Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Nyári törvényelőkészítés

Bár a nemzetgyűlés szünetre, pihenőre ment s egyik-másik miniszter is szabadságra utazott, az állami gép nem áll meg; folyik a munka.

Egyrészt új törvényjavaslatok készülnek, melyeket az őszi tanácskozások idején kell a nemzetgyűlésnek letárgyalni, másrészt pedig nagy beruházásokat eszközöl az állam.

Sok millió aranykoronát fordítanak közmunkák végzésére.
Hogy hát minő célokra kell a pénz, annak a megállapítása most folyik s a legközelebbi minisztertanács fogja ezt határozattá emelni. Minden vonalon éreztetni fogja ez hatását a közgazdasági élettel, mert annak a majdnem száz millió aranykoronának melyet erre a célra használnak fel, meglesz a vérfelfrissítő hatása. 

A forgalmi adónál is most léptetik életbe a fánál, faszénnél s egypár közszükségleti cikknél azt az újítást, hogy csak egyszer kell utána fizetni, s így megszüntetik azt a nagy igazságtalanságot, ami eddig fennállott, hogy a kisembert sújtotta legjobban azáltal, hogy ő hozzá jutott az árú a legtöbb kézen keresztül s épen ezért ő vásárolta meg azt a legdrágábban.

Kívánatos lenne, hogy ezt az úgynevezett egyfázisos adózást az egész vonalon életbe léptesse a kormány, mert így igen sok zaklatástól is megszabadulna a közönség. Ennek a célnak érdekében harcolt eddig is a Kisgazdapárt s fog érte harcolni ezután is, mert az igazságot érvényesíteni akarja s az igazság pedig az, hogy nem szabad a kisembereket sújtani a legjobban a forgalmi adóval.

A városok-községek kölcsönügye is közeledik a megvalósuláshoz.
Eddig nem tudtak a községek kölcsönökhöz jutni, ha fontosabb beruházásokat kívántak megvalósítani. Most a kormány kezdeményezésére külföldi pénzcsoportokkal folynak egy ilyen kölcsön felvételére vonatkozólag a tárgyalások, még pedig a legkedvezőbb kilátásokkal, úgyhogy rövidesen megtörténik a teljes megegyezés, amely a mai pénzügyi viszonyokhoz mérten, kedvező kamat mellett s könnyen törleszthető részletekkel, lehetőséget ad a háborús és az utána következő forradalmi évek mulasztásainak pótlására.

A csehek vámszerződésével kapcsolatban nagy nyugtalanság lépett fel magyar mezőgazdasági körökben, mivel eddig Csehország volt egyik legfőbb fogyasztója a magyar gabonának s állatnak. A magas vámokkal kapcsolatban ez a piac ránknézve jóformán veszendőbe ment.

Szerencsére Olaszország nagy keresletet mutat a magyar gabonával szemben s Németország is nagy tömegeket vesz fel. Igy nem kell attól tartani, hogy a magyar termények felvevőpiac hiányában, értéküket vesztik.

Másrészről azonban maguk a csehek is belátják, hogy túllőttek a célon s egy újabb megegyezéses tárgyalás lehetőségét készítik elő. Erre kényszeríti őket a cseh nagyipar érdeke, mert annak viszont Magyarország volt egyik legerősebb fogyasztója.

Állattenyésztésünkre igen nagy fontossággal bírnak az osztrákokkal s a jugoszlávokkal megkezdett s most már befejeződésükhöz közeledő állategészségügyi tárgyalások.

Mindkét állam sürgeti ezeknek mielőbbi befejezését, mert a kölcsönös engedékenységgel létrehozott megállapodás valamennyi érdekelt fél közgazdasági érdekeit kielégíti s egy jövendő jobb kapcsolat előfeltétele.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A pestis Konstantinápolyban A pestis Konstantinápolyban
A rettegett járványos betegség egyre nagyobb területeken kezd...
Mennyi buza termett ezidén a nagyvilágon? Mennyi buza termett ezidén a nagyvilágon?
A Nemzetközi Mezőgazdasági Intézet most tette közzé a világ...
Meghalt Hőgyes Endre Meghalt Hőgyes Endre
Olyan kevés igazán nagy emberünk van, s egyet megint elveszitettünk....
Lehet-e katolikus püspök országgyűlési képviselő? Lehet-e katolikus püspök országgyűlési képviselő?
A képviselőház a napokban délután tárgyalta Csernoch János csanádi...
József királyi herceg és Auguszta hercegasszony vasárnap ünnepelték házasságuk harminckettedik évfordulóját József királyi herceg és Auguszta hercegasszony vasárnap ünnepelték...
József királyi herceg és Auguszta királyi hercegnő vasárnap délelőtt...
Benzinkutat nyitott a Svábhegyen vasárnap egy fiatal úriasszony Benzinkutat nyitott a Svábhegyen vasárnap egy fiatal úriasszony
Néhány évvel ezelőtt magyar siker volt a vásznon a Mese a...
Az Első nagytapolcsányi szeszfinomitó rt. fizetési zavara Az Első nagytapolcsányi szeszfinomitó rt. fizetési zavara
Az Első nagytapolcsányi szeszfinomitó rt. fizetési zavarokba jutott,...
Egy őrült támadása Ő Felsége ellen Egy őrült támadása Ő Felsége ellen
Junius 12-én délután Bécsben a király ellen egy őrült ember az utczán...
Sarolta császárné Sarolta császárné
A belga Bouchont kastélyban csendes melankóliába merülve ma is várja...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98