Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

A „Tour de Hongrie” kerékpárverseny

Még nem is várták Vidát, a négynapos „Tour de Hongrie” győztesét, amikor hétfőn délután befutott a célhoz.

Párisban nemzeti hősként ünnepelték a „Tour de France” ez idei győzelmét – Budapesten csak nehezen támadt föl az érdeklődés a magyar kerékpárosok iránt, akik hétfőn negyedik napja rótták a „Tour de Hongria” négynapos körversenyén az utakat.

Nálunk csak népies sport a kerékpározás, de mert a verseny második napján a miniszterelnök, Bethlen István gróf és felesége is kisiettek előkelő vendégeikkel az országútra, hogy megnézzék az Inkén átvonuló versenyzőket, a negyedik napon, hétfőn már Budapesten is óriási közönség várta a verseny finisét.

A célbírák a fogaskerekű vasút alsó állomásánál helyezték el. Itt volt a cél. A közönség innen kezdve valósággal sorfalat állt végig a Hűvösvölgyön, a villamos végállomásig.

 

Az amatőrbiciklisták pedig, nők és férfiak, seregszámra siettek már délelőtt a versenyzők elé. A várakozók izgatottan tudakolták a verseny harmadik napjának eredményét, amelyről, miután hétfőn egy lap sem jelenthetett meg, sehol sem olvashattak tudósítást.

A harmadik napon, vasárnap Nagykanizsától Pápáig futottak a versenyzők, miután a két előző napon Budapesttől Pécsig és innen Nagykanizsáig 383 kilométert abszolváltak. Mindkét szakaszon a fiatal Vida László (BSE),a verseny favoritja futott be elsőnek.

Vida volt az első vasárnap is, 7 óra 46.45 perc alatt tette meg Nagykanizsától Pápáig a 184 kilométeres utat és ezzel a gyorsasággal csak háromnegyed géphosszal előzte meg Huszka Dezsőt (Vil. KK). Nyomban utánuk érkezett Pápára Huszka, Hugyecz, Salpár, Höltzl, Szlama, Bálint, Néger, Piller, Reichert, Szekeres és Balázs, ugyanebben a sorrendben.

A legnagyobb meglepetésre, 1/2 3 óra helyett 1 óra 25.30 perckor Vida László már beszaladt a célhoz a autók és járművek tömkelegében. Több mint félórával hamarabb érkezett be, mint ahogy várták. A közönség lelkesedésében gépével együtt vállára emeli Vidát, a „Tour de Hongrie” ezidei győztesét.

Vida átlag 31 kilométeres tempóval tette meg az utolsó útszakaszt. Néhány perccel Vida után sorrendben a következők érkeztek be a célhoz: Höltzl (Vil. KK. 1 óra 51.20), Huszka (Vil. KK. 1 óra 54.25). Bálint (PSE), Hugyecz (PSE) Salpár (KKK), Csörgei (Horgony) és Balázs (MTK).

Itt szünet következett, aztán 1 óra 56.51 perckor jöttek sorba Néger, Szekeres, Galambos, Szlama, Hrusovszky, Piller, Suba és a többiek. A győztes Vida boldogan újságolta, hogy magyar gépen győzött, nem volt semmi kellemetlensége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98