Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

Huszonnégy órával Sacco és Vanzetti kivégzése előtt világsztrájkkal akarják megmenteni a két halálraitélt anarkistát

Newyork, augusztus 24.
Sacco és Vanzettivel közölték a legfelsőbb törvényszék határozatát és ismét visszavezették őket a fogházból a siralomházba. Ez az aktus drámai jelenetek közt folyt le. Saccót és Venzettit, akik mindvégig karonfogva haladtak, a fogházörök elvezették a villamosszék előtt is, amely fekete kendővel volt letakarva. Hill védő látogatást tett a halálraitélteknél a siralomházban. Kijövet közölte az ujságirókkal, hogy Vanzettin már teljesen elhatalmasodott az elmebaj. Az olasz anarchista mindenárom rádióleadót akar fölállittatni a cellájában, hogy azon át a világba kiálthassa a rajta esett igazságtalanságot.

 

Sacco ezzel szemben meglehetős hidegvérrel fogadta kivégzése hirét és kijelentette, hogy nem várt más döntést. Luigia Venzetti, akit nagyobb tömeg fogadott Amerikába érkezésekor a newyorki kikötőben, ugyancsak meglátogatta fivérét a siralomházban. Fölvezették az emeleti folyosóra, ahol Vanzetti cellája van és az asszony zokogva borult halálraitélt fivére nyakába. Sacco cellája ablakából nézte végig a két testvér találkozásának drámai jelenetét.

 

Sacco és Vanzetti védői inditványt nyujtottak be a szövetségi törvényszékhez a halálraitéltek pörének reviziója tárgyában. A legfelsőbb törvényszék csak hétfőn dönthet az inditvány felöl, amikorra valamennyi akta már Washingtonban lesz. Ezt az alkalmat fölhasználják a védők arra, hogy egy utolsó kétségbeesett erőfeszitéssel megkiséreljék védenceik megmentését. Musmano ügyvéd átnézte a törvényszéki iratokat és megállapitotta, hogy Sacco és Vanzetti az ugynevezett vörös listán szerepelnek, ez a lista a törvényszék előtt feküdt és ezért az ítélet semmis.

 

Ha a washingtoni szövetségi törvényszék ezt a semmiségi panaszt is alaptalannak találná, akkor Saccót és Vanzettit kedden reggel föltétlenül kivégzik. Minden jel arra mutat, hogy a Sacco és Vanzetti érdekében meginditott utolsó akció is sikertelen marad s hogy most már semmi sem mentheti meg a halálraitélteket a villamosszéktől. A Sacco és Vanzetti megmentésére alakult védelmi bizottság most már maga is föladott minden reményt. Bostonban minden előkészület megtörtént a kivégzésre, amelyet a hétfőről keddre virradó éjszaka fognak végrehajtani, hacsak Fuller kormányzó az utolsó pillanatban nem ad ujabb haladékot. A halálos ítélet végrehajtása elleni tiltakozások lavinaszerüen ömlenek az egész világból Amerikába.

 

Galsworthy, a világhirü angol iró keményhangu nyilaktozatban tiltakozik:
- Mindegy, bünösök-e vagy ártatlanok, de az a tény, hogy két embert hét éven át gyötörnek halálfélelemmel, jogosan botránkoztatja meg az emberiség lelkületét.


Tours város tanácsa táviratban fordult Massachusetts állam legfőbb törvényszékéhez, amelyben tiltakozik Sacco és Vanzetti kivégzése ellen. - Pittsburgi jelentések szerint West-Elisabeth városában pénteken este két bomba explodált, amely két épületet sulyosan megrongált. Borah szenátor is nyilatkozott Sacco és Vanzetti ügyében és kijelentette, hogy engedni a világ fenyegetésének gyöngeség és gyávaság volna.

 

Argentina két legerősebb munkásszervezete elhatározta, hogy a munkásság hétfőn ismét általános sztrájkba lép. A Sacco és Vanzetti érdekében alakult védelmi bizottság telefon és rádió utján utasitotta 263 munkásszervezetét, hogy Newyorkban hétfőn délután 3 órakor hagyják abba a munkát és lépjenek tiltakozó sztrájkba a kivégzés miatt. A bizottság az amsterdami szakszervezeti központhoz is táviratot intézett, amelyben fölhivja, hogy Sacco és Vanzetti föltétel nélkül való megkegyelmezése érdekében rendelje el a világsztrájkot.

 

Newyorkban és a keleti városokban, elsősorban Philadelphiában és Chicagóban az egész rendőrséget mozgósitották. Ez a három város az ostromállapot képét mutatja. Valamennyi középületet, hidat, vasutállomást erős rendőri készültség őriz, hogy megakadályozza az esetleges ujabb bombamerényleteket. A newyorki rendőrség parancsot kapott, hogy motozzon meg mindenkit, aki csomaggal lép a földalatti vasút állomására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sacco és Vanzetti Fuller kormányzó, aki elutasította Sacco és Vanzetti kegyelmi kérvényét
Cikk-ajánló
Futópárbaj Budapesttől Rómáig Futópárbaj Budapesttől Rómáig
A sporttörténelem sokféle versenyt feljegyzett már, de olyanra, mint...
Hogyan szoktatják le a megrögzött iszákosokat? Hogyan szoktatják le a megrögzött iszákosokat?
Számtalanszor látjuk, olvassuk ennek a jelszónak legkülönbözőbb...
A frankhamisítás ügyében a budapesti rendőrség az ünnepnapok alatt is a legenergikusabban folytatta a nyomozást A frankhamisítás ügyében a budapesti rendőrség az ünnepnapok alatt is...
Felsőbb helyről utasítás érkezett a főkapitánysághoz, hogy a Hágában,...
Az asszony helye Az asszony helye
No lám milyen tévedései vannak az embernek. Eddig azt hittük, hogy a...
H. G. Wells - A világ története
Fél esztendeje, hogy ez a könyv magyarul megjelent. Ismertetésére...
Molnár Ferenc színműve a Renaissance Színházban Molnár Ferenc színműve a Renaissance Színházban
Az ősidőkben azé maradt a nő, akinek erősebb csontjai és izmai voltak...
Az energia megmaradásának elve és a hasznosítható energia fogyása Az energia megmaradásának elve és a hasznosítható energia...
Mayer Róbert óta tudjuk, hogy az a valami, amiből munka lesz, az...
A por dicsérete
Amit előttünk, székesfővárosi lakosok előtt nap-nap mellett kézzel...
Radio-gyorstelegráfia Berlin és Budapest között Radio-gyorstelegráfia Berlin és Budapest között
Miután a Siemens-Halske-féle gyorstelegráffal a drótnélküli...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98