Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

Mentőtanu jelenkezett Sacco és Vanzetti érdekében

Hétfőn egész Amerika munkássága általános sztrájkkal tiltakozik a kivégzés ellen


A Sacco és Vanzetti ügy, amely izgalomba hozta az egész világot, a befejezés küszöbén áll: Fuller kormányzó elutasította a kegyelmi kérvényt és keddre kitüzték a halálos ítélet végrehajtását. Ebben a pillanatban ugylátszik, hogy Sacco és Vanzetti sorsa meg van pecsételve, az érdekükben indított akció azonban még mindig széles hullámokat ver és nem lehet tudni, mit hoz a holnap. Nem lehetetlen, hogy a két ember, akik már hét esztendeje várakoznak a halál árnyékában, mégis csak elkerülik a villamosszéket. A Sacco Vanzetti-ügy ujabb eseményeiről alábbi tudósitásunk számol be.

New-York, augusztus 21.

Sacco és Vanzetti kivégzésére, amelyet keddre tűzte ki, megtették már az előkészületeket. Ez azonban nem akadályozza meg a védőket abban, hogy tovább dolgozzanak. Musmanno ügyvéd ujabb beadványt intézett massachusetti legfelsőbb bírósághoz, amelyben igyekszik bebizonyítani, hogy a két elítélttel szemben nem tartották be a törvényes bírói eljárást.


Morton, massachusetti szövetségi bíróság bírája elutasította a védők kérését, hogy Saccot és Vanzettit a föllebbviteli bíróság elé állítsák. A védők most a washingtoni legfelsőbb törvényszékhez fordultak és a pör revízióját kérték.


Hill fővédő felkérte Fuller kormányzót, hogy halassza el ujra a kivégzést, nehogy már halott legyen két védence, mire a legfelsőbb törvényszék esetleg mégis elrendelné az uj tárgyalást.


Newyorkban különben elterjedt a hír, hogy a védők ujabb kegyelmi kérvényt nyujtanak be, amelyben azt akarják bizonyítani, hogy Sacco és Vanzetti elmebetegek, nem beszámíthatók és igy nem lehet őket villamosszékbe ültetni.


Vanzetti Luigiának, aki szívós propagandát fejtett ki fivére érdekében, megengedték, hogy meglátogassa őt a börtönbe. Az amerikai fegyházszabályzat ellenére Vanzettit szigoru őrség alatt kibocsátották a cellából és a folyosón találkozott nővérével.


A találkozás megható volt.
A két testvér megölelte, megcsókolta egymást. Vanzetti Luigia a rövid látogatás után eltávozott. A fegyház kapujában az ujságírók egész serege rohanta meg. Vanzetti nővére azonban egyetlen szót sem szólt arról, hogy milyen beszélgetés folyt is közöttük.


A mentőakció során a newyorki szervezetek felszólították a munkásokat,hogy hétfőn délután három órakor a kivégzés elleni tiltakozás jeléül Amerika egész területén lépjenek sztrájkba.


Az ujabb lépésekre való tekintettel nem tartják kizártnak, hogy Sacco és Vanzetti megmenekülnek, vagy legalább is haladékot kapnak.

Egy orosz építész mentővallomása
Berlin, augusztus 21.

Egy Berlinben élő orosz építész ma kijelentette, hogy adatokat tud közölni, amelyek Sacco és Vanzetti ártatlanságát bizonyítják.


Az építész azt mondja, hogy 1922-ben egy római étteremben találkozott egy olasz fiatalemberrel, aki elmondotta neki, hogy egy terrorszövetkezet tagja és Boston környékén több gyilkosságot követett el. a gyilkosságok miatt, amelyeket én követtem el – mondotta az illető – most két másik olasz ül fogságban.

 

Az építész szerint az olasz fiatalember követte el el azokat a gyilkosságokat, amelyek miatt Saccot és Vanzettit halálra ítélték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szerbia engedékenyebb Szerbia engedékenyebb
Deczember 16-áról írják Belgrádból. Ha Ausztria-Magyarország és...
A pozsonyi A pozsonyi
Bácskai László kassai keresztényszocialista munkást az ottani...
A röpülőgép diadala A röpülőgép diadala
Többször adtunk már hirt Farmannak, a hires párisi léghajósnak...
A debreczeni bomba A debreczeni bomba
A debreczeni bombarobbanás három áldozatát eltemették, a többi...
Új Gárdonyi-darab a Nemzetiben Új Gárdonyi-darab a Nemzetiben
Nemzeti Színház. Márczius 29.-ikén a Nemzeti Színházban "A bor" czím...
Nagy Vince, Rupert Rezső és Vámbéry Rusztem beszédei a debreceni beszámolón Nagy Vince, Rupert Rezső és Vámbéry Rusztem beszédei a debreceni...
Dr. Nagy Vince nemzetgyűlési képviselő vasárnap délelőtt ˝ 11 órakor...
Villamos sziget
Szt.-Pierre Migulon sziget, a hol az Amerika és Európa között...
A Herzl-vonósnégyes második estje
Bajos volna eldönteni, hogy egy kamarazene-társaság működése mikor...
A meggyilkolt Hasszan Riza A meggyilkolt Hasszan Riza
Szkutari parancsnoka eredetileg Hasszan Riza basa volt, aki a régi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98