Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Szeptember

Miss Charleston

Egy-két évtizeddel ezelőtt voltak divatban a francia folyóiratoknál az ilyesfajta körkérdések. „Ha valami felsőbb hatalom elpusztitásra itélné a jelenkor összes könyveit (vagy másik körkérdésnél: szinmüveit, szobrait, festményeit), melyik volna az a két könyv (vagy: szinmü, szobor, festmény), amelyet ön kiválasztana arra, hogy megmaradjon az utókor számára?”

 

Ha ezeknek a körkérdéseknek a mintájára megkérdeznék tőlem: melyik az a két film, amelyet kiválasztanék arra, hogy az utókor számára korunkról hü és jellemző képet adjon, a „Mai leányok” és a „Miss Charleston” cimű filmeket választanám. Ez a két film az, amely – ha irodalmi és müvészi értékben akad is jónéhány versenytársa – jellemző erejével legteljesebben és legkifejezőbben adja a Ma hangulatát, érzésvilágát, hibáit, büneit és – mentségeit.

 

A „Mai leányok” cimü filmet az elmult évi műsorában mutatta be az Ufa és ugyanitt kerül most szinre a „Miss Charleston”. És érdekes véletlen, hogy mindkét darab női főszerepet Madge Bellamy játszotta.


Vagy talán nem is véletlen. Ha meg akarják személyesiteni a Ma ideges, kedves, szeszélyes, könnyücsókos, mégis melegszivü, szeretnivaló leányának tipusát, aligha találnánk alkalmasabb modellt, mint Madge Bellamy. Egyetlen versenytársa ebben a tekintetben talán Mae Murray lehetne, de Mae Murray – amint azt legutóbb egy londoni riporternek bevallotta – negyvenhároméves. Viszont: Madge Bellamy huszéves. Ez a kis különbség az egyébként körülbelül egyenlő esélyeket elvitathatatlnaul a Miss Bellamy javára dönti el. És van a hullámhaju, karcsu Madge Bellamynak még egy kiemelkedő jó tulajdonsága, amely ebben az esetben szintén döntő sullyal esik latba: a lehető legpompásabban, legtökéletesebben táncolja a charlestont.


A charleston: szimbólum ebben a filmben, aminthogy szimbólum már az életükben is.
Jelképe az ideges, fölfokozott, süritett uj életnek, amely bizonyára nem mondható példaszerünek, amelyet elődeink elámulva és – valljuk be, nem is indokolatlan -, megbotránkozással szemléltek volna, amelytől olykor-olykor magunk is megborzadunk kissé – és amelyet, isten tudja, mégis csak jó élni. „Miss Charleston” a cime ennek az uj Ufa-attrakciónak, de ez a cím, természetesen, nemcsak a leányt jelenti, aki charlestont táncol, de jelenti: a leányt, aki cigarettázik, - a leányt, aki nem csinál problémát egy-egy csókból -, a leányt, aki egyenjogunak érzi magát a férfival mindenben, főképen pedig a szerelemben, - a leányt, aki önállóan intézi élete sorsát. Miss Charleston = Miss 1926.

A történet pedig, amelyet a szimbólummá nőtt női alak köré épitettek a szerzők, mindentől függetlenül olyan érdekes és fordulatos mint a legkitünöbb detektivfilm. Aminthogy egy jelentékeny része kifejezetten detektiv film is: van benne szerelmi dráma, öngyilkosság, ártatlanul gyilkossággal vádolt férfi – és miden bonyodalomnak, félreértésnek, küzdelemnek középpontjában a nő, akiért küzdünk, ölünk, élünk és meghalunk: a nő – Miss Charleston.


És az ötletes, ügyes, mindenképpen kielégitő megoldás után is fölmerül a kérdés: hát érdemes? Minden férfi, aki végignézte ezt a filmet, ezt fogja kérdezni önmagától: „Érdemes? A nőért, akinek ennyi a hibája, büne? Lehet szeretni ezt a nőt?” És a film fölfogása, megoldása megadja a feleletet: lehet. Mert – a régi, madáchi elv – ami erénye van a mai nőnek, az a sajátja, de a hibái – a koré, amely szülte őt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Charleston a Capitoleumnál( Miss Ruth Bennett, Miss Sylvia Clavins, McMillan ) Madge Bellamy
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hitler hadsereghez intézett kiáltványa Hitler hadsereghez intézett kiáltványa
Hitler vezér és kancellár a nyugati hadsereg katonáihoz a következő...
A kései szüretelésről A kései szüretelésről
A múlt év utólján képet mutattunk be egy kései szüretről, a mely...
Belpolitikai viszonyok Belpolitikai viszonyok
Mikor a válság kérdései nyárról őszre halasztódtak, a jogos...
Gerevich Aladár lett Budapest kardvívóbajnoka Gerevich Aladár lett Budapest kardvívóbajnoka
Vasárnap reggel kezdődött a BSE által rendezett mérkőzés Budapest...
Országos gazdagyűlés Siófokon Országos gazdagyűlés Siófokon
Évről-évre fokozódik jelentősége azoknak a gyűléseknek, a melyeket a...
Az arany mozgalma
Az aranypiac egyre ujabb és ujabb meglepetéseket hoz, amelyeknek...
A magyar vámpolitika és a háziipar A magyar vámpolitika és a háziipar
Sok szomorú esemény után végre Magyarország is oda jutott, hogy külön...
Tildy Zoltánnak, a kisgazdapárt uj szeghalmi képviselőjének beszéde Tildy Zoltánnak, a kisgazdapárt uj szeghalmi képviselőjének...
A kálvinista öregtemplomban ünnepi istentiszteletre gyűltek vasárnap...
A vérbe fullasztott népgyülés A vérbe fullasztott népgyülés
Az árvamegyei Nameszto községben az elmult héten a csehek borzalmas...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98