Dtum
Login with Facebookk
1926 | November

Magyarország – Svédország 3:1 (2:0)

A magyar gólokat Braun, Opata és Kohut, a svédek gólját Dahl szerezte – Az első félidő közepén megsérült Rebrót Wéber váltotta föl – A svéd csapat a második félidő második felében a lesántult Anderson nélkül, tíz emberrel játszott

Mialatt a pályán a testvéri szeretet és a megbecsülés ünnepi aktusai folytak, a tribünök népe várakozással tekintett a mérkőzés megkezdése elé. Az ünnepélyes hangulat megfogta ugyan a szíveket, de ezek rejtekében ott élt hangtalanul az aggodalom, ha csak parányi mértékben is.

A skandináv iskola magas iskoláját a bécsi híreken át tanulta megbecsülni a magyar sportközönség és tartott is tőle, viszont a hőn áhított győzelemmel a bécsi magyar-osztrák válogatott mérkőzés magyar diadala realitásunk beigazolását várta mindenki. Érthető tehát az izgalom.

Braun (Bécs) sípjelére a következő felállásban kezdték meg a csapatok a játékot:
Magyarország: Weinhardt – Fogl II., Fogl III. – Rebró, Kléber, Obitz – Braun, Molnár, Opata, Schlosser, Kohut.
Svédország: Lindberg – Alfredson, Sacharoff – T. H. Johansson, Hohnberg, Anderson – Wenzel, Rydberg, P. H. Johansson, Dahl, Svenson.

P. H. Johansson, a svéd középcsatár elindította a labdát és a félmagasan operáló svéd csatársor szélsebesen termett ott Weinhardt kapujánál, hogy már az első percben leadja az üdvlövést. Ez az első labda azonban korántsem volt veszélyes és miután a magyar kapus kezében biztosan ragadt a labda.

Az első szép magyar akció a jobbszárnyon indul el, ahol Rebró leadja a labdát Braunnak, ez Opatának és a labda máris Molnárhoz kerül, akinek 30 méteres éles lövését Lindberg csak korner árán tudja menteni.

Kohut gyönyörű csavart sarokrúgása a játékosok feje fölött zűrzavaros csomóba kerül, Braun szempillantás alatt ráfut a labdára és éles fejesgólját hiába igyekszik az egyik hátvéd a kapuból kézzel kiütni. Az 5. percben a magyar csapat elérte első gólját. 1:0.

A 10. perc körül a játék váltakozó, hol a svéd, hol a magyar csapat támad, anélkül, hogy valamelyik fél fölénybe kerülhetne. Molnár kiszökik, centere Zacharoffról irányt változtat, a labda Braunhoz kerül, ez centerez Opata átugorja a labdát, Schlosser azonban kedvező helyzetből hibáz.

A 17. percben Dahl-Wenzel összjátékából Ph. Johansson tiszta gólhelyzetbe jut, szép lövését azonban Weinhardt rávetéssel biztosan menti. A svéd offenzíva talán a sikertelenség hatása alatt megenyhül és a magyar csapat is többször jut szóhoz.A 25. percben Alfredsson szabálytalanul szereli le Opatát, s 25 méterről kapura irányított Kohut szabadrúgását Holmberg a legnagyobb verseny pillanatában fejjel kornerre tolja. Az ezért megítélt sarokrúgást Kohut ismét gyönyörűen csavarja kapu elé, Zacharoff azonban kifejeli.

A 30, percben a Braun-Molnár szárny elindult támadásra és máris megszületett a második magyar gól. A jobbszárnyról a labda Opatához került, aki azt Schlosserhez passzolja és többszöri ügyes passzjáték után Schlosser és Opata átjátsszák a svéd védelmet, a labda utoljára Opatához kerül, akinek 18 méterről küldött ritkaszép éles lövését a következő pillanatban a hálóban látjuk táncolni. 2:0.

A svéd halfsor meglehetősen kimerül és a tempó is feltűnően alább hagy. Ezt a pillanatot akarja kihasználni Molnár egy kis driblire, azonban rajta veszt, s ettől kezdve rájön, hogy az összjáték az ő erőssége. az utolsó pillanatban Opata szép labdája veszélyes a svéd kapura, ezt azonban leszerelik és éppen amikor Schlosser lövést akar küldeni Lindberg kapujára, telik le az idő, Braun bíró sípja a félidőt jelzi.

Az újrakezdés után már a 3. percben szép magyar támadást láthatunk. A labda végigmegy a csatársor összes tagjain, amíg eljut Kohuthoz. A ferencvárosi balszélső ismert impozáns lövésével kísérletezik, a labda azonban lecsúszik Opatához, ez az offszájdon álló Molnárhoz tolja, a bíró sípja azonban persze közben megállítja a játékot.

A 24. percben Molnárt fellökik, ebből szabadrúgás a svéd kapu ellen. Schlosser sarokkal továbbítja Kohuthoz a labdát, ez lövésszerűen beadja, Braun rástartol, centerez és a labda Molnárról lepereg, Kohuthoz kerül, aki néhány lépésről védhetetlen gólt lő. 3:0.

A 30. percben Molnár bal lábbal hatalmas kapufát lő. Ezt követően Kohut lövését fogják. Percről-percre erősödik a magyar nyomás. A31. percben Braun tisztára játsza Opatát, aki kiszökik és alig 8 lépésről az őt szorongató Anderson mellett az alsó kapufába rúgja a labdát.

A 38. percben Braun újabb hatalmas lövését Lindberg biztosan menti. A szóhoz jutott svédek nagy ambícióval dolgoznak, hogy elérhessék a tiszteletgólt. Rydberg egyik akciójánál Weinhardtnak sikerül ugyan a svéd csatárt megtéveszteni, azonban amikor a 44. percben Fogl II. súlyos hibájából Dahl kiszökik és hat méterről a magyar kapu elé ér, a magyar kapus kapitulálni kénytelen. 3:1.

Az utolsó előtti percben Schlosser villámgyorsan Kohuthoz tolja a labdát, akinek erős lövését Lindberg lábbal kornerre védi, a Kohut által gyönyörűen becsavart szabadrúgás kapufára pattan és onnan a mezőnybe. Az utolsó pillanatban Kohut van játékban, azonban offszájd állása miatt a bíró lefújja ezt az akciót. Ez a zárójelenete a szürkületben végződő mérkőzésnek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kohut kornerét Braun fejeli a kapuba (A képen Lindberg, Schlosser, Opata Molnár, Holmberg, Braun, Alfredsson) Az egyik veszélyes Kohut féle korner Nem sokon múlott, hogy Dahl elérje a labdát és gólt szerezzen A harmadik gólt Kohut lövi. A képen Zackaroff, Opata, Schlosser, Kohut A svédek ellen győztes magyar válogatott - Weinhardt, Braun, Opata, Schlosser, Kléber, Obitz, Kohut, Fogl II., Molnár, Fogl III., Wéber A játékosok vigyázz-állásban hallgatják a himnuszt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Reklám a pályán Reklám a pályán
Élénk megbeszélésekre adott alkalmat a mult vasárnapi...
Apróságok Apróságok
A francia nemzeti és háborus párt „tigris”-e, Clémenceau...
Liszt Ferencz az adósok börtönében Liszt Ferencz az adósok börtönében
1837. évben Liszt Ferencz Lipcsében akart hangversenyt adni és ez...
Havazás közben rekordot javított Zabala Havazás közben rekordot javított Zabala
Juan Zabala argentínai olimpiai bajnok, aki hónapok óta...
Vilmos császár volt soffőrje elmondta egy francia lapban, hogy a császár a föllázadt katonáktól remegve menekült és sirva lépte át a holland határt Vilmos császár volt soffőrje elmondta egy francia lapban, hogy a...
A nyugati fronton tizenegy évvel ezelőtt létrejött fegyverszünet...
Magyarország – Jugoszlávia 0:0 Magyarország – Jugoszlávia 0:0
Vasárnap délután húszezer futballnéző hagyta el szomorúan az...
Pogrom –filmet készített, mozit harácsolt
VIII. kerületi rendőrkapitányság politikai osztályán megjelentek dr....
A háborus gyógyítás csodáiból A háborus gyógyítás csodáiból
Az orvostudomány valósággal csodákat művel a háboru alatt a beteg...
Magyar vezényszó és népoktatás Magyar vezényszó és népoktatás
Ez alkalommal szóba került a magyar vezényszó ügye is. - Mit akarnak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98