Dtum
Login with Facebookk
1927 | Július

A belügyminiszter rendet teremt a gépjáróművek között

A belügyminiszter már régen kötelességévé tette a gépjáróművezetőknek, ügyeljenek arra, hogy a gépjárómű füstöt, bűzös gázokat ne terjesszen és hogy a gépjáróműből robbanó anyag az úttestre ki ne jusson.

Ugyancsak kötelességévé tette a miniszter azt is a vezetőknek, hogy a városok, községek belterületén, tehát lakott helyeken, az égési termékeket az exploziós motorokból hangtompító edényen keresztül bocsássák ki a szabadba.

Lépten-nyomon tapasztalható azonban, hogy különösen a motorkerékpárvezetők ezeket a rendelkezéseket nem tartják be, motorkerékpárjukkal a lakott területeken is minden különösebb ok nélkül bűzös gázokat és nagy füstöt terjesztenek, de főként az égési termékek szabálytalan kibocsátásával szándékosan olyan riasztó és az idegekre ható lármát csapnak, ami a lakosság nyugalmát felette zavarja.

A több izben megnyilvánult jogos panaszokra való tekintettel, a belügyminiszter ennek a türhetetlen állapotnak a megszüntetése céljából, a régi keletű rendelet büntető rendelkezéseit a következőképen módosította:

Elsősorban az általános közlekedési szabályra vonatkozólag megállapított pénzbüntetést 80 pengőre emelte fel. Visszaesés esetében ezenfelül még 15 napi elzárással kell büntetni a visszaesőt. 

Azt, aki a városok és községek belső területén hangtompító edény kikerülésével bocsátja szabadba a füstöt, vagy a bűzös gázokat, tizenöt napig terjedhető elzárással és 80 pengőig terjedhető pénzbüntetéssel kell sújtani.

Egyúttal a miniszter utasította a másodfokú rendőrhatóságokat arra, hogy különösen e rendelkezések pontos megtartását a jövőben szigorúbban ellenőrizzék. Visszaesés esetén az elítélt gépjáróművezetőt hat hónapig terjedhető időtartamra a gépjáróművezetéstől is el kell tiltani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98