Dtum
Login with Facebookk
1927 | Július

Nemesített búza- és rozsvetőmagot oszt szét a földmívelésügyi minisztérium

Mayer János földmívelésügyi miniszter ez év őszén 120 vagón nemesített búza és 50 vagón nemesített rozs vetőmagot osztat szét a száz holdon alóli kisgazdák között a mezőgazdasági kamarák útján.

A 30-40%-os nemesitői felárat és az igen tekintélyes összegű vasúti fuvart a miniszter tárcája terhére vállalta s a nemesített búzáért és rozsért a kisgazdák csakis a budapesti tőzsdei középárat fizetik, vagyis a búza vagy rozs alapárát és az új zsákok árát. Ez a jelentős anyagi előny lehetővé teszi, hogy a kisgazdák is a legszélesebb körben kipróbálhassák a nemesített búza és rozs vetőmagvak igen nagy termésfokozó hasznát. 

Kedvezményes nemesített búzát és rozsot a kamarák csak olyan gazdáknak adhatnak, akik a tarlóhántás elvégzésére kötelezik magukat és földjüket is jól mívelik s a vetésről és termésről vezetett megfigyelési adatokat közlik a gazdakamarával az Országos Növénynemesítő Intézethez való továbbítás és feldolgozás céljából. 

A jelentkezés határideje 1927 július hó 12., mert július 15-ére a kamaráknak a községenként összesített igénylési névjegyzéket a minisztériumba fel kell terjeszteni9ök. Minden jegyzői hivatal kapott jelentkezési ívet. A minisztérium az igényléseket az öt kerületi gazdakamara között kontingentálni fogja s a kereten belül az egyes kamarák osztják szét a vetőmagot egyénenként úgy, hogy egy vasúti állomásra legalább 50 mázsa mag legyen szállítható. 

A kedvezményes vetőmagban részesülőknek a vetőmag alapár felét augusztus 10-ig be kell fizetniök, az ár másik felét és a zsákok árát pedig a Mezőgazdasági Kamarák utánvételezik. A Kamarák augusztus 30-ig fogják leszállíttatni a rozsot és szeptember 8-ig a búzát. Aki a határidőn túl, elkésve érkezik és igénylésének kedvező elintézése után augusztus 10-ig az alapár felét pontosan befizetni elmulasztja, annak előjegyzése töröltetik s helyébe más igénylők elégíttetnek ki. 

Az öt gazdakamarai székhely: Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Debrecen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98