Dtum
Login with Facebookk
1926 | Március

Az Ex és még nyolc titkos társaság működik Magyarországon

Bethlen István gróf miniszterelnök legutóbbi nemzetgyülési beszéde ismét a közérdeklődés középpontjába állította a titkos társaságok problémáját. Munkatársunk utánajárt, hogyan hívják ezeket a titkon társaságokat, kik a tagjaik, mi a céljuk, hogyan működnek és több oldalról szerzett megbízható információkat rejtelmes belső életük felöl.


- Ezidő szerint - mondották informátoraink - még mintegy kilenc titkos társaság működik. Ezek között legnagyobb: a Magyar Tudományos Fajvédő Egyesület, amely „Etelközi Magyarok” név alatt végzi munkáját. Az utóbbi időben a társaság az „Ex” nevet vette föl, mert előbbi neve már túlságosan ismertté vált.


- A szervezet még 1920-ban alakult Feilitzsch Berchtold báró. Gömbös Gyula, Ráday Gedeon gróf, Zsilinszky Endre, Pálóczy Horváth István. Eckhardt Tibor és Pröhle Vilmos vezetésével. Az „Ex” legfelsőbb vezetősége mondhatni hetenként ülésezett a Move Podmaniczky-utcai székházának egyik intim helyiségében és hetenként adott tagjainak utasítást, hogy a közéletben előforduló eseményekkel kapcsolatban milyen álláspontra helyezkedjenek. Ezelőtt négy-öt évvel az „Ex” virágzása idején hatezer tagja volt ennek a titkos társaságnak, ez a szám azonban az idők során folytonosan csökkent.

 

- Ennek legfőbb oka az volt, hogy Héjjas Iván és Prónay Pál a nyugat magyarországi akció idején kiléptek a titkos társaságból, mert az „Ex” a nyugatmagyarországi mozgalom főparancsnokságát el akarta venni Héjjastól és Prónaytól, amire ők megtagadták az engedelmességet és arra való hivatkozással, hogy katonai esküjük fontosabb, mint a titkos, szövetségnek tett eskü, otthagyták Gömbösékat. Ettől kezdve a titkos szövetség nem végezte az ezelőtti szervezett munkát, azonban keze így is elért, különösen politikai kérdésekben, az ország minden részébe. Az ”Ex”-nek alapszabálya és ügyvitele nincs, a tagok a legteljesebb titoktartásra egész életre kötelező esküt tesznek.


- Az „Ex” arra is vigyáz, hogy a, társadalmi érintkezés során tagjai egymást fölismerhessék, ugy azonban, hogy erről idegen ne vehessen tudomást. Éppen ezért bevetették az ugynevezett
szabadkőműves beszédet. A jel az, hogy a fölesketett jobbkéz középső ujját mellénye második gombja közé dugja s ezzel jelzi, hogy ő „bajtárs” Az „Ex” vidéki csoportjai közül a legerősebb a kecskeméti, a hatvani és a szegedi. Az „Ex”-en kívül nyolc titkos szövetség végez állandó munkát, mégpedig az Árpád-tábor, Hármashalom, L. társaság (Egyetemi tanárok és magántanárok szövetsége). Kettős Kereszt Vérszegénység. Turul (nem azonos a főiskolák szövetségével) Honszeretet, Nemzeti Liga ét Szentkorona Szövetség.Ez utóbbi nem azonos a nemrég alakított legitimista szervezkedéssel.


Kimondotta még informátorunk, hogy Prónaynak és Héjjasnak az „Ex”-ből való kilépése után öt titkos szervezet legfelsőbb vezetősége egy uj titkos társaságot alakított. Ez a „főszövetség”
a legbefolyásosabb titkos „vezér”-társaság.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gömbös Gyula Gróf Ráday Gedeon
Cikk-ajánló
Színházi apróságok Színházi apróságok
Frissen és üdén, mintha nem is sulyos operáció, hanem egy nagysikerü...
Török ambíciók és sikerek (bukás előtt) Török ambíciók és sikerek (bukás előtt)
A teljes világháborús katonai vereség küszöbén sem lankadta a...
Az osztrák trónbeszéd Az osztrák trónbeszéd
Junius 19-én nyitotta meg az osztrák császár Bécsben az új osztrák...
A háborus birkozó sport A háborus birkozó sport
Sulyos veszteségek érték birkozó sportunkat, a háboru folyamán...
A Magyar Kerékpáros Szövetség ülése A Magyar Kerékpáros Szövetség ülése
A Magyar Kerékpáros Szövetség január hó 29-én a kerékpáradó eltörlése...
Miről tárgyal Schacht Budapesten? Miről tárgyal Schacht Budapesten?
Dr. Hajlmar Schacht, a német birodalmi bank elnöke és Németország...
A fővárosi színházak nyári szünete A fővárosi színházak nyári szünete
Július első napjától a főváros összes nagyobb színházai nyári pihenőt...
Munkaközvetítés Munkaközvetítés
A budapesti ipari és kereskedelmi munkaközvetitő intézet április...
A függő vasút A függő vasút
Az egysinü vasuti rendszerek ismertetésében már eljutottunk odáig,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98