Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1927 | December

A tarajos sül

Afrika északi részén, Algírban, Tripoliszban, Tuniszban, Egyiptomban van az igazi hazája, de Európa déli részén is eléggé elszaporodott. Az olaszok éjszakánként kutyával hajtóvadászatot rendeznek rá s rendesen elevenen viszik haza a kutyával vívott párviadalban kifáradt állatot. Faluról falura is szoktak vele járni és pénzért mutogatják a bámuló népnek.

Egyáltalán nem barátságos, nem kedélyes állat. Nappal rendesen alszik a földalatti folyosójában, amelyet mag ás. Pompásan tud ásni éles fogaival a legkeményebb talajban is. Megeszi a dudvát, gyökeret, falevelet, fák kérgét és mindenféle rovart. Nagy kedvelője a magányos életnek.

Egyáltalán nem szerelmes természetű. A párját sem tűri meg maga mellett, csak éppen tavasszal, a párzás idején. De még ilyenkor is keményen összezördül vele egy-egy jobb falaton. S az már szokatlan dolog, nagy kegy, ha aludni lefekszik a társa mellé. Nem barátkozik más állattal sem. A társas élet annyira tűrhetetlen számára, hogy a fogságban nem egyszer megtörténik, hogy a hím megfojtja a párját. Úgy látszik, elviselhetetlenül megúnja.

A küzdelem hevében néha elhullat egypár tüskét, innen keletkezett aztán róla a mese. Ha összegömbölyödik, akkor már nem igen lehet hozzányúlni. Tüskéi miatt sokkal nagyobbnak látszik, körülbelül 60 centiméter a hossza, s magassága pedig 25. Fehérrel tarkított feketésbarna tüskéi közül a hosszúak a 40 centimétert is elérik, a rövidebb és vastagabbak 15-25 centiméteresek.

A nyakán nagyon hosszú, görbe sörtékből álló sörény van, amelyet szintén felborzolhat vagy lesimíthat. Teste alsó részét sötétbarna, vöröses szőr fedi, torka körül fehéres szalaggal. A tüskék belül üresek vagy szivacsos béllel vannak töltve.

A nőstény 2-4 kölyköt hoz a világra. Születéskor testhez simuló, rövid, puha tüskéi vannak. A fiókán gyorsan nőnek, tüskéi hamarosan megkeményednek s ahogy annyira megerősödnek, hogy meg tudják keresni a táplálékukat, otthagyják az őket nagy gonddal védelmező és gyámolító anyát s megkezdik a maguk magányos életét.

Nem okoznak sok kárt, mert rendesen az emberi lakóhelyektől távol fekvő erdőkben, mezőkön éldegélnek. Kertek, ültetvények közelébe csak ritkán vetődnek. Mégis elég szorgalmasan vadásszák őket a tüskéikért. Néhol a húsát is megeszik.

A fogságot jól tűrik, hosszú évekig eléldegélnek itt s szaporodnak is. Kőből való házikót kell itt nekik építeni, mert a faketrecet egyszerűen darabokra rágják, még ha bádoglemezekkel van is kibélelve. Éles fogaikkal még a drótot is kettéharapják.

Az állatkertben a kunyhóik előtt mindig sok a látogató, nemcsak érdekes külsejük miatt, hanem szinte élvezet őket nézni, ahogy esznek. Nem is ügyetlenek ilyenkor. A diót, mogyorót nagy hozzáértéssel törik fel. Elülső lábaikkal nagyon ügyesen forgatják az egyéb falatokat is.

Rászoknak arra is, hogy kézből vegyék el a táplálékot. De amint jóllaktak, betelnek a társasélet örömeivel is s röffögve, morogva visszavonulnak a házikójuk belsejébe aludni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pékek a kenyér olcsóbbodása ellen Pékek a kenyér olcsóbbodása ellen
A budapesti pékek a kenyér ára körüli harcban döntő lépésre...
Városaink vagyona Városaink vagyona
Városaink között vagyonosság tekintetében Debrecen vezet, még pedig...
A poroszok és a lengyelek A poroszok és a lengyelek
A porosz képviselőházban a mult héten hosszu tárgyalások folytak a...
A műanyag kulisszatitkai A műanyag kulisszatitkai
Vérből tojás, babból csokoládé, paradicsomból linóleum, tejből...
Az első magyar utasszállító gép fogadtatása Pozsonyban Az első magyar utasszállító gép fogadtatása Pozsonyban
Vasárnap délelőtt 11 óra után néhány perccel érkezett meg a pozsonyi...
Új egyetemeink Új egyetemeink
A háboru zajában szinte észrevétlenül, csöndben alakult meg két uj...
Biztositók jegyzései a hadikölcsönre Biztositók jegyzései a hadikölcsönre
Minthogy a magyar és osztrák hadikölcsön egy célnak szolgál és ez a...
Elfogott debreceni terroristák Elfogott debreceni terroristák
A proletádiktatura alatt alakitott terroristacsapat tagjai között...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98