Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

Huszonnégy órával Sacco és Vanzetti kivégzése előtt világsztrájkkal akarják megmenteni a két halálraitélt anarkistát

Newyork, augusztus 24.
Sacco és Vanzettivel közölték a legfelsőbb törvényszék határozatát és ismét visszavezették őket a fogházból a siralomházba. Ez az aktus drámai jelenetek közt folyt le. Saccót és Venzettit, akik mindvégig karonfogva haladtak, a fogházörök elvezették a villamosszék előtt is, amely fekete kendővel volt letakarva. Hill védő látogatást tett a halálraitélteknél a siralomházban. Kijövet közölte az ujságirókkal, hogy Vanzettin már teljesen elhatalmasodott az elmebaj. Az olasz anarchista mindenárom rádióleadót akar fölállittatni a cellájában, hogy azon át a világba kiálthassa a rajta esett igazságtalanságot.

 

Sacco ezzel szemben meglehetős hidegvérrel fogadta kivégzése hirét és kijelentette, hogy nem várt más döntést. Luigia Venzetti, akit nagyobb tömeg fogadott Amerikába érkezésekor a newyorki kikötőben, ugyancsak meglátogatta fivérét a siralomházban. Fölvezették az emeleti folyosóra, ahol Vanzetti cellája van és az asszony zokogva borult halálraitélt fivére nyakába. Sacco cellája ablakából nézte végig a két testvér találkozásának drámai jelenetét.

 

Sacco és Vanzetti védői inditványt nyujtottak be a szövetségi törvényszékhez a halálraitéltek pörének reviziója tárgyában. A legfelsőbb törvényszék csak hétfőn dönthet az inditvány felöl, amikorra valamennyi akta már Washingtonban lesz. Ezt az alkalmat fölhasználják a védők arra, hogy egy utolsó kétségbeesett erőfeszitéssel megkiséreljék védenceik megmentését. Musmano ügyvéd átnézte a törvényszéki iratokat és megállapitotta, hogy Sacco és Vanzetti az ugynevezett vörös listán szerepelnek, ez a lista a törvényszék előtt feküdt és ezért az ítélet semmis.

 

Ha a washingtoni szövetségi törvényszék ezt a semmiségi panaszt is alaptalannak találná, akkor Saccót és Vanzettit kedden reggel föltétlenül kivégzik. Minden jel arra mutat, hogy a Sacco és Vanzetti érdekében meginditott utolsó akció is sikertelen marad s hogy most már semmi sem mentheti meg a halálraitélteket a villamosszéktől. A Sacco és Vanzetti megmentésére alakult védelmi bizottság most már maga is föladott minden reményt. Bostonban minden előkészület megtörtént a kivégzésre, amelyet a hétfőről keddre virradó éjszaka fognak végrehajtani, hacsak Fuller kormányzó az utolsó pillanatban nem ad ujabb haladékot. A halálos ítélet végrehajtása elleni tiltakozások lavinaszerüen ömlenek az egész világból Amerikába.

 

Galsworthy, a világhirü angol iró keményhangu nyilaktozatban tiltakozik:
- Mindegy, bünösök-e vagy ártatlanok, de az a tény, hogy két embert hét éven át gyötörnek halálfélelemmel, jogosan botránkoztatja meg az emberiség lelkületét.


Tours város tanácsa táviratban fordult Massachusetts állam legfőbb törvényszékéhez, amelyben tiltakozik Sacco és Vanzetti kivégzése ellen. - Pittsburgi jelentések szerint West-Elisabeth városában pénteken este két bomba explodált, amely két épületet sulyosan megrongált. Borah szenátor is nyilatkozott Sacco és Vanzetti ügyében és kijelentette, hogy engedni a világ fenyegetésének gyöngeség és gyávaság volna.

 

Argentina két legerősebb munkásszervezete elhatározta, hogy a munkásság hétfőn ismét általános sztrájkba lép. A Sacco és Vanzetti érdekében alakult védelmi bizottság telefon és rádió utján utasitotta 263 munkásszervezetét, hogy Newyorkban hétfőn délután 3 órakor hagyják abba a munkát és lépjenek tiltakozó sztrájkba a kivégzés miatt. A bizottság az amsterdami szakszervezeti központhoz is táviratot intézett, amelyben fölhivja, hogy Sacco és Vanzetti föltétel nélkül való megkegyelmezése érdekében rendelje el a világsztrájkot.

 

Newyorkban és a keleti városokban, elsősorban Philadelphiában és Chicagóban az egész rendőrséget mozgósitották. Ez a három város az ostromállapot képét mutatja. Valamennyi középületet, hidat, vasutállomást erős rendőri készültség őriz, hogy megakadályozza az esetleges ujabb bombamerényleteket. A newyorki rendőrség parancsot kapott, hogy motozzon meg mindenkit, aki csomaggal lép a földalatti vasút állomására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sacco és Vanzetti Fuller kormányzó, aki elutasította Sacco és Vanzetti kegyelmi kérvényét
Cikk-ajánló
Watt James és a gőzgép gyártása Watt James és a gőzgép gyártása
Az első Watt-féle gőzgépet Hamilton herceg szénbányáiban állították...
Kosztolányi Dezső -  Fohász a szegénységhez Kosztolányi Dezső - Fohász a szegénységhez
Áldott szegénység, te szelíd, te tiszta, Elhagytál s én is, jaj,...
Megvizsgálják az utipodgyászokat Megvizsgálják az utipodgyászokat
A magyar királyi államvasutak igazgatósága értesíti az utazó...
A tank kifejlesztése A tank kifejlesztése
Az új fegyvert, a tankot vagy harckocsit a britek fejlesztették ki...
Millerand és Paty du Clam Millerand és Paty du Clam
Franciaországot elhatározottan üldözi a végzet. Amikor arról van szó,...
Kell-e szén? Kell-e szén?
Hogyne kellene! A Jókai „Fekete gyémántja” gőgösen...
Az EWASC nemzetközi úszóversenye Az EWASC nemzetközi úszóversenye
Bécs, november 5. Az EWASC nemzetközi úszóversenyének második...
A háborus kölcsönpénztárak A háborus kölcsönpénztárak
Bécsi lapok jelentik, hogy az osztrák Darlehenskassék felállitására...
Világhadjárat az éhinség ellen Világhadjárat az éhinség ellen
Az európai éhinség leküzdése mind nagyobb gondot okoz. Azok az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98