Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

13:1 a magyarok javára!

Magyarország – Franciaország 13:1

Harmincötezer főnyi közönség jelenlétében katasztrofális vereséget szenvedett a francia csapat a magyar válogatott csapattól, amelyet a publikum ujjongása a végsőkig fanatizált.

Harmincnyolc fokos meleg pörzsölte vasárnap délután a főváros közönségét, de a sportimádókat – több, mint harmincezer embert – ez nem akadályozta meg abban, hogy autókon, villamosokon és gyalog vándoroljon az Üllői-pálya felé.

Öt órára már közel harmincötezer főnyi futballrajongó övezte a küzdőteret, ahová lázas izgatottsággal várták a franciákat, akikről mindenki tudta, hogy rendkívül udvarias emberek, de a zöld gyepen kemény legényeknek fognak mutatkozni, mert a francia futballisták az úgynevezett „rámenős”, vagy másképen „latin” stílusnak a tipikus képviselői.

A szerencse a franciáknak kedvezett és így a magyar csapat pont 6 órakor a bécsi Retschury vezetésével erős nap és szél ellen kezdte a játékot.

A csapatok fölállítása egyébként a következő volt:
Magyarország: Weinhardt – Fogl II. Fogl III. – Pesovnik, Kvasz, Rebró – Schmiedt, Takács, Orth, Skvarek, Kohut.
Franciaország: Cottonet – Wallet, Rollet – Darboc, Dedleu, Wild – Dewaqucz, Lieb, Sottault, Taisne, Galley.

Orth ideálisan kiadja a labdát Kohutnak és már fél perc múlva a francia kapusnak védenie kell a hálóját. Újabb fél perc és egy ragyogó Orth-akció ragadja tapsra a közönsége, amely vasárnap nemcsak a melegben, de győzelmi mámorban is fürödni akart.

A franciák rendkívül gyorsaknak mutatkoztak és az első lendületes magyar roham leszerelése után már ők állnak Weinhardt hálója előtt és a második percben kritikus helyzetbe került a magyar kapu. Egy percre rá Kohut kitör, de éppen a lövés pillanatában fölvágják.

– Tizenegyes!!!! – ordít a tömeg, de a „mérlegelő” bécsi bíró nagy hidegvérrel csak kornert ítél. Ezután párperces francia támadás következik, mert a magyar födözetsor rendkívül merev és egyetlen egy leadása sem jut el csatársorainkhoz, közvetlen védelmünkben pedig a Fogl-pár idegeskedik és csak „jubileumi”hosszú rúgásaikkal tűnnek ki.

Amikor egy-egy labda Orthoz kerül, pillanatok alatt meleg helyzet támad a francia kapu előtt, de részben a francia kapus bátorsága, részben pedig a szerencse következtében gól még nem esik.

Lassanként mind kifejezettebb lesz a magyar csapat fölénye. A tizedik perctől kezdve jó ideig valósággal pergőtűz alatt áll Cottener kapuja és a fölizgatott tömeg minden pillanatban gólt kiabál, de csak kornerek esnek, amelyekből azonban gól nem születik.

A 15. percben kiszabadul a francia csatársor és Lieb hosszú lövése erősen próbára teszi Weinhardt tudását. Közvetlenül utána a pálya közepéről szabadrúgást ítél a bíró a mi javunkra. Orth Schmiedthez vágja a labdát, aki pontosan centerez és a berohanó Takáts olyan mintaszerű gólt lő, hogy utána rég nem látott viharos lelkesedés tölti be a nézőteret.

 


Újrakezdés után a francia csatársor szinte föltartóztathatatlanul rohan a magyar kapu felé és Taisne hosszú bombalövése halálos csöndben – a kapufáról vágódik vissza a mezőnybe.

– Na, ezt szerencsésen megúsztuk – adják szájról-szájra a tribünön és hogy hasonló alkalmunk ne lehessen a franciáknak, a közönség tomboló lelkesedéssel állandóan űzi-hajtja előre a magyar csatárokat, akik mindannyian nagyszerű támadókedvben vannak. Tíz perc múlva egy gyönyörűen fölépített magyar támadást Orth fordulásból mintaszerű góllá értékesít, majd kis idő múlva ugyancsak ő lövi a magyar csapat harmadik gólját is: 3:0!

– Éljen Orth! Bravó, Gyuri! – zug az állóhely „szakértő” közönsége, amely most a gólkirályságra törő Skvareket kezdi buzdítani. A kék-fehérek legújabb akvizíciója meg is felel bizalomnak, mert a 31. percben elvetéssel olyan fejes gólt perdít a meglepett francia kapus hálójába, hogy Skvareknek nemcsak társai, de a francia játékosok is gratulálnak.

Skvarek bravúros akciójában azonban megsérült és kénytelen volt elhagyni a pályát, de a keménykötésű óbudai fiú pár perc múlva újból visszatér a küzdőtérre éppen abban a pillanatban, amikor Kohut bombája süvített a célba.

A francia csapat nem veszíti a kedvét, nagyszerű lendülettel küzd, egy-egy imponáló akcióját a közönség elismerően megtapsolja. Ebben a félidőben még egy gól esik Takács lövéséből, úgy, hogy a játék első fele 6:0 arányban végződött a mi javunkra.

Szünet alatt a magyar csapat öltözőjében természetesen ragyogó jókedv uralkodott és büszkén mondották:
– Trianonért még belevágunk egy-két „hólyagot”.

A francia futballisták egy csöppet sem voltak elkeseredve és vezetőjük biztatására erősen fogadkoztak, hogy a következő félidőben majd megkorrigálják az eredményt.

A második negyvenöt percben még jobban érvényesült játékosaink jobb kondíciója és nagyobb technikája és így érthető, hogy kritikus helyzetekben mindig magyar játékos ért előbb a labdához.

A további siker elérésében azonban nagy szerepe volt a közönségnek, amely egy pillanatnyi szünetet sem hagyott a magyar csapat tagjainak. Amikor a további gólok szinte zápor módjára hullottak a franciák kapujára, még nagyobb étvágyat kapott.

Takáts, Kohut, Pollet (öngól) és újból Takáts góljai után megint a tüneményesen szereplő Orthot favorizálta a publikum, de a francia Lieb a 35. percben kiszabadult és váratlan lövéssel megszerezte a franciák tiszteletgólját.

Ez a góléhes közönséget újabb akciókra ösztökélte és a félidő végéig szűnni nem akaró tapssal annyira föllázította csatárainkat, hogy rövid öt percen belül újabb három labda került az ellenfék kapujába Takáts (2) és Skvarek végén.

Végre megszólal a bíró kettős füttye. A hűségesen kitartó közönség boldogan újságolta a pályán kívül rekedteknek, hogy a magyar válogatott csapat 13:1 arányú világraszóló győzelmet aratott a franciák fölött.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar válogatott csapat, amely 13-1 (6-0) arányban aratott győzelmet a franciák válogatottjai fölött A szorongatott francia védelem
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A világ legdrágább telkei A világ legdrágább telkei
A Walt street és Broadway sarkán mostanában adtak el tizenöt millió...
HIREK - vivás HIREK - vivás
A nagyváradi helyőrség tisztikara február 5-én rendezte szokásos évi...
Győr három bajnokságot nyert az esztergomi jubiláris regattán Győr három bajnokságot nyert az esztergomi jubiláris regattán
Vasárnap délelőtt tartotta az Esztergomi Hajós Egylet 25 éves...
Tengerészek egy hadihajó fedélzetén Tengerészek egy hadihajó fedélzetén
Hatalmas hadihajók valóságos rémei elelnségeinknek s növeli flottánk...
Belloni Gyula győzött a megismételt sífutóbajnokságban Belloni Gyula győzött a megismételt sífutóbajnokságban
A magyar Síszövetség megbízásából a Magyar Athletikai Club vasárnap...
Estély a Múzeumban
Estély a Múzeumban. Az ünneplések nem hivatalosan, de valóban mégis...
Tihanyi Lajos 1885-1938
Párizsból jött a megdöbbentő hír, hogy Tihanyi Lajos meghalt. Tíz...
Összeállították a vakmerő szélhámos cselédlány regényes...
Többnapos nyomozás után vasárnap délelőttre összeállította a...
Női atléták Női atléták
A tizenkilenczedik század sok csodálatos jelensége között nevezetes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98