Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

13:1 a magyarok javára!

Magyarország – Franciaország 13:1

Harmincötezer főnyi közönség jelenlétében katasztrofális vereséget szenvedett a francia csapat a magyar válogatott csapattól, amelyet a publikum ujjongása a végsőkig fanatizált.

Harmincnyolc fokos meleg pörzsölte vasárnap délután a főváros közönségét, de a sportimádókat – több, mint harmincezer embert – ez nem akadályozta meg abban, hogy autókon, villamosokon és gyalog vándoroljon az Üllői-pálya felé.

Öt órára már közel harmincötezer főnyi futballrajongó övezte a küzdőteret, ahová lázas izgatottsággal várták a franciákat, akikről mindenki tudta, hogy rendkívül udvarias emberek, de a zöld gyepen kemény legényeknek fognak mutatkozni, mert a francia futballisták az úgynevezett „rámenős”, vagy másképen „latin” stílusnak a tipikus képviselői.

A szerencse a franciáknak kedvezett és így a magyar csapat pont 6 órakor a bécsi Retschury vezetésével erős nap és szél ellen kezdte a játékot.

A csapatok fölállítása egyébként a következő volt:
Magyarország: Weinhardt – Fogl II. Fogl III. – Pesovnik, Kvasz, Rebró – Schmiedt, Takács, Orth, Skvarek, Kohut.
Franciaország: Cottonet – Wallet, Rollet – Darboc, Dedleu, Wild – Dewaqucz, Lieb, Sottault, Taisne, Galley.

Orth ideálisan kiadja a labdát Kohutnak és már fél perc múlva a francia kapusnak védenie kell a hálóját. Újabb fél perc és egy ragyogó Orth-akció ragadja tapsra a közönsége, amely vasárnap nemcsak a melegben, de győzelmi mámorban is fürödni akart.

A franciák rendkívül gyorsaknak mutatkoztak és az első lendületes magyar roham leszerelése után már ők állnak Weinhardt hálója előtt és a második percben kritikus helyzetbe került a magyar kapu. Egy percre rá Kohut kitör, de éppen a lövés pillanatában fölvágják.

– Tizenegyes!!!! – ordít a tömeg, de a „mérlegelő” bécsi bíró nagy hidegvérrel csak kornert ítél. Ezután párperces francia támadás következik, mert a magyar födözetsor rendkívül merev és egyetlen egy leadása sem jut el csatársorainkhoz, közvetlen védelmünkben pedig a Fogl-pár idegeskedik és csak „jubileumi”hosszú rúgásaikkal tűnnek ki.

Amikor egy-egy labda Orthoz kerül, pillanatok alatt meleg helyzet támad a francia kapu előtt, de részben a francia kapus bátorsága, részben pedig a szerencse következtében gól még nem esik.

Lassanként mind kifejezettebb lesz a magyar csapat fölénye. A tizedik perctől kezdve jó ideig valósággal pergőtűz alatt áll Cottener kapuja és a fölizgatott tömeg minden pillanatban gólt kiabál, de csak kornerek esnek, amelyekből azonban gól nem születik.

A 15. percben kiszabadul a francia csatársor és Lieb hosszú lövése erősen próbára teszi Weinhardt tudását. Közvetlenül utána a pálya közepéről szabadrúgást ítél a bíró a mi javunkra. Orth Schmiedthez vágja a labdát, aki pontosan centerez és a berohanó Takáts olyan mintaszerű gólt lő, hogy utána rég nem látott viharos lelkesedés tölti be a nézőteret.

 


Újrakezdés után a francia csatársor szinte föltartóztathatatlanul rohan a magyar kapu felé és Taisne hosszú bombalövése halálos csöndben – a kapufáról vágódik vissza a mezőnybe.

– Na, ezt szerencsésen megúsztuk – adják szájról-szájra a tribünön és hogy hasonló alkalmunk ne lehessen a franciáknak, a közönség tomboló lelkesedéssel állandóan űzi-hajtja előre a magyar csatárokat, akik mindannyian nagyszerű támadókedvben vannak. Tíz perc múlva egy gyönyörűen fölépített magyar támadást Orth fordulásból mintaszerű góllá értékesít, majd kis idő múlva ugyancsak ő lövi a magyar csapat harmadik gólját is: 3:0!

– Éljen Orth! Bravó, Gyuri! – zug az állóhely „szakértő” közönsége, amely most a gólkirályságra törő Skvareket kezdi buzdítani. A kék-fehérek legújabb akvizíciója meg is felel bizalomnak, mert a 31. percben elvetéssel olyan fejes gólt perdít a meglepett francia kapus hálójába, hogy Skvareknek nemcsak társai, de a francia játékosok is gratulálnak.

Skvarek bravúros akciójában azonban megsérült és kénytelen volt elhagyni a pályát, de a keménykötésű óbudai fiú pár perc múlva újból visszatér a küzdőtérre éppen abban a pillanatban, amikor Kohut bombája süvített a célba.

A francia csapat nem veszíti a kedvét, nagyszerű lendülettel küzd, egy-egy imponáló akcióját a közönség elismerően megtapsolja. Ebben a félidőben még egy gól esik Takács lövéséből, úgy, hogy a játék első fele 6:0 arányban végződött a mi javunkra.

Szünet alatt a magyar csapat öltözőjében természetesen ragyogó jókedv uralkodott és büszkén mondották:
– Trianonért még belevágunk egy-két „hólyagot”.

A francia futballisták egy csöppet sem voltak elkeseredve és vezetőjük biztatására erősen fogadkoztak, hogy a következő félidőben majd megkorrigálják az eredményt.

A második negyvenöt percben még jobban érvényesült játékosaink jobb kondíciója és nagyobb technikája és így érthető, hogy kritikus helyzetekben mindig magyar játékos ért előbb a labdához.

A további siker elérésében azonban nagy szerepe volt a közönségnek, amely egy pillanatnyi szünetet sem hagyott a magyar csapat tagjainak. Amikor a további gólok szinte zápor módjára hullottak a franciák kapujára, még nagyobb étvágyat kapott.

Takáts, Kohut, Pollet (öngól) és újból Takáts góljai után megint a tüneményesen szereplő Orthot favorizálta a publikum, de a francia Lieb a 35. percben kiszabadult és váratlan lövéssel megszerezte a franciák tiszteletgólját.

Ez a góléhes közönséget újabb akciókra ösztökélte és a félidő végéig szűnni nem akaró tapssal annyira föllázította csatárainkat, hogy rövid öt percen belül újabb három labda került az ellenfék kapujába Takáts (2) és Skvarek végén.

Végre megszólal a bíró kettős füttye. A hűségesen kitartó közönség boldogan újságolta a pályán kívül rekedteknek, hogy a magyar válogatott csapat 13:1 arányú világraszóló győzelmet aratott a franciák fölött.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar válogatott csapat, amely 13-1 (6-0) arányban aratott győzelmet a franciák válogatottjai fölött A szorongatott francia védelem
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98