Dtum
Login with Facebookk
1926 | Szeptember

Miamit, az amerikai milliárdosok floridai tündérvárosát a ciklon vasárnap hajnalban eltüntette a föld szinéről

Az öbölben horgonyzó hajók elsülyedtek, 1800 ház rombadőlt, hozzávetőleges becslés szerint százmillió dollár a kár


Vasárnap estig 750 halottja és 2000 sebesültje van a rettenetes katasztrófának, amely egész Délfloridát elpusztitotta. Amerika följajdult a borzalmas csapás alatt. Az Egyesült Államok kormánya hadihajókat küldött segítségül a floridai félszigetre

London, szeptember 19.


Érkezett éjjel 12 órakor.
(A Reggel rendes tudósitójának expressztávirata.) E pillanatban érkezik az angol fővárosba kábelen a rettenetes hír: Miamit, az amerikai milliárdosok Riviéráját vasárnap hajnalban egy rettenetes ciklon elsöpörte a föld szinéről.


Elpusztult nemcsak Miami maga, de a Miami körül vasbetonból épült szigeteken minden épület, eltüntek az szalea- és pálmaligetek, elsülyedtek a Miami öblében horgonyzó összes hajók, jachtok és gőzösök, rombadőlt mintegy ezernyolcszáz gyönyörű villa, köztük a világhirü Kaszinó és vasárnap estig hétszázötven halottat és kétezer sebesültet szedtek ki a néhány órával azelőtt pompázó paloták romjai alól. Az Egyesült Államok kormánya rádión értesült a borzalmas katasztrófáról és azonnal hadihajókat küldött segitségül a borzalmasan elpusztitott floridai félszigetre. Amerika mint egy ostorcsapás alatt, ugy jajdult föl a rettenetes katasztrófa hirére és az általános pánikot csak növeli az a körülmény, hogy a floridai félszigettel minden táviró- és telefonösszeköttetés szünetel.


Mintegy százmillió dollárra tehető hozzávetőlegesen az a kár, amelyet a ciklon egyedül Miamiban okozott, de a későbbi jelentések arról számolnak be, hogy egész Délflorida legrémesebb pusztulás képét mutatja.


Egész Amerika területéről röpülőgépeken igyekeznek azok, akiknek hozzátartozói Miamiban üdültek, a floridai félszigetre, hogy hozzátartozóik után kutassanak. A lapok külön kiadásokban a kétségbeesés hangján számolnak be a borzalmas ciklonkatasztrófáról, amely Londonban is általános megdöbbenést és mély részvétet kelt. Korda Tibor

Miami városa három láb magas víz alá került

Keyvest, szeptember 19.

A Wolff ügynökség jelenti: Az orkán, amely Miami városát elpusztitotta, kilencven mérföldes óránkénti sebességgel száguldott. A katasztrófa borzalmasságát csak növelte, hogy a világitási és áramszolgáltatás megszakadt és a mentés az igy támadt koromsötétségben a hajnali órákig teljességgel lehetetlenné vált.
Miami városa három láb magas víz alatt áll, a romok között emberi holttestek és sebesültek hevernek.
570 ember meghalt, 2000 ház rombadőlt.
A ciklon Palmabeach-et is elpusztitotta

Keyvest, szeptember 19.

Az orkán Palmbeach és Miami városokat a telefon- és táviróvezeték szétrombolása következtében elvágta a külvilágtól.

Miami kikötői csaknem teljesen szétrombolódtak. A katonai hatóságokat fölkérték, hogy szállitsanak Palmbeach vidékére élelmiszert és kötszereket. A viharról azt mondják, hogy a legsulyosabb volt Palmbeach történelmében.

Tampo (Florida), szeptember 19.

A vihar itt is rettenetes károkat okozott. Sok ember az üvegcserepektől és a lehulló faltörmelékektől megsebesült.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98