Dtum
Login with Facebookk
1926 | November

Keletfriz bika és tehén

Lapálymarhának, sokszor hollandi marhának nevezik tudvalevőleg azt a fajtát, mely Hollandiából és Északnémetországból származik, legtöbbször fekete tarka szinű és bő tejeléséről híres.

A magyar tenyésztők már a mult században is próbálkoztak hollandi importtal. Az első kisérletek fiaskója dacára az importálási kedv nem gyengült. Ma is több gazdaság kisérletezik friz, keletfriz, alrajnai, wilstermarschi stb. lapályvér tenyésztésével.

Ma már a tenyészetek több eredményt mutatnak fel, mint amit a mult század kisérletezői értek el, mert oly bőségesen takarmányozzák állataikat, mint amilyenhez ezek szokva vannak. Mindazáltal a meghonosítás problémája – úgy látszik – még nincs megoldva.

Általában azt tapasztaljuk, hogy a hazai környezetben felnevelt nemzedékek tejtermelőképessége csökken, a testtömeg kisebb, a testformák romlanak (hegedűnyak, szűk mell, csapott far, csekély izmoltság), a borjak hullékonyak, a tehenek korán elvénülnek és gümőkor miatt korán mészárszékre kerülnek.

Valószínűleg a hosszú legeltetési idény és a tengeri klima sokoldalúan kedvező hatása hiányzik. De reméljük, hogy mostohább természeti viszonyaink közt is sikerülni fog megfelelő módokat és eljárásokat találni azoknak, akik ezen értékes fajtáknak meghonosítására vállalkoznak.

Néhány kiválóbb tenyésztőnk lapályfajta bikákat azért importál, hogy ismétlődő cseppvérkeresztezés útján hazai pirostarkáink tejtermelőképességét növelje. Az eddigi eredmények biztatók.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Keletfríz bika Keletfríz tehén
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98