Dtum
Login with Facebookk
1926 | Október

Rövidek

Pesthy igazságügyminiszter kijelenti, hogy a felsőházi javaslatot eredeti formájában tárgyalja le a Ház
A nemzetgyűlés október második felében fog hozzá a felsőházi törvényjavaslat tárgyalásához és politikai körökben az a hír terjedt el, hogy az igazságügyminisztérium a kormánytámogató legitimistákra való tekintettel már hozzá is fogott a javaslat teljes átdolgozásához. A  munkatársunk Pesthy Pál igazságügyminiszterhez fordult ebben az ügyben fölvilágosításért, aki a következőket mondotta:
A felsőházi törvényjavaslat átdolgozásáról szó sincs. A javaslat, amelyet a Ház illetékes bizottságai már letárgyaltak, eredeti formájában kerül a nemzetgyűlés napirendjébe.


Nem felelnek meg a valóságnak azok a hirek, amelyek szerint a pénteki minisztertanács több törvényjavaslatomat, köztük már a kereskedelmi törvény reformját is letárgyalta volna. Ez utóbbi törvényjavaslat nagy munkát ad az igazságügyminisztériumnak, egy-két hét mulva azonban teljesen elkészül és a minisztertanács hozzájárulása után hamarosan a Ház elé fogom terjeszteni.

Kedden kezdődik a frankügy kuriai főtárgyalása

A frankhamisitási bünpör utolsó fölvonása kedden, október 5-én délelőtt kezdődik a magyar királyi kurián. A kuria I. számu büntetőtanácsosa dr. Ráth Zsigmond másodelnök elnöklésével és dr. Mendelényi László kuriai biró előadásában foglalkozik a frankügyben a vád és védelem által bejelentett semmiségi panaszokkal. Tekintettel arra, hogy a kurián levő tárgyalási termek aránylag kicsik, a frankügyet nem a büntetőtanácsok számára kijelölt teremben fogják letárgyalni, hanem az I. emelet 19. szám alatt levő tárgyalóteremben, ahol egyébként polgári természetü pörös ügyeket, civiljogi pörökben benyujtott fölülvizsgálati kérelmeket szoktak tárgyalni. Ez a diszes kiállitásu tárgyalóterem jóval tágasabb, mint a büntetőtanácsok tárgyalótermei, de itt is mindössze 30 beépitett szék áll a hallgatóság rendelkezésére. Érdeklődtünk aziránt, hogy a kuria előtti tárgyaláson a frankhamisitási bünpörnek letartóztatásában levő két vádlottja közül megjelenik-e valamelyik és azt a fölvilágositást kaptuk, hogy sem herceg Windischgrätz, sem pedig Nádosy Imre nem jelenik meg a kuria előtti tárgyaláson. A többi vádlottaknak, akik mindannyian szabadlábon vannak, nem kötelességük a tárgyalásra elmenni, de természetesen joguk van hozzá. Fölszólalási joguk azonban nincsen, mert a kuria előtti tárgyaláson a vádlottak nem beszélhetnek, itt már csak a védőügyvédek szólalhatnak föl.

Tizezer aláirással ellátott kegyelmi kérvény Nádosy és Windischgrätz megkegyelmezése érdekében

 A frankhamisitási pör kuriai itéletét csütörtökön fogják kihirdetni, de már megindult az akció Windischgrätz és Nádosy megkegyelmezése érdekében. A társadalmi egyesületek mozgalmat inditottak, hogy Budapest tizezer vezető polgárának aláirásával kegyelmi kérvényt terjesszenek a kormányzó elé. Nagyobbára jobboldali egyesületekben és kaszinókban most szedik össze az aláirásokat. Eddig kétezer aláirás gyült egybe és amennyiben a hét végéig a tizezer aláirás meglesz, vasárnap vagy hétfőn monstreküldöttség fogja átnyujtani a kormányzónak. Az akció a bajtársi szövetségekből indult ki, az Ébredő Magyarok Egyesületének támogatásával.

Alfonz spanyol király és Primo de Rivera ellen Barcelonában merényletet akartak elkövetni

Páris, október 17.
 A „Chicago Tribune” közli Pertinaxnak külön futárral Spanyolországból kapott jelentését, amely szerint öt barcelonai kommunistát letartóztattak, mert az odaérkező Alfonz király és Primo de Rivera ellen merényletet akartak elkövetni. A szindikalisták, akiket félórával a vonat érkezése előtt tartóztattak le, erősen föl voltak fegyverkezve A barcelonai helyőrség száz tisztje, akiket az egyenruha viselésétől dekrétummal eltiltottak, a királyt érkezésekor óvációkkal, Primo de Riverát pedig ellenséges kiáltásokkal fogadták.

A szovjet megintette a vezéreit, akik a kommunista párt bizalmát elvesztették
Moszkva, október 24.
A szovjetunió kommunista pártjának központi bizottsága és központi ellenőrzőbizottsága vasárnap ülést tartott, amelyen elhatározták, hogy intésben részesitik a központi bizottság következő tagjait: Trockijt, Sinovjevet, Kamenevet, Piatakevt, Teodellnovot. Sokolnikovot és Smilgat valamint Nicolajevska asszonyt, akit a központi bizottság egyik tagságára jelöltek és figyelmeztették őket a pártfegyelem megszegésének tilalmára.


Az ülésen megállapitották továbbá, hogy Sinovnevnek a III. Internacionále bizottságában való további tevékenysége lehetetlenné vált, minthogy a III. Internacionále bizottságában nem képviseli a szovjetunió kommunista pártjának alapelveit és minthogy a német, angol, francia, amerikai és más csoportok kijelentették, hogy Sinovjev a III. Internacionálé bizottságában folytatott korábbi párttevékenysége folytán a kommunista párt bizalmát elvesztette. Elhatározták végül, hogy Trockijt a politikai irodában (Politbureau) viselt tagságának kötelezettségei alól, Kamenevet pedig a politikai irodában történt jelölésének kötelességei alól vezető pártevékenységükre való tekintettel fölmentik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pesthy Pál Dr. Ráth Zsigmond A főtárgyalási terem bírói emelvénye XIII.Alfonz Primo de Rivera Trockij Szinovjev Kamenev
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az időmérés mai módja és eszközei, a Schuler-óra és a  kvarcóra Az időmérés mai módja és eszközei, a Schuler-óra és a ...
A Shortt-órák ismertetése után áttérhetünk a Schuler-óra leírására. A...
A vidéki bajnokság döntője A vidéki bajnokság döntője
Szegedi AK – Diósgyőri Vasgyári TK 5:2 (0:0) Mindenképen...
A Halál neve : Pestis A Halál neve : Pestis
Bécs, Oporto, Marseille, Konstantinápoly és néhány angol város...
Szenes Béla Szenes Béla
Harminchárom éves volt. Mosolygó és szerencsés író. Nyilván boldog...
A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, a nappalok hosszúsága A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, a nappalok...
Egészen másként áll a helyzet Belgiumban, ahol szintén a...
A párisi Folies Bergeres szerződteti a 14 éves Fenyő Ducit A párisi Folies Bergeres szerződteti a 14 éves Fenyő Ducit
A Hétfői Napló beszámolt arról az incidensről, ami a legutóbb tartott...
Kecskemét város szobrai Kecskemét város szobrai
A nagy magyar alföldi város, mely emelkedik és gyarapszik, a...
Somogyi Ferenc - Én nem szeretek senkit
Kiről még nem tud senki semmit, csak az asszony tudja egyedül, hogy...
Nem utaztam Pécsre, nem ájultam el, nem raboltak ki Nem utaztam Pécsre, nem ájultam el, nem raboltak ki
Rémült családi interurbán-telefonálás, résztvevő baráti érdeklődések...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98