Dtum
Login with Facebookk
1926 | Október

Rövidek

Pesthy igazságügyminiszter kijelenti, hogy a felsőházi javaslatot eredeti formájában tárgyalja le a Ház
A nemzetgyűlés október második felében fog hozzá a felsőházi törvényjavaslat tárgyalásához és politikai körökben az a hír terjedt el, hogy az igazságügyminisztérium a kormánytámogató legitimistákra való tekintettel már hozzá is fogott a javaslat teljes átdolgozásához. A  munkatársunk Pesthy Pál igazságügyminiszterhez fordult ebben az ügyben fölvilágosításért, aki a következőket mondotta:
A felsőházi törvényjavaslat átdolgozásáról szó sincs. A javaslat, amelyet a Ház illetékes bizottságai már letárgyaltak, eredeti formájában kerül a nemzetgyűlés napirendjébe.


Nem felelnek meg a valóságnak azok a hirek, amelyek szerint a pénteki minisztertanács több törvényjavaslatomat, köztük már a kereskedelmi törvény reformját is letárgyalta volna. Ez utóbbi törvényjavaslat nagy munkát ad az igazságügyminisztériumnak, egy-két hét mulva azonban teljesen elkészül és a minisztertanács hozzájárulása után hamarosan a Ház elé fogom terjeszteni.

Kedden kezdődik a frankügy kuriai főtárgyalása

A frankhamisitási bünpör utolsó fölvonása kedden, október 5-én délelőtt kezdődik a magyar királyi kurián. A kuria I. számu büntetőtanácsosa dr. Ráth Zsigmond másodelnök elnöklésével és dr. Mendelényi László kuriai biró előadásában foglalkozik a frankügyben a vád és védelem által bejelentett semmiségi panaszokkal. Tekintettel arra, hogy a kurián levő tárgyalási termek aránylag kicsik, a frankügyet nem a büntetőtanácsok számára kijelölt teremben fogják letárgyalni, hanem az I. emelet 19. szám alatt levő tárgyalóteremben, ahol egyébként polgári természetü pörös ügyeket, civiljogi pörökben benyujtott fölülvizsgálati kérelmeket szoktak tárgyalni. Ez a diszes kiállitásu tárgyalóterem jóval tágasabb, mint a büntetőtanácsok tárgyalótermei, de itt is mindössze 30 beépitett szék áll a hallgatóság rendelkezésére. Érdeklődtünk aziránt, hogy a kuria előtti tárgyaláson a frankhamisitási bünpörnek letartóztatásában levő két vádlottja közül megjelenik-e valamelyik és azt a fölvilágositást kaptuk, hogy sem herceg Windischgrätz, sem pedig Nádosy Imre nem jelenik meg a kuria előtti tárgyaláson. A többi vádlottaknak, akik mindannyian szabadlábon vannak, nem kötelességük a tárgyalásra elmenni, de természetesen joguk van hozzá. Fölszólalási joguk azonban nincsen, mert a kuria előtti tárgyaláson a vádlottak nem beszélhetnek, itt már csak a védőügyvédek szólalhatnak föl.

Tizezer aláirással ellátott kegyelmi kérvény Nádosy és Windischgrätz megkegyelmezése érdekében

 A frankhamisitási pör kuriai itéletét csütörtökön fogják kihirdetni, de már megindult az akció Windischgrätz és Nádosy megkegyelmezése érdekében. A társadalmi egyesületek mozgalmat inditottak, hogy Budapest tizezer vezető polgárának aláirásával kegyelmi kérvényt terjesszenek a kormányzó elé. Nagyobbára jobboldali egyesületekben és kaszinókban most szedik össze az aláirásokat. Eddig kétezer aláirás gyült egybe és amennyiben a hét végéig a tizezer aláirás meglesz, vasárnap vagy hétfőn monstreküldöttség fogja átnyujtani a kormányzónak. Az akció a bajtársi szövetségekből indult ki, az Ébredő Magyarok Egyesületének támogatásával.

Alfonz spanyol király és Primo de Rivera ellen Barcelonában merényletet akartak elkövetni

Páris, október 17.
 A „Chicago Tribune” közli Pertinaxnak külön futárral Spanyolországból kapott jelentését, amely szerint öt barcelonai kommunistát letartóztattak, mert az odaérkező Alfonz király és Primo de Rivera ellen merényletet akartak elkövetni. A szindikalisták, akiket félórával a vonat érkezése előtt tartóztattak le, erősen föl voltak fegyverkezve A barcelonai helyőrség száz tisztje, akiket az egyenruha viselésétől dekrétummal eltiltottak, a királyt érkezésekor óvációkkal, Primo de Riverát pedig ellenséges kiáltásokkal fogadták.

A szovjet megintette a vezéreit, akik a kommunista párt bizalmát elvesztették
Moszkva, október 24.
A szovjetunió kommunista pártjának központi bizottsága és központi ellenőrzőbizottsága vasárnap ülést tartott, amelyen elhatározták, hogy intésben részesitik a központi bizottság következő tagjait: Trockijt, Sinovjevet, Kamenevet, Piatakevt, Teodellnovot. Sokolnikovot és Smilgat valamint Nicolajevska asszonyt, akit a központi bizottság egyik tagságára jelöltek és figyelmeztették őket a pártfegyelem megszegésének tilalmára.


Az ülésen megállapitották továbbá, hogy Sinovnevnek a III. Internacionále bizottságában való további tevékenysége lehetetlenné vált, minthogy a III. Internacionále bizottságában nem képviseli a szovjetunió kommunista pártjának alapelveit és minthogy a német, angol, francia, amerikai és más csoportok kijelentették, hogy Sinovjev a III. Internacionálé bizottságában folytatott korábbi párttevékenysége folytán a kommunista párt bizalmát elvesztette. Elhatározták végül, hogy Trockijt a politikai irodában (Politbureau) viselt tagságának kötelezettségei alól, Kamenevet pedig a politikai irodában történt jelölésének kötelességei alól vezető pártevékenységükre való tekintettel fölmentik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pesthy Pál Dr. Ráth Zsigmond A főtárgyalási terem bírói emelvénye XIII.Alfonz Primo de Rivera Trockij Szinovjev Kamenev
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Munkáspanaszok a Beszkárt ellen Munkáspanaszok a Beszkárt ellen
Igen tisztelt Szerkesztő Úr! Kétségtelen ugyebár, hogy a Beszkárt a...
Széchenyi Pál gróf repülőgépről virágesőt zúditott Titkos Ilona villájára Széchenyi Pál gróf repülőgépről virágesőt zúditott Titkos Ilona...
Titkos Ilona művésznő Szent Domonkos-utcai lakásán előkelő társaság...
Juventus – Ferencváros 3:2 (2:1) Juventus – Ferencváros 3:2 (2:1)
A Ferencváros derék együttese pompás eredményt ért el Torinóban. Az...
Tennis szezónzárás Tennis szezónzárás
Hüvösre fordult az időjárás. Kellemetlen, csipős szellő zúg át a...
A canadai ásó A canadai ásó
Ha egy félesztendővel ezelőtt kerül a kezünkbe ez a fénykép a...
Film-színház Film-színház
Miss Napoleon az Omniában. E héten a Cezarina vigjáték-része, a...
Kozma belügyminiszter programbeszéde Szombathelyen Kozma belügyminiszter programbeszéde Szombathelyen
Kozma Miklós belügyminiszter vasárnap délelőtt programbeszédet...
Az elnökválasztás epizódjai Az elnökválasztás epizódjai
A francia köztársasági elnökválasztás, amely kétségtelenül egyik...
Nagy Lajos - Karinthy Frigyes Nagy Lajos - Karinthy Frigyes
A margitszigeti strandfürdőben láttam egyszer: jött ki a vízből,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98