Dtum
Login with Facebookk
1926 | Szeptember

Egész Spanyolországban elrendelték az ostromállapotot

London, szeptember 5.
Érkezett éjjel 1 órakor.

Magánértesülések szerint Spanyolországban a hadsereg jelentékeny része, a tüzérség, a műszaki csapatok és általában a legutóbbi három évben bevonult tartalékos korosztályok nyílt lázadásban állnak szemben Primo de Rivera lovasságával.


A Madrid és Barcelona körül összpontosított tüzércsapatok, továbbá a műszaki csapatok és a tengerészet egyes egységei is elbarrikádozták magukat a kaszárnyákban. A spanyol fővárosban falragaszokon közlik a forradalmárok, hogy a király elfordult a diktátortól és a katonaságtól várja, hogy megszabadítsák Primo de Riverától az uralkodóházat és az országot.
(K. T.)

Madrid, szeptember 5.
Félhivatalos jegyzéke rámutat arra, hogy június 6-ika óta, amikor változást hoztuk be a hadi kitüntetésekben, az országban bizonyos rendzavarások történtek.


Vasárnap a tüzérség osztályfőnöke a hadügyminiszter különös fölhatalmazása nélkül azt a parancsot adta ki, hogy a segovai helyőrségnek valamennyi tisztje térjen vissza helyére és hogy a csapatok gyülekezzenek kaszárnyáikban.


A katonai akadémia növendékei is fegyelemszegést követtek el. Ezeknek az eseményeknek következtében a kormány azt tanácsolta a királynak, hogy térjen vissza Madridba.
A kormány fölhatalmazást kért továbbá a királytól, hogy egész Spanyolországban ostromállapotot hirdessen és további rendszabályokat hozzon. Ezek a rendszabályok elsősorban a tüzérség főnökei és tisztjei ellen irányulnak, akiknek müködését beszüntetik és akiket az egyenruha további viselésétől eltiltanak.

Páris, szeptember 5.

A Madridból érkező félhivatalos jelentés azt sejteti, hogy Spanyolországban napokon vagy órákon belül kitör a katonai forradalom.


A legutolsó táviratok, amelyeket a párisi lapok madridi tudósítóiktól kaptak, jeleztek, hogy Primo de Rivera állása megrendült és a királyi a diktátor ellenfelét, Berenguer tábornokot nevezte ki katonai kabinetirodája főnökévé. Azóta, hogy ezek a hírek Párisba értek, Spanyolország és Franciaország között minden távirati és telefonösszeköttetés megszakadt.


A párisi spanyol nagykövetség cáfolja a forradalom hírét, de diplomáciai körökben azt hiszik, hogy a spanyol diktatura végóráit éli. Nyílt titok, hogy Primo de Rivera az utóbbi hetekben teljesen elveszítette Alfonz király bizalmát és nem tartják lehetetlennek, hogy a katonai forrongás mögött Berenguer tábornok áll, aki a király hallgatólagos hozzájárulásával akar véget vetni Primo de Rivera diktatúrájának.

A diktátor ujja akarja szervezni hadsereget

Madrid, szeptember 5.
Primo de Rivera tábornok hosszabb kiáltványt bocsátott ki, amelyben rámutat arra, hogy most lesz harmadik évfordulója a diktaturának, amely „fölébresztette az elaludt nemzeti lelkiismeretet.”
Azon a nézeten van, hogy a parlamentarizmus megbukott.


Megállapította ezt két másik állam is, amelyek sok analógiát mutatnak Spanyolországgal abban, hogy a parlamenten kivül keresik a gazdasági és társadalmi problémák megoldását. Primo de Rivera ugy gondolja, hogy a tekintélyét, hatalmát és munkaképességét vesztett parlament helyébe egy legfelső nemzetgyűlésnek kellene lépnie, amelyben valamennyi osztály és érdek képviseletet találna. A kormány elhatározásait ez a testület vonná megvizsgálás, bizonyos énetekben kezdeményezés és jóváhagyás alá.

 

Fontos politikai és gazdasági munka hárulna tehát erre a testületre, amely a kormánnyal vállvetve Spanyolországból a gyakorlati demokrácia uj szerkezetén fölépülő államot teremtene meg. Ha a szerkezet elég erős lenne ahhoz, hogy vállalhassa azt a forradalmi munkát, amelyet az ország üdve megkíván. A kiáltvány szól még a hadsereg ujjászervezéséről és annak a reményének ad kifejezést, hogy a szilárd fegyelmen és bajtársi érzületen alapuló uj hadsereg a jövőben még szorosabb együttmüködést fog kifejteni a polgári elemekkel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Csók és Márffy
Az Ernst-múzeumban a kiállításrendezés véletlene egymás...
A Nemzeti Torna Egylet idei dísztornája is jól sikerült A Nemzeti Torna Egylet idei dísztornája is jól sikerült
Zsúfolásig telt ház előtt rendezte a Nemzeti Torna Egylet...
Hétszázezer magyar gyilkosa… Hétszázezer magyar gyilkosa…
Már gödöllői főszolgabíró korában azokkal szemben, akik az ő...
Hóvihar májusban Hóvihar májusban
Máramaros felső részén, Körösmezőn, a hol a Tisza ered, május elsején...
Füst Milán versei Füst Milán versei
Igyekezz, ó igyekezz lélek E föld körén repülni túl! Nézz feljebb:...
James Joyce James Joyce
Joyce halálával egy korszak záródott le végérvényesen: az izmusok...
Brocky Károly vázlatai Brocky Károly vázlatai
Brocky Károly oeuvre-jét még túlontúl kevéssé ismerjük. Ami festett...
A tödővész szérumoltásokkal való gyógyítása és az új Szérumoltó Intézet A tödővész szérumoltásokkal való gyógyítása és az új Szérumoltó...
Sok időnek kellett eltelnie és sok hamis nézetnek megdőlnie, míg...
A gramofónlemezes film A gramofónlemezes film
A beszélőfilmek másik nagy csoportjába az úgynevezett gramofonlemezes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98