lejáratú kölcsönt jelentene.

Nagyfontosságú intézkedések ezek, mivel fényesen bizonyítják annak az ígéretnek beteljesítését, hogy minden törekvés arra irányul, hogy a terheket csökkentsük a lehetőségekhez képest.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98