Dtum
Login with Facebookk
1926 | Június

A földmivelésügyi miniszter sem tartja jogosnak a borfogyasztási adót

Az ország bortermelői vasárnapi nagygyűlésükön követelték az adó eltörlését

Vasárnap délelőtt folyt le a Tattersallban a Magyar Szőlősgazdák Egyesületének nagygyűlése. A nagygyűlésen képviseltette magát a gyöngyösi, egri, szabolcsi, ecsedi, dömsödi, inárdi, kecskeméti, ceglédi, soproni, nagykőrösi és soltvadkerti borvidék küldöttsége.

A küldöttségek közül azonban hiányzott a legjelentékenyebb magyar borvidékeknek a küldöttsége. Ennek a két borvidéknek a termelői azért nem képviseltették magukat a nagygyűlésen, mert az Egyesület működésétől lényeges eredményt nem várnak. 

A nagygyűlésen képviseltette magát a földmívelésügyi, kereskedelemügyi és pénzügyi minisztérium.

Kellemetlen incidenst okozott az a körülmény, hogy rendezőségi hiba folytán, nem volt kellő számu fentartott hely, s így a kereskedelemügyi minisztérium képviselője kénytelen volt a gyűlés elején a gyűlés vezetői asztalától távozni.

A nemzetgyűlési képviselők közül csak Erődy-Harrach Tihamér, Őrffy Imre, Egri Nagy János, báró Mailott Nándor, Dobóczky Dezső voltak jelen. Kisgazdaképviselőket nem is láttunk. A nagygyűlés résztvevői közül a gyűlés folyamán többen hangosan reklamálták is a kisgazda-képviselőket.

A nagygyűlésen képviseltette magát az Országos Borgazdasági Tanács, a Mezőgazdasági Kamara s a Kereskedelmi és Iparkamara. A vendéglősök, kocsmárosok és kádárok képviselői is jelen voltak a gyűlésen, amelyet Kosinszky Viktor nyitott meg. Hangsulyozta, hogy a borválsággal kapcsolatban százezrek exisztenciájáról van szó.

Eddig – ugymond – az illetékes helyekről cselekedetek helyett csak tanácsot kaptunk.
Azt is tanácsolták, hogy ha nem találjuk meg a számításunkat, vágjuk ki a szőlőtőkéket.

Nagy zugolódás morajlik végig ezeknél a szavaknál a gyűlés tagjai között. Anglia nem régen eltörölte a borfogyasztási adót, Németország a felére szállította le az adót, Magyarországnak is ezt kell tennie.

Dr. Staub Elemér ny. államtitkár, az Országos Mezőgazdasági Kamara képviseletében, Szalkai Béla szőlőbirtokos a szabolcsi bortermelők nevében, Nagy Lajos lelkész a balatonvidéki termelők, Stéger Béla a Budapesti Kocsmáros Ipartestület nevében, Grosz Oszkár pedig a borkereskedők és borbizományosok nevében szólalt fel.

Wittman Lajos (Győr), Toldy József (Gyöngyös), Mayer Henrik (Eger), Sáfrány József (Dömsöd), Zságer Miklós (Csongrád) és dr. Dobos Sándor (Cegléd) felszólalása után a földmívelésügyi minisztérium képviselője, minisztere nevében, kijelentette, hogy szerinte nincs létjogosultsága a borfogyasztási adónak, s a kormány csak a kényszerítő körülmények révén kénytelen azt egyelőre fentartani.

A pénzügyminisztérium képviseletében dr. Bátori Oszkár osztálytanácsos kijelentette, hogy a kormányzat azért tartja fenn a borfogyasztási adót, mert arra a városoknak és a községeknek szükségük van.

A nagygyűlés után tizenkéttagu küldöttség adta át Vass József miniszterelnök-helyettesnek és Mayer János földmívelésügyi miniszternek a gyűlés memorendumát.

Vass József népjóléti miniszter kijelentette, hogy a fogyasztási adót ő maga is tulságosan nagynak tartja.

Igéretet tett arra, hogy minden erejével e tehertétel mérséklését fogja sürgetni és ebben az irányban Bethlen miniszterelnöknél is interventálni fog.

A küldöttség ezután Mayer János földmívelésügyi minisztert kereste fel.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98