Dtum
Login with Facebookk
1926 | Május

Újabban felfedezett ásványok

Újabban felfedezett ásványok. A vén Európában eseményszámba megy, ha egy már ismert ásványfajt egy még eddig ismeretlen lelőhelyén találnak meg. Feltűnést keltett, midőn Budapesttől alig órányira a Velencei-tó partjához közeli Nadap község határában egy újabb zeolit-lelőhelyet fedeztek fel és ott egymásután több zeolit ásványt, köztük a rendkívül ritka epistilbitot is megtalálták.

Az Alacsony-Tátrában a Királyhegy déli lábánál háborús szolgálat közben fedezte fel Hlawatsch bécsi mineralógus az ugyancsak ritka grandidieritot. Még nagyobb eseményszámba megy, ha Európában és így hazánkban is egy-egy eddig teljesen ismeretlen, vagyis egészen új ásvány fajt fedeznek fel.

Az utóbbi évek folyamán Krenner József a Kis-Kárpátokban a perneki antimon-bányában egy új vasfoszfátot talált, melyet Schafarzikit-nek nevezett el; Zimányi Károly pedig a gömöri Vas-hegyen gyűjtötte a vashegyit-nek keresztelt aluminiumfoszfátot. Nagyág, a hunyad-megyei híres aranybánya szolgáltatta a muthmannit-ot egy új arany-ezüst tellur-ércet.

Közép-Európában az utóbbi időben a legtöbb új ásványt a bajorországi Hagendorf-ban, az ottani durvaszemű gránitban találták, az új ásványok (pl. baldaufit, foszfoferrit, foszfofillit) bonyolult összetételű foszfátok.

Észak-Európában még most is főkép két lelőhely szolgáltatja az új és rendkívül érdekes ásványokat. Közép-Svédországban Lángban vasmangánbányái méltán világhírüek. Egyetlen bányahelyen sem ismerjük az ásványoknak azt a változatosságát, mint itten; az innen ismertetett ásványfajoknak száma 130 körül van, köztük vagy 60 olyan ásványfaj, melyek eddig máshol még nem találtak, legtöbbjük mangán-, vas- és ólomvegyület.

Mégis azt látjuk, hogy nem múlik el egy esztendő sem, hogy e bányahely újabb fajokkal ne gyarapítaná az ásványok birodalmát; nemrég fedezték fel a finnemannit nevű ólomarzenátot, az armangit-nak keresztelt mangánarzenátot, a bäckströmit-ot (mangánhidroxid), a pirobelonit-ot (ólommangán-vanadinát), a trogonit-et (ólommangán-arzenál) és az ektropit-ot (mangán-szilikát).

Déli Norvégia szienitkőzetei közül több fajtát nálunk is, mint díszítőkövet (Pintér-palota a Kálvin-téren, Népoperakávéház), vagy mint sírkövet alkalmaznak; ilyenfajta kőzetekben fordulnak elő Skandináviában, főképen Oslo környékén a ritka földeket (cerium, thorium, lanthan stb.) tartalmazó ásványok, melyeket már nagyrészt ki is aknáztak.

Habár e kőzeteket már annyian és olyan sokszor megvizsgálták, mégis folyton akadnak bennük új ásvány fajok; ilyenek újabban; a risörit (yttriumniobát), yttrofluorit (bonyolult vegyület yttrium-, cerium-stb. tartalommal), ramsayit (ti ánát-szilikát).

Falun, az ősrégi svéd ércbánya, melynek kincseit nagyrészt már évszázadokkal ezelőtt kiaknázták, a közelmúltban több új ólombizmut-selénércet szolgáltatott; ilyenek pl. a platinit PbS. Bi2 Se3 és a weibullit 2 PbS. Bi4 S3 Se3.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98