Dtum
Login with Facebookk
1926 | Június

Magyarország – Csehország 2:1 (1:1)

Huszonöt esztendős jubileumára készül az MLSz díszközgyűléssel, díszlakomával és egyéb ünnepségekkel. Ki hitte volna, hogy ennek a negyedszázados jubileumnak olyan fenséges nyitánya lesz a cseh-magyar mérkőzés? Banális, szürke ünnepnek készült a jubileum, hiszen már elparentálták a magyar futballsportot.

Glóriája régen lehanyatlott, az egész ország sportközvéleménye újabb vereségre készült el, a magyar tehetség, a magyar virtus azonban csak szunnyadott és amikor a legnagyobb tét forgott kockán, akkor dőlt el a már annyiszor elparentált magyar labdarúgósport javára.

A helyválasztásnál a cseheknek kedvez a szerencse s mi játszunk nappal szemben és enyhe szél ellen. A csapatok felállanak és csak most vesszük észre, hogy Grosz II. helyett Senkey I. a balbekk, tehát a két együttes összetétele így fest:

Csehszlovákia: Planicka – Hoyer, Perner – Kolenaty, Carvan, Kádár – Fieischmann, Hajny, Silny, Dvoracek, Jelinek.
Magyarország: Fischer – Fogl II., Senkey I. – Furthmann, Kléber, Borsányi – Braun, Takács, Pataki, Schlosser, Kohut.

Mauro bíró sípjelére Pataki indítja útjára a labdát. Jobbra hosszan kiadott labdáját Braun fogja, de a cseh halfsor szereli. Az előreadott labdára Kléber későn startol. Dvoracek elhúz mellette, áttolja a labdát Hajnyhoz, Fogl II. ráfut és a labda kornerre perdül, amit azonban a bíró nem ad meg.

A 8. percben Dvoracek ellöki Klébert, amit a bíró lefúj, a védelem megáll és Silny gólt rúg, amely természetesen érvénytelen. A 10. percben Kohut a határvonalon túl fogja a labdát, amit Schüssler későn int le, s a közönség elégedetlenségének hangosan ad kifejezést.

A 13. percben hibás taccsdobás miatt Kohut szabadrúgást irányít a kapu elé. Schlosser fejjel továbbít, de Fisnicka a léc alatt elfogja a labdát. A 15. percben Kolenatytól Pataki elveszi a labdát, szökteti Kohutot, Perner ráfut, de ő is elvéti azt, mire Kohut tiszta helyzetből hatalmas lövést küld kapura, s Fisnicka kornerre védi.

A 17. percben Dvoracek kézzel viszi el a labdát a bekkek elől, amit Mauro nem vesz észre, de jó helyzetben elveszti a labdát, és Fuhrmann elé kerül, ez azonban zavarában Jelinekhez tolja, akinek közeli lövése szerencsére kevéssel a kapu fölé jut.

Egy perc múlva Takács gyönyörűen szökteti Braunt, akinek beadására Schlosser nagyszerűen startol és kapásból éles lapos lövést küld a kapura s a menthetetlennek látszó labda a kapufáról pattant vissza Braun elé, akinek lövése magas.

A 25. Percben Fogl II. kissé könnyen vesz egy labdát, amit Fieischmann elszed tőle, de közeli lövése kapufát ér, majd a védelem tisztázza a nehéz helyzetet. Egy percnél későbben Kolenaty hosszú fejesét a védelem elnézi, amire Silny startol rá s miután kézzel félrelöki Senkeyt, de is fejeli a labdát, de Mauro már előzőleg lefújta az akciót.

A 27. percben a cseh csatársor óramű pontossággal viszi le a labdát a magyar kapu elé, de Dvoracek rosszul gurított labdájával ér véget akciójuk. A 29. percben Fuhrmann megsérül, két percre ki is áll, távolléte alatt P. Szabó jön be a pályára.



A 31. percben Müller Schlosserhez passzol, aki kiadja a labdát Braunnak, ez fejjel tolja maga elé a labdát, néhány lépést tesz, röviden Takács elé ad be, akire Planicka fut rá, de Takács átemeli a labdát felette és az újabb megrúgás nélkül a hálóba akad meg (1:0).

Fuhrmann távolléte alatt a halfsor Borsányi-Müller-Kléber összetételben játszott a Fuhrmann visszatérése után Müller áll ki, jóllehet a közönség Kléber gyatra játéka miatt az ő kiállítását követeli. A 36. percben Kada a játékban rész sem vevő s labda nélkül haladó Takácsot úgy megrúgja, hogy kiviszik.

Miután a bíró nem látta a durvaságot, Kada szárazon ússza meg az esetet, ámde a közönség éktelen zajjal és valósággal fenyegetően lép fel a csehek ellen s csak akkor nyugszik meg, amikor Takács néhány perc múlva visszatér.

A 38. percben Hajny elveszi a labdát Klébertől, kicselezik a védelmet s utána lő. A lövést Fischer felüti a kapufára, ahonnan kipattan és a ráfutó Silny fejese menthetetlen. (1:1). A 42. percben Kléber kiáll és Müller játszik tovább centerhalfot. Az utolsó percben még kornert érünk el, de Schlosser fejesét Planicka védi.

A második félidő a magyar csapat óriási elánnal kezdi. A 2. percben Kada elhalássza a labdát Takács elől, miközben az elesik a lábában; a közönség 11-est reklamál, amely azonban természetesen elmarad. A 3. percben Pataki passzával Takács szökik, de testtel lefogott labdáját Maure helytelenül hendsznek deklarálja.

A 4. percben Jelinek a center helyéről jobb lábbal lő és Fischer hibásan kornerre tolja a labdát. A 9. percben a Jelinek elgáncsolása miatt megítélt szabadrúgást Dvoracek irányítja a jobboldalon, ahol Fieischmann kapja és kapásból fölé lövi. A 11. percben Pataki szökteti Takácsot. Planicka kifut eléje, összeütköznek és Planicka sérülten terül el a földön. Kiviszik a pályáról és Kaliba áll be a helyére.

A 13. percben Braun beadása Kohuthoz kerül, akinek lövése kevéssel, megy kapu mellé. A 15. percben Perner, Kada és Kolenaty hibája kornerhez juttatja a magyarokat, amelyből Schlosser mellé fejel. Senkey I. miatt van most szabadrúgása, melyet Kolenaty tálal a kapu elé; Fischer kifut és Hajnyval összeütközve megsérül.

A 24. percben Schlosser Pataki elé fejeli a labdát, ez kicsúsztatja Kohutnak, aki 16 méterről leadott középmagas bombaszerű lövéssel megszerzi a győzelmet jelentő gólt. (2:1).

A magyar csatársor támadásai most ellenállhatatlanok. Előbb Takács erőszakol ki kornert, majd Schlosser lövését védi Planicka. A 25. percben Takács lövését háromszor is védi Planicka, odavetve magát a magyar csatár lábai elé, Planicka eközben újra megsérül, végleg kiáll és Kaliba foglalja el a helyet.

A 30. percben Jelinek lövését Fischer bravúrosan védi. A 33. percben cseh, a 37. percben magyar korner. A 39. percben egy labdát Kolenaty fejjel Kalibának akar hátraadni, de rosszul találja és az csak centiméterekkel a kapufa fölött jut kornerre.

A 40. percben Borsányi elgáncsolja 20 méterrel a kapu előtt Hajnyt, a megítélt szabadrúgást Hoyer a kapu fölé rúgja. Az utolsó öt percben a csehek vannak frontban, de a két összekötőt hátravonva megtartjuk az eredményt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dvoracek a magyar kaput veszélyezteti A csehek válogatott csapata Magyarország válogatott csapata Dréhr Imre, az MLSz elnöke üdvözlő beszédet mond Helyválasztás előtt Schlosser, Mauro bíró és Kada, a cseh kapitány Az öreg Slózi munkában Takács a csehek kapuja előtt Takács fejeli a magyarok vezető gólját Schlosser hatalmas kapufáját Planicka nem védhette volna. A labda vagy húsz méterre pattant ki Fleischmann beadását Fischer felugorva fogja Egy kép a lelátóról Hajnyra Senkey rohan rá, a magyar csapat kitűnően helyezkedik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98