Dtum
Login with Facebookk
1927 | Május

Mégis csak eltünik az árak anarchiája a magyar piacról

Végre! Oly sok viszály után mégis csak aláirták a magyar-cseh kereskedelmi szerződést és a négy szomszédállam közül háromhoz már rendezett szerződéses viszony füzi Magyarországot.

Csak most remélhetjük, hogy az az áranarchia, amelynek szinhelye a magyar piac volt az autonóm vámtarifa életbelépte óta, lassan mégis csak eltünik és a legfontosabb szükségleti cikkek árai a mindennapi élethez, a fogyasztók vásárlóképességéhez igazodnak.

Ha igaz, őszre, amikorra a szerződés életbelép, körülbelül 25%-os olcsóbbodásra számithatunk, és reméljük, hogy ez az árcsökkenés nem marad hatás nélkül az élelmicikkek piacára sem, amely a világpiac árszinvonala alatt van ugyan egyes viszonylatokban, de még mindig jóval magasabb, mintsem ezt a munkabérek és fizetések alacsony volta és általában a tömegek átlagos jövedelme elbirja.

Ha a gazdaságpolitika ismerné a felelősség elvét, akkor most bizony bíróság elé kellene állitani azokat, akik Magyarország vámpolitikáját három-négy év óta diktálják. 

Hamisabb és tévesebb pszichológiával még soha gazdasági politikát nem csináltak Magyarországon.
Amikor az első autonóm vámtarifát megcsinálták és a kereskedők és fogyasztók egyaránt kétségbeesve tiltakoztak e horribilis vámtételek ellen, akkor azzal nyugtatták meg őket, hogy hiszen csak rövid átmenetről van szó, harcos tarifára van szükség, amelyből jelentős engedményeket tehetünk, hogy viszont ennek fejében mi is engedményeket csikarhassunk ki mezőgazdasági termelésünk javára. 

A számitás, amint ezt a cseh szerződés csattanósan bizonyitja, hamisnak bizonyult.
Először is, az átmenet sokkal hosszabbra nyulott, mint amennyire számitottak. Évekig tartott, mig a két legfontosabb szerződést, mezőgazdasági termékeink legfőbb két piacával, Ausztriával és Csehországgal tető alá hozták. E hosszu, évekig tartó átmenet alatt a magyar piac elsőrendü ipari szükségleteit sokkal magasabb áron volt kénytelen megfizetni, mint eddig. 

Kikapcsolódtunk a világpiacból, amelyen a nyerstermékek fokozott árcsökkenése állandó és tartós olcsóbbodást idézett elő. 

Ennél még szomorubb hatása vámpolitikánknak az volt, hogy a magyar mezőgazdasági termelést mértéktelenül megdrágitotta s odáig jutottunk, hogy a felsőmagyarországi, a morva gazda lényegesen olcsóbban termelt, mint a magyar alföld. 

Ezzel a belső piac is annyira megdrágult, hogy volt idő, amikor a pesti ember drágábban fizette meg a kenyerét, a husát és a borát, mint a bécsi vagy a prágai. A merev kitartás, amellyel a magas vámokhoz ragaszkodtunk, azt idézte elő, hogy konkurens termelések vertek gyökeret az eddig tisztára magyar bevitelre utalt osztrák és cseh piacon. 

Prágában francia, Bécsben olasz borok szoritották ki a magyar bort és a Hradsinon a burgundi spriccert olcsóbban mérték, mint Pesten a magyar vinkót. Viszont a csehek sokkal ravaszabbak voltak, semhogy nem tudták volna, hogy a tulfeszitett vámok olyan nyomasztó erővel nehezednek idővel a magyar piacra, hogy a magyar kormány kénytelen lesz e vámokat leszállitani anélkül, hogy kellő mértékü engedményeket kapna érte.

E sorok irójának Benes három évvel ezelőtt megmondotta: Nous avons du temps! Mi még ráérünk! 

Igaza lett. Előre küldte Serruys urat, aki kipréselt belőlünk minden kézzelfogható ellenszolgáltatás nélkül amit csak lehetett s a franciák javára tett vámleszállitások a legtöbb kedvezmény elvénél fogva a cseheket is megillették, ugy, hogy a francia-magyar szerződés megkötése után Prága teljes lelki nyugalommal életbeléptette uj gabonatarifáját, tudván azt, hogy ebből csak igen keveset kell engednie. 

Ami engedményt most a csehektől kiszoritottunk, attól a magyar mezőgazdaság és malomipar nem hizik meg. 

A magyar mezőgazdaságot uj és jövedelmezőbb ágakra leszünk kénytelenek átvezetni, olyan termékek produkálásra, amelyek nagymennyiségben exportálhatók mert a kereskedelmi szerződések buzánk és lisztünk előtt nem nyitották meg ujból a nyugati piacokat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bécs – Budapest 8:2 (5:1) Bécs – Budapest 8:2 (5:1)
A Práterben lévő stadionban több mint 35.000 néző jelent meg. A...
Wilson felhivása Amerika népeihez Wilson felhivása Amerika népeihez
Wilson elnök április 16-án a következő felhivást intézte az amerikai...
Helyzetkép az orosz-japán háborúból Helyzetkép az orosz-japán háborúból
Port-Arturt rendszeresen ostrom alá veszik a japánok. A tengerről a...
Marsik Andor győzött Magyarország sífutó-bajnokságában Marsik Andor győzött Magyarország sífutó-bajnokságában
A Magyar Sí Szövetség háromnapos bajnoki síversenyének vasárnapi első...
Levágatta a fejét, mert fájt a foga Levágatta a fejét, mert fájt a foga
Iglau közelében fejnéjlküli holttestet találtak. A csendőrség, amely...
Jéghockey – A Zsigmondy-díj Jéghockey – A Zsigmondy-díj
A Zsigmondy-díjat a BKE csapata nyerte A városligeti jégen tartott...
A Déli Vasut bevételei 1912-ben A Déli Vasut bevételei 1912-ben
A Déli Vasut üzleti eredményeiről szóló jelentés az idén fölötte...
Földalatti vasút Földalatti vasút
Londonban most nyílt meg a világ legnagyobb és legforgalmasabb...
Veszedelmes villamos világítási vezeték Veszedelmes villamos világítási vezeték
A napokban szokatlan esemény történt Aradon. A város északi és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98