Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

A masurium és rhenium felfedezése.

Amióta megtudtuk, hogy nem az atómsúly az elemek legfontosabb jellemzője, hanem a „rendszám", az elemekről szóló ismereteink lényegesen előrehaladtak és alapjaikban gazdagodtak. A rendszám - tudvalevőleg - az a szám, mely jelzi, hogy az atomot alkotó rendszer középpontjában levő atommagban hány szabad pozitív töltés van.

Az ismert legnagyobb rendszámú elem az uránium, melynek rendszáma 92, a legkisebb rendszámú pedig a hidrogén, melynek rendszáma 1. A BOHR-féle atómelmélet alapján e két elem között 90 elemnek kell lennie, eddig azonban összesen csak 87 elemről volt biztos ismeretünk, melyek az elmélettel összhangzásban úgy illeszthetők be a sorba, hogy a 43., 61., 75., 85. és 87. rendszámú elem helye üresen marad.

Legutóbb három német kutatónak: Dr. Noddack Walther-nak, Dr. Tacke Ida kisasszonynak és Berg Ottó-nak sikerült a 43, és 75. rendszámú elemet felfedezni. A tudományra megbecsülhetetlen értékű felfedezés három különböző laboratóriumban baráti együttműködéssel végzett, szí­vós és fáradságos munka eredménye.

A két új elem felfedezői a BOHR-féle atómelméletből indultak ki s ennek alapján számba vették milyen anyagokban, milyen mennyiségben fordulhatnak elő és milyen chemiai tulajdonságúaknak kell lenniök a 43. és 75. rendszámú elemeknek, melyeket mint a mangán-család ismeretlen tagjait már régebben a chemikusok ekamangan és dwimangan névvel jelöltek.

Ezen elméleti megfontolások alapján láttak hozzá a berlini Physikalisch-Technische Reichsanstalt-ban és a berlini egyetemi physiko-chemiai intézetben a platinatartalmú ércek és columbit vizsgálatához s Dr. NODDACK-nak és Dr. Tacke kisasszonynak sikerült a keresett elemek oxidjait és sulfidjait előállítani, melyeket Dr. Berg a Siemens & Halske cég physikai laboratóriumában Röntgen-spektroszkópi módszerekkel vizsgált meg.

Az utóbbi vizsgálatokkal kétségbevonhatatlanul sikerült az új elemek rendszámát megállapítani, mert a Moseley által kimutatott törvény alapján az elemek Röntgen színképének vizsgálatából közvetetlenül kiszámítható az elemek rendszáma, vagyis megállapítható az a hely, melyet az egyes elemeknek az elemek rendszerében el kell foglalniok.

A Röntgen-spektroszkópi vizsgálatokból kiderült, hogy az elkülönített két új elem valóban a keresett 43. és 75. rendszámú elem. A szerencsés felfedezők a 43. rendszámú elemet masurium-nak, a 75. rendszámút pedig rhenium-nak keresztelték el. Az új elemek chemiai rövidítése Ma és Re.

A két új elem a platinatartalmú ércekben és a columbitban fordul elő a legnagyobb mennyiségben, azonfelül masuriumot tartalmaz igen kis mennyiségben a sperrylit, gadolinit és fergusonit, míg a rhenium nyomokban a tantalit és wolframit nevű ásványokban is megtalálható. Az eddigi számítások szerint a két új elem a Földnek körülbelül 1 kilométer mélységig terjedő, felszíni rétegében néhány millió kilogrammnyi mennyiségben biztosan előfordul.

A gyakorlati életben való felhasználhatóságukról ma még természetesen nem szólhatunk, azonban jelentőségükre következhetünk abból, hogy a Siemens-Halske cég régóta kutatott a 75. rendszámú elem után, melynek várható chemiai tulajdonságai és főleg magas olvadáspontja miatt a technikai világban nagy jelentőséget tulajdonított.

Dr. Gorka Sándor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ida Tacke Az elemek periódusos rendszere
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Évi 120 vagonnal fokozzák a vajtermelést Évi 120 vagonnal fokozzák a vajtermelést
A kormány közellátási politikáját előrelátás és céltudatosság...
Egy tót képviselő Bécsben Egy tót képviselő Bécsben
Itt a beszélgetés áttért Hodzsa bécsi útjára. A tót képviselő...
Talán visszatérhetnek a volt császári család tagjai Talán visszatérhetnek a volt császári család tagjai
A Petit Parisien vasárnapi számában Fey őrnagy osztrák alkancellár,...
Fleiner Jenőt, a konjunktúrás idők ismert Fleiner-Zsák-ját az...
Az este zavart tekintetű embert kísértek be a mentőorvosok és ápolók...
A tempelhofi hadgyakorlatok A tempelhofi hadgyakorlatok
Mielőtt a német császár Svájczba utazott volna, elment a tempelhofi...
Az új német államtitkár a háború titkairól Az új német államtitkár a háború titkairól
A "Norddeutsche Allgemeine Zeitung" közli Helflerich, az új birodalmi...
Német hadijelentés Német hadijelentés
A Führer főhadiszállásáról jelentik a Német Távirati Irodának: A...
Helyzetkép az orosz-japán háborúból Helyzetkép az orosz-japán háborúból
Port-Arturt rendszeresen ostrom alá veszik a japánok. A tengerről a...
Megszállott tartományok hadisarca Megszállott tartományok hadisarca
A háboru első esztendejének vége felé örömmel konstatálhatjuk, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98