Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

A Beszkárt nem akarja elfogadni az ötpengős bankjegyeket

A Beszkárt nem akarja elfogadni az ötpengős bankjegyeket a villamosokon, mert „hamis ötpengősök vannak forgalomban”


A villamoskocsikon elhelyezett vörös vészplakátok nagy riadalmat keltettek a közönség körében. – A rendőrség bizalmas jelentés alapján vizsgálatot inditott a Beszkárt-plakát ügyében s a vizsgálatról jelentést tesz a belügyminiszteriumnak is


A főkapitányság intellektuális osztályáról vasárnap délelőtt, izgalmas hangulatban husz detekivet küldöttek ki, akik a város különböző részeiben villamosra szállottak és a főkapitányságon kapott utasítások értelmében fontos és bizalmas természetű megfigyeléseket gyütjöttek.


A kor reggeli órákban ugyanis bizalmas jelentés érkezett magához a budapesti rendőrség főkapitányához és detektivfőnökéhez, amely arról adott számot, hogy a villamosokon Szent István napja óta egy különös plakát tartja izgalomban az utazóközönséget, amely különösen a vidékről fölrándult Szent István-napi látogatók között keltett valósággal rémületet.

 

A plakát, a jelentés szerint, azt hozza a közönség tudomására, hogy a villamostársaság megtiltotta kalauzainak hogy az utazó közönségtől ötpengős bankjegyeket elfogadjanak, mert az ötös cimletű bankók között sok a hamisitvány. A kalauzok természetesen kénytelenek voltak az utasításhoz tartani magukat, ami a villamosvasutak utasai között kínos föltűnést és ijedelmet keltett.

 

A jelentés nagy meglepetést okozott a főkapitányságon, mert hiszen egy ilyen intézkedés veszedelmesen hozzájárulna a magyar pénz hitelének rontásához. Éppen ezért a detektivek azt az utasítást kapták, hogy föltünés nélkül szerezzenek meggyőződést a bizalmas jelentés állitásairól és tapintatosan hallgassák ki egyes villamosok jegykezelőit is.


A detektivek csakhamar visszatértek a főkapitányságra és jelentést tettek tapasztalataikről. Elmondották, hogy a villamosokon valóban kifüggesztették a Beszkárt igazgatóságának egy vastag piros betükkel nyomtatott hirdetményét, amelye a következőképpen szól:


Budapest Székesfőváros Közlekedési Vállalata.
(120/TV. 16.
Kérelem az igen tisztelt közönséget!
Amint köztudomásu, hamis 5 pengős bankjegyek vannak forgalomban. Hogy vállalatunkat ezáltal károsodás ne érje, kalauzainkat utasitani kellett, hogy az 5 pengős bankjegyeket gondosan vizsgálják meg, amely eljárás viszont a kalauzokat munkájukban természetesen hátráltatja. Miután továbbá, ha a tisztelt utazóközönség köréből valaki véletlenül hamis bankjeggyel fizetne, ez az illetőre kellemetlen igazoltatást, rendőri eljárást, stb. vonhat maga után, saját érdekében is arra kérjük a t. közönséget, hogy a villamosokon lehetőleg 5 pengős bankjegyekkel ne fizessen.
1927 augusztus 18-án. Az igazgatóság.


A hirdetmény szövege és a detektivek tapasztalásai azt mutatták, hogy bár a bizalmas jelentés tulzásokat is tartalmazott és a Beszkárt igazgatósága nem tiltotta meg határozottan az 5 pengős bankjegyek elfogadását és csak arra ad utasitást a jegykezelőknek, hogy lehetőleg ne fogadjanak el ilyen címleteket, ha sokan utaznak a villamoson, - a villamosvasutak közönsége körében ez az intézkedés valóban kinos hatást keltett.

 

A rendőrség három hét óta valóban nyomoz 5 pengős bankjegyek hamisitása ügyében, azonban ezekből a haimisitott bankjegyekből eddig még olyan kevés került forgalomba és a hamisitványok oly primitivek, hogy a főkapitányság vezetői legalább is szükségtelennek tartják a Beszkártnak ezt az intézkedését, amely a tájékozatlan közönség körében könnyen kelthet ijedelmet és bizalmatlanságot a bankjegyek hitelességével szemben.


A detektivek jelentése után a főkapitányság intellektuális osztályán jegyzőkönyvet vettek föl az ügyről, amelyről a belügyminiszteriumnak is értesitést küldenek és valószinű, hogy hivatalos intézkedés fog történni, hogy a villamosban kifüggesztett hirdetmények mihamarabb eltávolittassanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pongyolaság mint eszmény Pongyolaság mint eszmény
Thurzó Gábor a Vigiliában irt cikkében, nagyon rosszallja, hogy a...
Az egységes balpárt Az egységes balpárt
Szeged város polgársága imponáló módon és impozáns keretek között...
Óriások között Óriások között
Olvassuk, hogy az angol világbirodalom már megkezdte az...
Az öngyilkosság lélek- és erkölcstani szempontból Az öngyilkosság lélek- és erkölcstani szempontból
Aki különösnek találja e tárgyválasztást egy akadémiai székfoglaló...
Külváros Külváros
Idősebb Andrássy Gyula a Sugárutat a főváros díszének szánta. A...
A Központ a Ház előtt A Központ a Ház előtt
A pártközi béke fenntartásának jelszava alatt a Pénzintézeti...
A magyar-horvát sportbarátság A magyar-horvát sportbarátság
A magyar-horvát sportbarátság megkötésének napja volt 1905. október...
Puccini Turandotja az Operaházban Puccini Turandotja az Operaházban
Gyönyörűek az öregkor végső nagy erőfeszítései, - ha sikerülnek....
Szavazással veszik fel Ausztriát a népszövetségbe Szavazással veszik fel Ausztriát a népszövetségbe
A genfi szövetségközi tanácskozásokon a közeli órákban dől el, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98