Dtum
Login with Facebookk
1927 | Január

Rövidek

A német vezérkar főnöke és a flotta parancsnoka ujévi hadparancsukban hitet tettek a köztársaság mellett

Berlinből jelentik: Seeckt tábornok utóda, Heye tábornok, a hadsereg vezérkarának főnöke ujévi hadparancsában azt hangoztatja, hogy a német szárazföldi haderő rendületlen hüséggel tart ki a köztársaság mellett és távol állva minden pártpolitikától, az egész nemzet egyetemes érdekeit szolgálja. Zenher, a flotta parancsnokló tengernagyának hadparancsa elrendeli, hogy a hajóhad minden tisztje és közlegénye mint az elmult, ugy az uj esztendőben is hüséggel tartson ki esküje és a köztársasági alkotmány mellett.

Gratz Gusztávot és még hét kormánypárti programmal megválasztott képviselőt fölhivtak, hogy lépjenek be az egységes pártba
A kormánypárt január közepén tartja első pártértekezletét, amelyen megválasztják az elnökséget és döntenek a párt nevéről is. E vitás kérdéseket ugy igyekeztek megoldani, hogy a megválasztott képviselők véleményét sorban kikérték. Most azonban ujabb nehézségek derültek ki. Megállapitották, hogy a kormánypárti programmal megválasztott képviselők közül sokan nem tagjai az egységes pártnak és nem is mutatnak hajlandóságot arra, hogy politikai szereplésüket a kormánypárton belül folytassák.


Igy Gratz Gusztáv ismételt fölszólításra sem nyilatkozott arról, hogy csatlakozik-e Bethlen István pártjához. Rajta kivül nem léptek be a pártba: Vértes Vilmos István, Simon András, Bleyer Jakab, dr. Szeder Ferenc János, Csák Károly, Wachtler István és Gaál Mihály.

Kinában tovább folyik az európaiak üldözése
Páris, január 9.
A „Chicago Tribune” jelenti Shanghaiból: A külföldi menekülők első csoportja, amely Hankauból és környékéről egész Jang-Cse-Kiangig kelt utra, ma ideérkezett. A csoport 50 amerikaiból és 250 angolból áll, akik nagyrészt kereskedők vagy misszionáriusok és családjukat is magukkal hozták. Számolni kell azzal, hogy Shanghai hamarosan ugyanolyan helyzetbe kerül, mint Hankau és ezért a városban tartózkodó mintegy 40.000 külföldi védelmére a külföldi konzulok sürgősen katonai segitséget kértek kormányaiktól.


London, január 9.
A Reuter-iroda jelenti Shanghaiból: Japán forrásból január 7-iki keltezéssel azt a hirt közlik, hogy a kinaiak Csiucsiangban több angol telepet megszállottak. Megerősitik azt a hirt, hogy a kinai csapatok képtelenek az angol koncessziós területen a rendet föntartani, ugy, hogy ez veszélyben forog. A vámhivatalnokok egy amerikai hajóra menekültek.

Izgalmak a washingtoni szenátusban a mexikói konfliktus miatt

Washingtonból táviratozzák: A szenátusban a demokraták vasárnap támadást intéztek a kormány mexikói és nikaraguai politikája ellen. Heflin demokrata óva intette az elnököt attól, hogy a kormány az amerikai népet az olajbárók érdekében háboruba keveredni engedje. Kheeler demokrata kijelentette, hogy az Egyesül Államok elnyomják Nikaraguát. Shipstead, a farmer- és munkáspárt tagja kijelentette, hogy ha az ország háboruba keverednék, a kongresszusnak tudnia kell, hogy ez milyen okból történik. Ezután a kormány pártokhoz tartozó két szenátor emelkedett szólásra és védelmükbe vették Coolidge elnök politikáját.

A függetlenségemet nem adom oda semmiért… - mondja gróf Zichy János

A kormánypártban egybegyült politikusok vasárnap este azt hangoztatták, hogy a párt-nagytöbbség fölöslegessé teszi a koalíciós kormányzást, vagyis a keresztény gazdasági párt vagy ne képviseltesse magát a kormányban, vagy pedig Vass miniszterrel együtt csatlakozzék a kormánypárthoz. Ezzel a kormánypárti mozgalommal párhuzamosan halad a keresztény gazdasági párt ambiciózusabb tagjainak az az akciója, hogy most, amikor a keresztény gazdasági pártnak immár 34 képviselőtagja van, erősebben kell képviseltetniök magukat a kormányban és az alsóház tisztikarában is.

 

Vasárnap délben beszéltünk ezekről a kérdésekről gróf Zichy Jánossal, a keresztény gazdasági párt vezérével, aki a következőket mondotta.


- A keresztény gazdasági pártnak az ellenzék megfogyatkozása után elhanyagolhatatlan kötelessége, hogy fokozott mértékben gyakorolja az ellenőrzést. Igy tehát épp oly kevéssé lehet szó a kormánypártba való belépésünkről, mint arról, hogy erősebben képviseltessük magunkat a kormányban. Ehelyett véleményem szerint gondosan meg kell őriznünk azt a demarkációs vonalat, amely a keresztény gazdasági pártot az egységes párttól elválasztja. A függetlenségemet nem adom oda semmiért, a mai viszonyok között még kevésbé, mint valaha…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gratz Gusztáv Coolidge elnök Gróf Zichy János
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98