Dtum
Login with Facebookk
1926 | Június

Magyarország – Csehország 2:1 (1:1)

Huszonöt esztendős jubileumára készül az MLSz díszközgyűléssel, díszlakomával és egyéb ünnepségekkel. Ki hitte volna, hogy ennek a negyedszázados jubileumnak olyan fenséges nyitánya lesz a cseh-magyar mérkőzés? Banális, szürke ünnepnek készült a jubileum, hiszen már elparentálták a magyar futballsportot.

Glóriája régen lehanyatlott, az egész ország sportközvéleménye újabb vereségre készült el, a magyar tehetség, a magyar virtus azonban csak szunnyadott és amikor a legnagyobb tét forgott kockán, akkor dőlt el a már annyiszor elparentált magyar labdarúgósport javára.

A helyválasztásnál a cseheknek kedvez a szerencse s mi játszunk nappal szemben és enyhe szél ellen. A csapatok felállanak és csak most vesszük észre, hogy Grosz II. helyett Senkey I. a balbekk, tehát a két együttes összetétele így fest:

Csehszlovákia: Planicka – Hoyer, Perner – Kolenaty, Carvan, Kádár – Fieischmann, Hajny, Silny, Dvoracek, Jelinek.
Magyarország: Fischer – Fogl II., Senkey I. – Furthmann, Kléber, Borsányi – Braun, Takács, Pataki, Schlosser, Kohut.

Mauro bíró sípjelére Pataki indítja útjára a labdát. Jobbra hosszan kiadott labdáját Braun fogja, de a cseh halfsor szereli. Az előreadott labdára Kléber későn startol. Dvoracek elhúz mellette, áttolja a labdát Hajnyhoz, Fogl II. ráfut és a labda kornerre perdül, amit azonban a bíró nem ad meg.

A 8. percben Dvoracek ellöki Klébert, amit a bíró lefúj, a védelem megáll és Silny gólt rúg, amely természetesen érvénytelen. A 10. percben Kohut a határvonalon túl fogja a labdát, amit Schüssler későn int le, s a közönség elégedetlenségének hangosan ad kifejezést.

A 13. percben hibás taccsdobás miatt Kohut szabadrúgást irányít a kapu elé. Schlosser fejjel továbbít, de Fisnicka a léc alatt elfogja a labdát. A 15. percben Kolenatytól Pataki elveszi a labdát, szökteti Kohutot, Perner ráfut, de ő is elvéti azt, mire Kohut tiszta helyzetből hatalmas lövést küld kapura, s Fisnicka kornerre védi.

A 17. percben Dvoracek kézzel viszi el a labdát a bekkek elől, amit Mauro nem vesz észre, de jó helyzetben elveszti a labdát, és Fuhrmann elé kerül, ez azonban zavarában Jelinekhez tolja, akinek közeli lövése szerencsére kevéssel a kapu fölé jut.

Egy perc múlva Takács gyönyörűen szökteti Braunt, akinek beadására Schlosser nagyszerűen startol és kapásból éles lapos lövést küld a kapura s a menthetetlennek látszó labda a kapufáról pattant vissza Braun elé, akinek lövése magas.

A 25. Percben Fogl II. kissé könnyen vesz egy labdát, amit Fieischmann elszed tőle, de közeli lövése kapufát ér, majd a védelem tisztázza a nehéz helyzetet. Egy percnél későbben Kolenaty hosszú fejesét a védelem elnézi, amire Silny startol rá s miután kézzel félrelöki Senkeyt, de is fejeli a labdát, de Mauro már előzőleg lefújta az akciót.

A 27. percben a cseh csatársor óramű pontossággal viszi le a labdát a magyar kapu elé, de Dvoracek rosszul gurított labdájával ér véget akciójuk. A 29. percben Fuhrmann megsérül, két percre ki is áll, távolléte alatt P. Szabó jön be a pályára.A 31. percben Müller Schlosserhez passzol, aki kiadja a labdát Braunnak, ez fejjel tolja maga elé a labdát, néhány lépést tesz, röviden Takács elé ad be, akire Planicka fut rá, de Takács átemeli a labdát felette és az újabb megrúgás nélkül a hálóba akad meg (1:0).

Fuhrmann távolléte alatt a halfsor Borsányi-Müller-Kléber összetételben játszott a Fuhrmann visszatérése után Müller áll ki, jóllehet a közönség Kléber gyatra játéka miatt az ő kiállítását követeli. A 36. percben Kada a játékban rész sem vevő s labda nélkül haladó Takácsot úgy megrúgja, hogy kiviszik.

Miután a bíró nem látta a durvaságot, Kada szárazon ússza meg az esetet, ámde a közönség éktelen zajjal és valósággal fenyegetően lép fel a csehek ellen s csak akkor nyugszik meg, amikor Takács néhány perc múlva visszatér.

A 38. percben Hajny elveszi a labdát Klébertől, kicselezik a védelmet s utána lő. A lövést Fischer felüti a kapufára, ahonnan kipattan és a ráfutó Silny fejese menthetetlen. (1:1). A 42. percben Kléber kiáll és Müller játszik tovább centerhalfot. Az utolsó percben még kornert érünk el, de Schlosser fejesét Planicka védi.

A második félidő a magyar csapat óriási elánnal kezdi. A 2. percben Kada elhalássza a labdát Takács elől, miközben az elesik a lábában; a közönség 11-est reklamál, amely azonban természetesen elmarad. A 3. percben Pataki passzával Takács szökik, de testtel lefogott labdáját Maure helytelenül hendsznek deklarálja.

A 4. percben Jelinek a center helyéről jobb lábbal lő és Fischer hibásan kornerre tolja a labdát. A 9. percben a Jelinek elgáncsolása miatt megítélt szabadrúgást Dvoracek irányítja a jobboldalon, ahol Fieischmann kapja és kapásból fölé lövi. A 11. percben Pataki szökteti Takácsot. Planicka kifut eléje, összeütköznek és Planicka sérülten terül el a földön. Kiviszik a pályáról és Kaliba áll be a helyére.

A 13. percben Braun beadása Kohuthoz kerül, akinek lövése kevéssel, megy kapu mellé. A 15. percben Perner, Kada és Kolenaty hibája kornerhez juttatja a magyarokat, amelyből Schlosser mellé fejel. Senkey I. miatt van most szabadrúgása, melyet Kolenaty tálal a kapu elé; Fischer kifut és Hajnyval összeütközve megsérül.

A 24. percben Schlosser Pataki elé fejeli a labdát, ez kicsúsztatja Kohutnak, aki 16 méterről leadott középmagas bombaszerű lövéssel megszerzi a győzelmet jelentő gólt. (2:1).

A magyar csatársor támadásai most ellenállhatatlanok. Előbb Takács erőszakol ki kornert, majd Schlosser lövését védi Planicka. A 25. percben Takács lövését háromszor is védi Planicka, odavetve magát a magyar csatár lábai elé, Planicka eközben újra megsérül, végleg kiáll és Kaliba foglalja el a helyet.

A 30. percben Jelinek lövését Fischer bravúrosan védi. A 33. percben cseh, a 37. percben magyar korner. A 39. percben egy labdát Kolenaty fejjel Kalibának akar hátraadni, de rosszul találja és az csak centiméterekkel a kapufa fölött jut kornerre.

A 40. percben Borsányi elgáncsolja 20 méterrel a kapu előtt Hajnyt, a megítélt szabadrúgást Hoyer a kapu fölé rúgja. Az utolsó öt percben a csehek vannak frontban, de a két összekötőt hátravonva megtartjuk az eredményt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dvoracek a magyar kaput veszélyezteti A csehek válogatott csapata Magyarország válogatott csapata Dréhr Imre, az MLSz elnöke üdvözlő beszédet mond Helyválasztás előtt Schlosser, Mauro bíró és Kada, a cseh kapitány Az öreg Slózi munkában Takács a csehek kapuja előtt Takács fejeli a magyarok vezető gólját Schlosser hatalmas kapufáját Planicka nem védhette volna. A labda vagy húsz méterre pattant ki Fleischmann beadását Fischer felugorva fogja Egy kép a lelátóról Hajnyra Senkey rohan rá, a magyar csapat kitűnően helyezkedik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Atlétika – Budapest bajnokságai Atlétika – Budapest bajnokságai
Budapest atlétikai bajnoki viadala, amely a Magyar Atletikai...
A pénzügyminiszter programja A pénzügyminiszter programja
Az uj pénzügyminiszter beköszöntő beszéde kell hogy megnyugvást...
A Soproni Football-Club 2:1 győz a Budai Athletikai Club I. ellen A Soproni Football-Club 2:1 győz a Budai Athletikai Club I. ellen
A szép és érdekes küzdelmet sajnálatos inczidens zavarta meg a B. A....
Hangok egy hatvanhetes kormányról Hangok egy hatvanhetes kormányról
A „Neue Freie Presse” szerint Wekerle kihallgatása nyomán...
Javuló eredmények, fokozódó érdeklődés az atlétikai bajnokságokon Javuló eredmények, fokozódó érdeklődés az atlétikai...
Kellemes „atléta időben” bonyolították le az atlétikai...
Monaco népe megbuktatta a diktaturát
Monacóban vasárnap nagy tüntetések voltak az uralkodóherceg palotája...
Dr. Pál György és dr. Dietz Károly Dr. Pál György és dr. Dietz Károly
Az ellenforradalmi házkutatások és letartóztatások dolgában a...
Sajtóvétség miatt letartóztatás Sajtóvétség miatt letartóztatás
Feltűnést keltő letartóztatás történt a mult héten a fővárosban....
Egy tollvonással! Egy tollvonással!
Gazdasági rengés árnyékát idézte fel Bethlen István gróf csütörtöki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98