Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

A husmérgezés, az ideges gyomorbaj és az epekő tömegbetegséggé lett Budapesten

Szerb Zsigmond: A tömeges husmérgezés elkerülése végett meg kell engedni a vasárnapi husárusítást.

A rendőrség sorba razziázta a fővárosi mészárszékeket és egész sereg mészárost 100-500.000 koronáig terjedő pénzbirsággal büntette meg azért, mert a mészárosok a szombaton megvásárolt hust szívességből eltették a jégszekrénybe vasárnapig rendes vevőiknek és vasárnap a reggeli órákban a jégszekrényből kiadták.

 

A hatósági razzia, amely a vasárnapi munkaszünet jegyében történt, ezentul lehetetlenné teszi sokezer család részére a vasárnapi husevést, illetőleg előmozdítja a husmérgezések elszaporodását. Ebben az ügyben dr. Szerb Zsigmond közkórházi főorvoshoz fordulunk fölvilágosításért, aki nyilatkozott előttünk a mostanában uralkodó gyomorbetegségekről is.


- A husmérgezés – kezdte meg nyilatkozatát a főorvos – mostanában a legelterjedtebb gyomorbetegségek egyike. A melegebb napok beállta óta tömegesen fordul elő.


Ennek főoka az a helytelen intézkedés, amely nem engedi meg a vasárnap reggeli friss hus árusítását. Csak fokozni fogja a gyomormérgezéses megbetegedéseket az a körülmény, hogy a mészárszékrazziák után sokan, miután a szombaton vásárolt hust jégen nem tarthatják, maradékhusokat, előre elkészített husnemüt fognak enni. A külföld legtöbb helyén ismeretlen a husok árusítása terén vasárnapi munkaszünet. Ezt a kérdést sürgősen, közmegelégedésre kell megoldani.


- Ami pedig a többi gyomorbetegséget illeti, tisztában kell lennünk azzal, hogy a háboru s az azt követő esztendők során a magyar gyomor teljesen átalakult. Ennek az átalakulásnak okai nemcsak a nélkülözések, hanem az utolsó tizenkét év izgalmai.


Az ideges gyomorbaj tömegbetegséggé lett és a ma uralkodó betegségek közé tartozik. Az ok: 1926. Ebben a végzetes dátumban benne van minden: gond, vesződtség, bánat, elkeseredettség, izgalom, nélkülözés, a ki nem elégített ambiciók, mind olyan okok, amelyek ma a legkiegyensulyozottabb lélek életét is kibillentik az ő stabil helyzetből.


- Ami a többi uralkodó gyomorbetegséget illeti, meg kell említenem a nikotinos gyomrot, amely az utóbbi időben a nagymértékben elszaporodott dohányfogyasztás következtében ismét elfoglalta régi nagy kvótáját az egyes gyomorbetegségek között. A gyomorspecialisták rendelőiben ma a leggyakoribbak a gyomorrákos betegek, e tekintetben maholnap már elérjük az amerikai számarányt. Kétségtelenül megállapítható azonban, hogy a legelterjedtebb betegség mostanában az epekő. Minden hatodik ember szenved epeköves megbetegedésben.


Az emésztési bántalmak terén mostanában egy azelőtt alig ismert megbetegedés is mutatkozik: a csalánbetegség. Sajnos, az idén jelentkezett elég gyakori esetben a rosszul főzött, nyers sertéshusokozta sulyos, többnyire halálos kimenetelü trichina-megbetegedés. Ha nem is uj jelenség, de föltünő a mostanában igen gyakori véredényelmeszesedés, illetőleg a fokozott vérnyomás által okozott elváltozások a hasi szervekben. Sok embernél már negyvenedik életév közül is tapasztalható és az intellekuelek közül szedi legtöbb áldozatát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98